用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 父母如何提升自己英語能力?
樓主: mandy_ng207
go

父母如何提升自己英語能力?

mandy_ng207 發表於 18-1-27 10:55
回覆 shadeslayer 的帖子

I am hoping to meet parents who wish to immerse themselves into the western ...

Unless your working environment allow you to communicate with native English speakers  for years, you will never be at close to native level.  It's not only about learning the language, but more of the culture that shapes the language.  A simple English phrase as 'that's interesting' means differently for British and American.  

mandy_ng207 發表於 18-1-26 16:29
放心,我喺佢考完Year 1 (下年1月)後會講多d廣東話。不過,作為屋企唯一能講流利英語的人,自己英文都唔算 ...

想問下你現在同孩子傾心事用廣東話定英文?教孩子做人處事用英文能隨心所欲表達嗎?
總不能等到year1先同孩子傾心事,講無聊野吧
語言發展可以慢慢培養,但自制障礙親子溝通值得嗎?

xiubak 發表於 18-1-27 11:00
我個仔美國出世,美國讀書,但正正佢已經滿口英文,我更加絶對唔會同佢用英文對答。佢在屋企講英文,我要佢 ...

我家情況相若.  我在美加生活了23年, 孩子在北美出生長大, 孩子出生後返學前家裏全說廣東話, 三歲半上幼兒園後, 孩子說英語, 父母回廣東話, 溝通完全無障礙, 父母子女感情親厚.  孩子初中時回流, 漸漸廣東話又講得流利, 家里變為全廣東話對話.  IS教普通話, 高中畢業, 又講得一口流利普通話, 而他IB Eng Lit A, 拿的是7分, 比老番同學更高分, 沒有因為家里一直說廣東話而有所影响.   當然孩子英語能力強,其來有因, 來自自幼大量廣泛閱讀課外書, 是享受閱讀一書在手沉醉書香的那一種, 是在旅途上隨時可從背包裏拿出書來的那一種.

mandy_ng207 發表於 18-1-26 10:01
大家可唔可以分享下,如何提升自己的英語能力?
我仔K1,讀英語幼稚園,宜家已經滿口英文,我開始覺得自己 ...

我冇喎!照講中文。

回覆 Monstereasy 的帖子

梗係廣東話啦,我根本就不是完全唔講廣東話的,尤其有危險時,一定用廣東話去制止他。

mandy_ng207 發表於 18-1-27 10:55
回覆 shadeslayer 的帖子

I am hoping to meet parents who wish to immerse themselves into the western ...

Actually one can easily achieve bilingualism with both languages at native levels when small. You don’t really need to worry your kid will become non-native in English if he also masters Chinese well at home.

回覆 364857 的帖子

Actually he speaks Cantonese with 5 of his family members at home. I only started speaking English to him since half a year ago. I wasn’t worried at all because I think he will learn Cantonese/Mandarin somehow, because only 1 out of his 6 family members can speak fluent English with him (we have no maid). He has quite good exposure to Putonghua and Chinese words / Chinese culture through his grandparents, he will not refuse to learn the Chinese language.

回覆樓主

其實樓主問一個問題,係佢想做嘅事,大家有心得咪分享囉,為何要一味將自己想法加諸人哋身上?不斷challenge 人哋?
樓主,我都會盡量同個仔講廣東話,但佢的而且確prefer英文,所以我都成日不自覺就同佢講英文,之後又記得要講返廣東話。
Anyway,我嘅經驗都係,喺外國住時乜嘢有興趣嘅電視電台雜誌都睇同聽,當然同外國人講得多進歩更快。而家你喺香港,咪同個仔一齊睇卡通學囉,唔好睇小卡通片,你想學大把嘢學

學好英文, 讃成呀! 因為將來在IS好多場合(到校做義工, 家長會等),家長都要講英文, 學好D冇咁失禮. Youtube 好多, 如Rachel English (仲有好多其他, 美式, 英式任君選擇). 你可以了解到一D你完全唔知既英語習慣, 對改善口語都幾有幫助. 睇完後再睇卡通或劇集學習. 找一個你喜歡的演員做模仿對象. 日日搭車聽同跟讀. 詞彙呢, 你隨便買本小朋友的1000 words 都夠你學. 你英文底子好, 好快上手

回覆樓主:

純粹好奇,如果一親一語,同其他人傾計是否用回廣東語或英文?

LittleOsMummy 發表於 18-1-28 00:59
其實樓主問一個問題,係佢想做嘅事,大家有心得咪分享囉,為何要一味將自己想法加諸人哋身上?不斷challeng ...
分享幼兒學語言正確資料唔係Challenge.咁易覺得人地Challenge就會封閉自己學唔到野,國際學校同鬼妹鬼仔都係會直接講自己意見,係為件事。

王雨瑩 發表於 18-1-28 09:09
分享幼兒學語言正確資料唔係Challenge.咁易覺得人地Challenge就會封閉自己學唔到野,國際學校同鬼妹鬼仔都 ...

但人哋唔係問大家應學乜語言而係specifically 點學英文,有經驗咪分享吓囉。做家長已經辛苦,我諗好多家長自己已有一套育兒理念,都唔會想吓吓要explain themselves,支持吓人咪算囉,講太多就令人會覺得....

LittleOsMummy 發表於 18-1-28 09:20
但人哋唔係問大家應學乜語言而係specifically 點學英文,有經驗咪分享吓囉。做家長已經辛苦,我諗好多家長 ...
無問題,佢同佢細路講錯英文,佢細路學到不倫不類我唔會蝕。

王雨瑩 發表於 18-1-28 09:09
分享幼兒學語言正確資料唔係Challenge.咁易覺得人地Challenge就會封閉自己學唔到野,國際學校同鬼妹鬼仔都 ...

好似啲媽媽餵唔餵人奶定奶粉,請唔請工人凑定自己湊,點樣教等等,旁人一大埋unsolicited opinions,會令人好辛苦好大壓力,唔講好過講。
純過人意見

LittleOsMummy 發表於 18-1-28 09:24
好似啲媽媽餵唔餵人奶定奶粉,請唔請工人凑定自己湊,點樣教等等,旁人一大埋unsolicited opinions,會令人 ...
咁論壇唔應該存在。或者咁唔睇得人講其他意見資訊,就唔好上論壇。

王雨瑩 發表於 18-1-28 09:27
咁論壇唔應該存在。或者咁唔睇得人講其他意見資訊,就唔好上論壇。

你個諗法有啲錯。網上評論分享唔駛本,大家都覺得可以完全唔駛本地講乜都得,覺得可以講係應分,但好多人冇諗人哋想唔想聽,忘記都要respect聽嗰個人嘅感覺。EK就係咁成日離曬題!anyway我哋都已離題,應該停止。

LittleOsMummy 發表於 18-1-28 09:40
你個諗法有啲錯。網上評論分享唔駛本,大家都覺得可以完全唔駛本地講乜都得,覺得可以講係應分,但好多人 ...
哇,你覺得佢唔想聽姐,可能有其他人覺得學到新野好想睇。我就想多D人講多D資訊心得喇。

王雨瑩 發表於 18-1-28 09:44
哇,你覺得佢唔想聽姐,可能有其他人覺得學到新野好想睇。我就想多D人講多D資訊心得喇。
...

我知你係善意分享,我就佢正正講呢啲太多善意分享令人喘不過氣來.....anyway....

回覆 heihei33 的帖子

你好,我屋企係咁嘅,日頭仔仔由兩老照顧,佢哋一句英文都唔識,主力講(有鄕音的)廣東話,睇普通話台,打算Year 1 後其中一位會說普通話。夜晚由父母照顧,爸爸英文係「有限公司」,只懂簡單短句,99%講廣東話。我就同仔玩和讀書時講英文,俾指令時會雙語(講完廣東話再講英文)。畢竟我沒有在外國長住過,工作也是接觸華人,口語英文隨時及不上三歲半的兒子。

真係唔太清楚你嘅英文程度。由而家開始加把勁是否能趕及有效令你同小孩用英文溝通。不用native, 但肯定要語法文法正確。太勉強的話,不如用返廣東話