用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 19個月男仔b 更新!!求助
go

[聽/語障] 19個月男仔b 更新!!求助 [複製鏈接]

更新:想問下大家 我仔做左私人評估 佢就suggest我地每星期做一次言語訓練 我諗住立即去排cac 搵健康院 姑娘話等到下個月有健康院醫生可做評估 唔洗太心急
我以家想問我應該要搵治療師定係等多個月等評估?如果要做訓練 有無d平d 而又唔錯ge治療師係九龍區?
我地係低收入人士 仔仔以家19個月 被評為遲左半年至9個月 詞彙量少

1    0    0    0

回覆樓主:

可多D同佢講野,說話內容盡量簡單,例如:攞丫,畀丫,擺等,或用玩具教佢水果動物日常用品名稱,唔識講都試下指。
平時邊個湊佢?工人湊未必會咁有心機同佢玩和傾計,盡量安排多D親子時間。
我買過一套教材可以自己train語言的,有磁石公仔,底板同訓練指引,是專為家長而設的,可以自己上網訂,有興趣可pm我

Yyt123 發表於 18-1-25 20:57
我小朋友以家19個月 但只識奶奶 包包同唔要
爸爸媽媽其實都識 但唔係對住我地講係爸爸同媽媽
理解方面 佢識 ...

父母要上班嗎?孩子是誰湊的? 你可以自己著緊啲,同佢講多啲玩多啲。或者,若果經濟許可,帶阿B 去上堂。有啲人會話搵言語治療師,有啲人會話搵特殊幼兒導師都得。

lobb2015 發表於 18-1-26 18:50
父母要上班嗎?孩子是誰湊的? 你可以自己著緊啲,同佢講多啲玩多啲。或者,若果經濟許可,帶阿B 去上堂。 ...

平時係我自己湊 我已經日日同佢講嫁啦 但佢又唔理我 其實佢依家係唔係已經算慢呢?我可以點幫佢呀?謝謝

Yyt123 發表於 18-1-26 21:39
平時係我自己湊 我已經日日同佢講嫁啦 但佢又唔理我 其實佢依家係唔係已經算慢呢?我可以點幫佢呀?謝謝
...
你是全職妈?
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

回覆樓主:

你個小朋友,即是仔定女?

lobb2015 發表於 18-1-26 22:07
你個小朋友,即是仔定女?

係男仔呀 我同我先生湊佢

恕我直言……有很多家長,即使健康院評估合格,若仍然担心,依然會去cac或其他机構做評估,因為健康院的評估門檻偏低!除非你孩子在評估當日情緒不穩、唔舒服、扭計……影響他的表現,否則若在平静的狀態下在門檻偏低的評估都不合格………
當然,有很多家長都知,可以不用走冤枉路快少少排隊的
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

weiwai 發表於 18-1-27 10:50
恕我直言……有很多家長,即使健康院評估合格,若仍然担心,依然會去cac或其他机構做評估,因為健康院的評 ...

但要點樣先可以去cac轉介呢?係唔係只可以健康院轉介?我以家都好擔心成日失眠

Yyt123 發表於 18-1-27 14:41
但要點樣先可以去cac轉介呢?係唔係只可以健康院轉介?我以家都好擔心成日失眠
...
睇診所醫生拎轉介信 再去申請~ 跟住排隊等見護士
https://www.dhcas.gov.hk/tc/referral.html

Yyt123 發表於 18-1-25 20:57
我小朋友以家19個月 但只識奶奶 包包同唔要
爸爸媽媽其實都識 但唔係對住我地講係爸爸同媽媽
理解方面 佢識 ...
多啲同佢講野,要好開心、笑住講。

回覆樓主

好 我會加油 謝謝各位(emoji)(emoji)

回覆樓主:

如果經濟許可,你係唔駛排 CAC 嘅。自己俾錢做評估即可。最緊要係問清楚,佢會唔會幫你/轉介你去社工度申請社會福利署的服務。

不如盡快揾私人機構做評估,政府排太耐喇。如果真係delay就更加要把握黄金訓練期做訓練,我侄仔宜家就係荃灣做緊密集訓練,進步左好多。大家一齊加油啦!

回覆樓主

想問下大家 我仔做左私人評估 佢就suggest我地每星期做一次言語訓練 我諗住立即去排cac 搵健康院 姑娘話等到下個月有健康院醫生可做評估 唔洗太心急
我以家想問我應該要搵治療師定係等多個月等評估?如果要做訓練 有無d平d 而又唔錯ge治療師係九龍區?
我地係低收入人士 仔仔以家19個月 被評為遲左半年至9個月 詞彙量少

有啲機構有低收入家庭減免
例如庭恩 有一間喺深水埗
冇減免都係400蚊一節四十五分鐘

另外如果已經排緊政府服務 到政府認可的機構額外治療係有補助架
所以你都係先排隊啦

回覆樓主

之前聽朋友講聖公會,好似有個叫愛家庭服務有治療師訓練,好似可以申請資助。不過唔太肯定,你可以上網搵下

Michelle_ 發表於 18-1-29 10:43
不如盡快揾私人機構做評估,政府排太耐喇。如果真係delay就更加要把握黄金訓練期做訓練,我侄仔宜家就係荃 ...

請問你小朋友在荃灣邊到返密集班?

回覆樓主

‹ 上一主題|下一主題