用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 填表指南 2018
go

48網 填表指南 2018

48網 填表指南 2018http://kt-primaryschoolnet.blogspot.hk/2018/01/08-48-2018.html

(08) 48網 填表指南 2018

48 網:
1-1-1 (自行、甲一、乙一):最心儀之學校

乙二:最近而乙二有位之學校。
多年48七熱(平兆、德兆、馬太、藍循、油顯、油法、官秀)乙二唔會有位。
上年聖若翰天主教、牛基顯、秀明、愛德華、聖安當堅樂乙二都無位,月基法好大機會都係一樣無位。
即係 48 網 23 間學校,以上無位再減三間一般人都唔會填乙二嘅,就只有 6 間填,留意當中觀官、陳呂乙二可能有機會唔中。
乙二就從 6 間之中填最近果間。(觀官、陳呂、樂天、秀天、佑華)

乙三:極進取可以試樂天及秀天,機會不大。樂基樂及佑華希望乙三仍然可以但亦絶不可放於乙五之後。

46網11間學校,部份乙三可能還會有位:
相信呂明才、佐聖天乙一已經派曬。
乙二柏德、慈敬、九聖天亦未必可以。
乙三九基樂已經甚進取,迦密梁省德、坪石天主教、聖公會聖約翰相信仍可以考慮。

乙五之後:雲泉、閩僑、楊仲明,加埋46網的宣基(坪石) 、堅樂第二,排個自己喜歡的次序。

2boba 發表於 18-1-26 17:28
48網 填表指南 2018http://kt-primaryschoolnet.blogspot.hk/2018/01/08-48-2018.html

少少老點.....

陳呂同聖愛德華, 2/3年前已經係乙1都有人唔入...... 仲有月華街基法都係 (全文無提過呢間......)

聖安當上年乙1都有人唔入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-26 17:48
少少老點.....

陳呂同聖愛德華, 2/3年前已經係乙1都有人唔入...... 仲有月華街基法都係 (全文無提過呢間. ...

你所提及的四間學校,指南都有提及,三間是建議填選乙一。陳呂上年乙二有入有不入。

製作指南的目的,只是希望避免家長作出「自殺式選擇。

hkpapa852 發表於 18-1-26 17:48
少少老點.....

陳呂同聖愛德華, 2/3年前已經係乙1都有人唔入...... 仲有月華街基法都係 (全文無提過呢間. ...

似乎係你老點,陳呂乙一有入有不入,100% 無可能。

明天交表了,但呢兩日在FB發現大量自殺式或半自殺式填表😓。

其實大抽獎中大熱,必然係中甲一或乙一,中嘅原因只有一個,就係好彩,絕無技巧。

填表指南,主要都係想幫助家長填表,甲一乙一之後,盡量利用「有效排位」,避免做出自殺式填表,絕對唔會幫到你必中甲一乙一,只係希望當唔中甲一乙一嘅時候,唔好飛到咁遠。

在此再次提提大家:將大熱門學校填於乙一至乙三,如果乙一唔中,骨牌效應之下,會派得很不理想。應選一間大熱做甲乙一,其餘要放棄。可放甲二三當叩門誠意。

祝各位一擊即中!