用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請求大家建議40校網選校策略
go

請求大家建議40校網選校策略 [複製鏈接]

仲有幾日就統一,已經自行旅小唔入,乙一亦會放旅小,都在乎成績可以接受谷,打後應該點放比較好呢?多謝建議
   4    0    0    0

其實為什麼不在自行揀長協, 橫掂長協和旅小都是搏?

回覆 AndrewHo_FB 的帖子

我都好想,當時都猶豫左好耐,畢竟長協比較近。揀旅小係因為有111博下叩門試題簡單d,諗住旅小應該競爭無協和大吧!龍年小朋友一定多,都好擔心

Jennypp 發表於 18-1-27 08:08

我都好想,當時都猶豫左好耐,畢竟長協比較近。揀旅小係因為有111博下叩門試題簡 ...

Yes.

I attended the CSW Heepwoh's open day. The principal said there will be no written test for the "knock the door" interview in June, but just a talk between the parties. But of course, must need to have 1-1-1 application in order to get the final interview.

But I'll guess the talk will not be easy, otherwise it can't filter out from a few hundred applicants in the list.

If the 旅小 has written test, then find the most recent quiz/exam from it for preparation.

Jennypp 發表於 18-1-27 08:08

我都好想,當時都猶豫左好耐,畢竟長協比較近。揀旅小係因為有111博下叩門試題簡 ...

乙一唔講
乙二三 善導,嘉靈,聖紀文,聖安德烈,大坑東宣道乙四保底我會提議 基愛 深信(認左頭舊愛德地址加校)
乙六或之後 就深官 白天 四邑 五邑 福街(睇自己方便)
最後先填 其他無揀嘅一二線小學 李官 深街福

worldcat 發表於 18-1-29 13:52
乙一唔講
乙二三 善導,嘉靈,聖紀文,聖安德烈,大坑東宣道乙四保底我會提議 基愛 深信(認左頭舊愛德地址 ...
本人不太熟識深信這間學校,可以分享多一些資料,為何你會放乙4當保底呢?
是因為深信多學位嗎?

worldcat 發表於 18-1-29 13:52
乙一唔講
乙二三 善導,嘉靈,聖紀文,聖安德烈,大坑東宣道乙四保底我會提議 基愛 深信(認左頭舊愛德地址 ...

好多謝你的建議,我依家諗緊既係乙三放大坑東好定基愛好?今年龍年人多唔敢睇得太好,我都想知深信的資料

iampizzamum 發表於 18-1-29 14:43
本人不太熟識深信這間學校,可以分享多一些資料,為何你會放乙4當保底呢?
是因為深信多學位嗎?

深信班少,學校又唔係咁多亮點,所以唔多人揀同認識。有朋友小朋友讀緊小三,見課程操行都唔錯。小朋友都鍾意學校同老師。 保底線用覺得合格。如果唔係加左位,其實乙三四機會好細。

做決定嘅時間淨返唔多,有可能嘅話請日假睇下其他小朋友返學放學。自己排位四邑/深信/深官>白天>五邑,但係唔係話差得好遠。

利申我係上年抽,我用基愛做乙四保險線。旅小>善導>聖安德烈>基愛。最後甲一/乙一。

Jennypp 發表於 18-1-29 15:48
好多謝你的建議,我依家諗緊既係乙三放大坑東好定基愛好?今年龍年人多唔敢睇得太好,我都想知深信的資料 ...
講學術,我感覺宣道注重啲(有認識嘅讀緊),基愛就活動啲(識人讀同以其他身份參加學校部分活動)。
基愛係學生有興趣就會盡量比佢參與,就算唔係最得最好果堆都無問題。佢哋教學模式同聖多馬好相似,只係聖多馬新校地點方便多人揀。

如果兩間學校差唔多機會,以方便為先。

worldcat 發表於 18-1-29 16:41
深信班少,學校又唔係咁多亮點,所以唔多人揀同認識。有朋友小朋友讀緊小三,見課程操行都唔錯。小朋友都 ...
諗你一定係中乙一,請問你知道聖安德烈乙三有人中嗎?

worldcat 發表於 18-1-29 16:51
講學術,我感覺宣道注重啲(有認識嘅讀緊),基愛就活動啲(識人讀同以其他身份參加學校部分活動)。
基愛係學 ...
我都唔清楚邊間機會會較大,等你地提供資料😄

Jennypp 發表於 18-1-30 10:54
我都唔清楚邊間機會會較大,等你地提供資料😄

到同層次,無話邊間機會特別大,位多舊校機會大啲。睇自己方便。
聖安德烈上年有人乙三入,但亦有人唔入。
基愛有人開乙五乙六唔中,一個跌到落尾後白天,一個深街福。。。一個好彩到跨區,但另一個就扣唔到。所以保底線好緊要,除非小朋友好smart唔怕叩門。

worldcat 發表於 18-1-30 11:29
到同層次,無話邊間機會特別大,位多舊校機會大啲。睇自己方便。
聖安德烈上年有人乙三入,但亦有人唔入。 ...
咁慘?

worldcat 發表於 18-1-30 11:29
聖安德烈上年有人乙三入,但亦有人唔入。 ...

我都係上年。 有媽媽話乙一入唔到聖安德烈。
不過, 大家都係講,無證明

貓頭雀 發表於 18-1-30 21:57

係,信者得救。正如上年有網友話有朋友中乙二旅小,但我朋友一齊交表乙一都唔中旅小一樣。

聖安德烈,乙三真係當無好過。

今年全港加派,好似多左位。但40網上年已經加派左,而且照比例深水埗學童應該會增加得比其他區多。(各新樓入伙真係唔少) 都係一句,心血少嘅家長或者知小朋友唔適應叩門嘅都係保守少少好。

分享多一樣,揀乙三四(甚至乙二),唔好睇升中有幾多b1,反而留意同估下幾多係b2同b3。

kln2 中學大約係b1 20% b2 45% b3 30%,其實本區升中派b2先係主流。
反而如果一間小學多過40%派b3就要留意下。

長協升中有幾多b1 ??

worldcat 發表於 18-1-31 10:18
分享多一樣,揀乙三四(甚至乙二),唔好睇升中有幾多b1,反而留意同估下幾多係b2同b3。

kln2 中學大約係b1  ...
請問你有呢d數據嗎?你地講到情況咁惡劣,好像係度鼓勵緊我乙二就應該填三線,乙三填寶校哈哈

worldcat 發表於 18-1-31 09:58
係,信者得救。正如上年有網友話有朋友中乙二旅小,但我朋友一齊交表乙一都唔中旅小一樣。

聖安 ...
40網今年各學校加派位 俾上年少,因今年深信在南昌街臨時學校啟用,那裡有過百個位!

貓頭雀 發表於 18-1-30 21:57
有聽說大坑宣導的情況嗎?
‹ 上一主題|下一主題