用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UT Computer Sci coop
樓主: Janny
go

UT Computer Sci coop [複製鏈接]

J-smama 發表於 18-1-31 15:03
剛在網上揾到一個加拿大年青人嘅 forum, 當中有提最近大學都陸續出 offer, 見多數人嘅 average 都 90+以上, ...

想入大U熱門科目,90唔夠,要95以上,穩入機會大好多

Janny 發表於 18-1-26 19:09
有沒有認識UT Scarborough 讀ComputerSci 的學生,是好或是差? 剛收我女兒,但朋友跟我講,StGeorge出名D ...

我個女都係UTSC,不過係management program, 佢話佢D prof UTSC同UTSG兩邊都有堂上,所以係邊個campus返學分別不大,當然UTSG campus有好古老歷史,大學校園氣色強烈,圖書館藏書亦係北美之冠。

Artie 發表於 18-1-31 14:30
唔擔心得咁多,其實美加地區,大把女孩子入理科工科。我自己也是在加拿大讀理科,當時年代,很多理科工科 ...

UT 及Waterloo是否均有各自不同的強項?請教當天如何選擇?定可以全部都報考?

回覆 Radiomama 的帖子

其實申請幾多個 program 都可以。
我們的情形,兩個孩子各自有明確目標,我們就看目標科目有哪些大學較好。我有看當地 forum 和問仍在當地居住的親戚朋友。我也有看 program 的形式,內容等。小女選 waterloo 是因為喜歡 co-op 模式。至於小兒,他心儀的科目,和家姐完全不同,waterloo 就沒有成為我們考慮之中。
其實除了看排名 ( 大學排名主要是 grad school 評級,所以未必反映 undergrad program 的情形 ),也可以看看大學規模,地點,等。我有朋友的女兒性格比較孤癖,又有 ADD ,所以選擇了一間細一點的大學;性格較進取好勝的孩子,可以選擇規模大的大學。 又例如, Ryerson 位於 Eaton Centre 隔離,小女說如果她當天選擇了 Ryerson ( 她的目標 program , Ryerson 也有名氣 ) 一定常常走了去 shopping 。
我在孩子 year 10 已經開始去 university fair,當時孩子小一點,要帶他們去看去問;到 year 12 ,他們多了概念,可以自己問自己考慮自己決定。

雖然話3個Campus 畢業出來張cert都是U of T,但如果留低在Canada 生活/工作,local的人仍會把St George Campus出來的睇高一綫。
Ontario的U可以報幾多間都得,但at any one time, 只可hold 1個 offer,報超過3間要額外俾錢,所以報太多只會浪費金錢。
UTSG 的CS 好難入,好奇想知你女的predicted grade係幾多?入了CS也要meet 到他們的cut off score才可major到,2017年的cut
off score是80%!

Artie 發表於 18-2-2 14:06

夫家三姊弟,分別就是UT, Ryerson & Waterloo.

Artie    發表於 18-2-4 11:59

回覆 vespa 的帖子

請問你女兒是住宿舍嗎?可以推薦一下嗎?

回覆 486 的帖子

predicted是一般,5 ,只有eng 5**,我估計是因為小女有很多 computer's background and prize.

Janny 發表於 18-2-2 22:20

請問你女兒是住宿舍嗎?可以推薦一下嗎?

頭一年住宿舍,現在租屋住。宿舍分apartment和townhouse,我女住后者,六人一間屋,三樓單人房,二樓同basement兩個人一間房。

各有各好,但亞女比較喜歡townhouse。

Artie 發表於 18-2-2 14:06

《我們就看目標科目有哪些大學較好》
請問可唔可以講下有邊d forum 可以睇到
Thx
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

回覆 Janny 的帖子

Thanks for the info! UT 通常offer是 maintain your current grades, 但有冇specify要DSE中文合格呢?BTW, Trinity 的食物好差,同St Michael College用同一個caterer,不過都冇法,住dorm一定要買meal plan,揀5 day plan咁weekend可出去食好啲。

回覆 486 的帖子

謝謝提供意見。我女兒的offer中沒有要求中文合格。

回覆 yy13 的帖子

我是上網 search ranking by subject 睇 uni, 並沒有睇forum.

謝謝分享。

有沒有資料邊間宿舍好些?
我都有做些少功課,朋友介紹我合租Brian HarrisonWay,但我怕女兒下大雪搭巴士不方便,我想先讓她習慣一年,再考慮合租,請問你女兒每月的租金支出是多少,我想比較下,請問距離campus 有幾遠,是坐巴士嗎?

Janny 發表於 18-2-4 00:03

謝謝分享。

亞女頭一年住學校宿舍,返學行去上堂即可,同埋買左meal plan, 食住都在學校。

Brian Harrisonway在STC旁,一程車二十分鐘左右直到學校唔使轉車,都好方便返學,好多UT學生選STC附近的。

yy13 發表於 18-2-3 02:38
《我們就看目標科目有哪些大學較好》
請問可唔可以講下有邊d forum 可以睇到
Thx

我主要是問仍在當地住的朋友,和上網看不同大學的 program 細節。
上 forum 看,可看 yconic 和 reddit ,但也要持開放態度看,因為個個都傾向話自己的學校好。

Artie 發表於 18-2-4 12:06
我主要是問仍在當地住的朋友,和上網看不同大學的 program 細節。
上 forum 看,可看 yconic 和 reddit  ...

多謝你意見
我自己唔太熟悉
仔會問我意見
所以諗住搵多d 資料唔洗盲摸摸
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
‹ 上一主題|下一主題