用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好煩惱, 唔知點排好, 求意見!
go

好煩惱, 唔知點排好, 求意見!

由開始, 我我有宗教分所以我自行時簡左間佛教學校, 呢間學校都幾好, 但抽唔中第一輪衰左, 咁打算疊埋心水111啦!點知發覺個仔好抗拒佛教好唔中意呢間學校, 加上佢叩門班老師極力推薦我仔入另一間冇宗教信仰既學校, 呢間算係區入好top, 又話佢性格好適合呢間, 我仔聽到呢間唔係佛教佢好似眼發光咁, 我問佢,佢好唔中意佛教果間咩?佢好肯定咁話總之唔係佛教我就ok, 呢間好呀,我中意xxx呢間, 我會努力面試架!
唉!如果我堅持想111佛教果間如果真係入左我驚我仔唔中意返學, 但如果放棄111搏另外果間又驚人地唔收, 唔搏又冇機會....好煩惱, 叩門班老師又不停鼓勵我試下果間佢話如果搏可試下011再叩門, 大家可比意見嗎?

flipper2000 發表於 18-1-25 23:04
由開始, 我我有宗教分所以我自行時簡左間佛教學校, 呢間學校都幾好, 但抽唔中第一輪衰左, 咁打算疊埋心水11 ...

跟佢意願喇

cattz288 發表於 18-1-25 23:25
跟佢意願喇

跟我仔意願?

老師推薦得,自然係認同你仔仔有能力,而你仔仔都想入冇宗教果間,就跟佢意願。如果間學校唔 top 就話唔考慮姐。抗拒就唔好勉強佢入佛教。

flipper2000 發表於 18-1-25 23:38
跟我仔意願?

係喇! 既然佢有能力又想! 唔試下佢實唔開心

由開始, 我我有宗教分所以我自行時簡左間佛教學校, 呢間學校都幾好, 但抽唔中第一輪衰左, 咁打算疊埋心水11 ...

可唔可講係邊間中心有叩門班?你可以打 X ,同講邊區,唔講晒全名

回覆樓主:

我好驚到時兩間都入唔到

Pigdripy 發表於 18-1-26 13:53
可唔可講係邊間中心有叩門班?你可以打 X ,同講邊區,唔講晒全名

係粉嶺區的,有興趣我pm你邊間?

011 老師極力推薦冇宗教信仰既學校

flipper2000 發表於 18-1-26 17:45

可以pm 我邊間叩門班嗎?

回覆樓主

應該個仔話事較好, 又唔係你讀,信佛唔係要隨緣咩?而且好多前輩都話111的影響並非心目中禁大。

回覆樓主

既然你問佢意見,就聽佢話啦
利申:全程父母決定,唔會俾個幾歲人仔左右

momama 發表於 18-2-4 17:16
既然你問佢意見,就聽佢話啦
利申:全程父母決定,唔會俾個幾歲人仔左右
...

完全唔明果啲乜嘢尊重小朋友preference嘅家長。升中就話要考慮小朋友意見啫。

大佬,升小,5歲人仔,父母如果真係走去依靠佢意見做重要決定:

我只能無言。

siden 發表於 18-2-4 19:33
完全唔明果啲乜嘢尊重小朋友preference嘅家長。升中就話要考慮小朋友意見啫。

大佬,升小,5歲人仔,父母 ...

既然果間係top, y not?! 差d就話啫!

cattz288 發表於 18-2-4 23:20
既然果間係top, y not?! 差d就話啫!

我根本唔係講緊楼主個case

flipper2000 發表於 18-1-26 17:45

可否pm叩門班資料,thanks.