用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC 到今年為止,表現係点?
go

SMC 到今年為止,表現係点? [複製鏈接]

[size=27.5293px]各位好,想問一下意見,小女今年念K2,好學,主動,多言,會較大声一点說話,唔會怕去同黑人及白人對話,有礼,超愛好英文,英文可作一般的对答,但不及IS的小朋友流利,國語尚可对答,超級好動,但上堂好專心,興趣是多向性,但玩具係十分鐘左右就要找另一件,但認字還不是太好!
[size=27.5293px]1)我想問,她選SMC or (TSL)好些,還是一般資助學校會好些呢?

[size=27.5293px]2)我睇了不少SMC 的舊post, 以前不少人話它(中學部)是B5 的垃圾學校,而現在又有唔少人話它是B2a 的學校,我想知道SMC 在這幾年的不斷發展,好像有不錯的表現,同以前B5 的年代唔同左,咁到今天為止,會否是升到B1 的水平嗎?

[size=27.5293px]3)另外想問,想唔去外國念書的學生,是否不選SMC 小學會好些呢?因為出國要用太多錢了,無能力了!
   1    0    0    0

不如兩間都考,有offer先再諗

回覆樓主

個人些許感受:以前帶囝囝係某學校斜對面間公園玩時,時常見到某校中學生放學後喺公園拍拖;前段時間帶囝囝再去該校面試小一時喺校務處前見有個中學部男生過來搵一個女生,從佢哋動作及表現看來應該係比較親密嘅關係⋯⋯

回覆樓主

其實真係考左先再諗,我唔敢話SMC 易考,但TSL就肯定難考

回覆樓主

2間都難考,丅SL 7/8000人考收160,SMC 可能3/4000人考但位得66個,2間入到2nd in 的都未必有10%
‹ 上一主題|下一主題