用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 American International School (AIS) or Japanese Inte ...
樓主: Babymonnman
go

American International School (AIS) or Japanese International School (JIS) [複製鏈接]

回覆 Moonlight819 的帖子

I bet you have not been to JIS's school tour.
If anyone is interested in JIS, email their admission office to ask for a school tour. I managed to arrange a one-person visit to JIS the next day after sending an email. They are nice and flexible.

回覆樓主

呢兩間如果地點不是問題我會堜JIS,我不大喜歡AIS九龍塘的校舍。

如果家長打算安排子女日後到美加或英國留學,就當然不會考慮日本oriented 的國際學校。 School tour 一般學校會包裝起來,最重要是課程適合、老師質素和口碑!現時的AIS, 已是一所不易入的學校,學生質素高,老師有經驗和專業,確是一所好學校。
不知是否一些網上打手故意多次抺黑某些國際學校,他/她們反而把一些比較另類或很新的国际學校大大推荐!

回覆樓主

但其實JIS 行IB 㗎喎,好似ESF 咁。
其實我覺得最重要係家長自己去school tour, 同埋睇下d 課程係適合自己嘅小朋友.
JIS 係全英授課, 唔係行日本個套。

貝珠 發表於 18-7-13 00:04
JIS 日本部,只接受日文是母語的小朋友,follow 日本curriculum, 你想讀都冇得你讀。中學好似係和港島的日 ...
我兩個囝囝十幾年前考JIS國際部

面試前已經知合格也好大可能無位,最後真的這樣發生了。

囝囝現在上大學了,

仍然記得當年面試校長 Mr. M 說過每班要平均收不同國籍學生,唔會則重某國籍,有時情願空著位置也不想破壞平衡。雖然無緣成為當中一份子,但欣賞JIS低調,不包裝,忠於理念。

Babymonnman 發表於 18-1-26 19:59
想請問大家對這兩間國際學校有任何意見?
或有否用家的家長可以比心得?謝謝,感激萬分。
P.S. 正煩惱中在  ...

要留意academic year.  JIS好似year 6畢業係一月,去第二間學校讀year 7應該係9月開課,嗰半年唔知做乜。

saijanjan 發表於 18-8-4 08:09
要留意academic year.  JIS好似year 6畢業係一月,去第二間學校讀year 7應該係9月開課,嗰半年唔知做乜。
...

你會不會睇錯Japanese stream ? International session 應該係6月畢業
‹ 上一主題|下一主題