用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無小朋友5歲幾人仔已經好清晰自己想讀邊間小學? ...
go

有無小朋友5歲幾人仔已經好清晰自己想讀邊間小學?

如果同大人意願不一致,大家點處理?

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,想讀,唔等於可以入到
其次,就係大人要sell 你嘅睇法同某間學校有乜咁好
想辦法說服佢
如果你個case係已有offer,當中揀,咁就睇下你有無本事說服到佢喇...

我聽過唔止一次,都係女,好堅持要讀/唔讀某校,方法係所有面試都唔出聲,只對有興趣嘅先俾反應,所以,結果係如佢所願!

恐龍家

想讀唔駛考試測驗做功課的小學

當然見過小朋友有心儀小學,但係考到先算。如果又畀佢考到,經濟條件、搭車都解決到的話,就畀佢讀。

不過我自己細個唔想入果間,會唔合作、喊、打人,想入果間就超級合作,做到最好。

我個女當年話唔讀女校,所以只在offers中選男女校,佢仲記得邊間學校的老師校長好人,所以唔比定多些資料佢就好難控制。不過好彩我比佢in 得既都係喜歡的學校!

我估都係父母引導居多

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔一定
一般小朋友咪亂黎/聽大人話
但真係有小朋友好有主見。例如我聽過個幼稚園由谷校轉happy school,轉左話唔鐘意,無測驗無默書唔知學過d咩野wor

回覆樓主:

有,我仔上年呢個時候(佢個時4歲半)堅持自己要讀ESF唔讀AISHK,兩間學校都有offer,其實我鍾意AISHK多d,不過最後我由得佢揀自己鍾意既去讀

小曳人 發表於 18-1-26 11:44
首先,想讀,唔等於可以入到
其次,就係大人要sell 你嘅睇法同某間學校有乜咁好
想辦法說服佢
叻女

小朋友的判斷其實多數被大人說話中影響, 試過有其他家長問的小朋友為什麼不選擇x學校, 佢話因為媽媽喜歡Y學校多d

myfanwy 發表於 18-1-26 12:03
我個女當年話唔讀女校,所以只在offers中選男女校,佢仲記得邊間學校的老師校長好人,所以唔比定多些資料佢 ...

我個囝話吾讀男校,要讀男女校

回覆樓主:

有地女仔真係會早熟過同齡小朋友好多,優點係定D,缺點就係太有主見

我女無話要讀邊間。因為我無特別教佢同佢講呢方面既野。怕抽獎抽唔到佢又失望。interview唔成功又失望。係咪俾佢揀下比較好呢?

現代小朋友好聰明, 5歲已經識諗

同一個屋苑/同一所幼稚園,已經聽唔少小朋友揀"條件".
最常聽
1.中文小學/英文小學
2.男女校/齋校

事實上, 自己小朋友在K1時, 身邊人問佢想揀咩小學(我的朋友多數係入K1後已諗小學), 已經講一定要英文小學(不太喜歡中文), 唔要單一性別學校.

家長其實都要考慮實際用家的意見, 盡量選適合的學校.

Shukyanchau 發表於 18-1-26 11:31
如果同大人意願不一致,大家點處理?

咁如果兩間差唔多就算啦,比佢選擇;勉強冇幸福。

差好遠就你話事啦!

回覆樓主:

本來無刻意灌輸邊間學校,但開始考無耐,小朋友之間已經會討論,孩子會問番我轉頭,點解唔帶佢考某些學校,我咪話,你唔駛考咁多間咪好囉,但佢會覺得考少左好似好唔抵咁 到出了大部分學校結果,小朋友之間又會互相分享,佢話佢d朋友唔想佢讀收左佢既學校,要佢讀佢地既學校...