用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K1已準備直私叩門,太怪獸了嗎?
樓主: baoyeah2014
go

K1已準備直私叩門,太怪獸了嗎?   [複製鏈接]

dd_bb_kf 發表於 18-1-25 18:52
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

Deleted

dd_bb_kf 發表於 18-1-29 13:23
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

Deleted

CS_HON 發表於 18-1-29 12:47
我唔係FTM, 不過我同C6都算準時放工, 返到屋企有工人姐姐處理家務, 爸爸比我早返屋企, 處理左功課, 會同小 ...

謝謝分享呀!我地返到屋左都8點了,所以親子時間不多,但我都想升小時小朋友有得揀,會努力(emoji)(emoji)

baoyeah2014 發表於 18-1-29 14:04
謝謝分享呀!我地返到屋左都8點了,所以親子時間不多,但我都想升小時小朋友有得揀,會努力(emoji)(emoji) ...

培養閲讀習慣,同定時溫習,我覺得應該由細做起,到小學時都易d上手,加油呀JM

其實幾時開始準備或者唔打算準備都好,對每人都有不同諗法或意見……我覺得不需要理會別人点䏲你,最緊要你自己覺得適合,覺得值得去做……因為最後的结果是自己的!

dd_bb_kf 發表於 18-1-27 12:58
PM you.

可以pm閱讀班給我嗎?謝謝

baoyeah2014 發表於 18-1-26 17:55
明白,因我係緊張大師,其實一早已研究左小學中學目標,當然希望入到一線直私或叩到名津,暫時觀察我仔都幾 ...

英語能力都好重要, 如TSL, CKY, DGS, ... 基本上, 英語吾得, 第一 round 就完了。

dd_bb_kf 發表於 18-1-29 13:23
一般都要識寫自己個中英文名。其實教育局講明小一面試不准設筆試,嚴格來說,學校不可用測驗或考試方式來 ...

寫字不用太早, K2 時慢慢学就可以, 不用急。

回覆樓主:

如小學想小朋友在好語文環境學習, 直資资源是較津小好。

baoyeah2014 發表於 18-1-25 18:44
見好多家長都分享考直私,K2開始要發力準備,但研究左一輪後發覺原來要準備既野好似好多,但小朋友時間真又 ...

要準備既野係好多,但主要係自身野,唔係咩外補。

你攪掂閱讀習慣,待人接物(包括禮貌)。基本上唔係太進取,一定有間直私收。

除非好刻意好識教,唔係長老帶細路多數唔多掂。最好自己帶(當然唔係只管吃喝拉撒),要看家庭客觀環境。

dd_bb_kf 發表於 18-1-25 20:38
有人話如果叩門,要小二程度添,但應該小一已夠,主要靠外補或自己同小朋友操補充練習,相反如考直私,學術 ...

我仔當年只係有K3程度,又唔係名幼,都叩到幾間地區學校

dd_bb_kf 發表於 18-1-31 09:47
咁你仔應該講嘢叻、態度好,早幾年競爭的確冇兔年龍年咁癲,如果心頭唔高,冇話只叩喇記瑪記天神等,的確K3 ...

佢就係面試唔叻先要叩門

retriever 發表於 18-1-31 08:07
要準備既野係好多,但主要係自身野,唔係咩外補。

你攪掂閱讀習慣,待人接物(包括禮貌)。基本上唔係太進 ...

呢個我都好認同,因識幾位龍年小朋友一同考學校,學術勁名幼果d段而無offer,因衰怕羞,反而一些普通私幼但表達能力大方得體既小朋友就有幾個offer。

我仔正正就是日頭長老湊的,依家都學埋佢地壞習慣、差語氣,我都好頭痛應點樣教番好,做父母的真係會盡力做好身教,但真係環境唔許可請工人或做ftm ,我都好無奈

回覆樓主

這2年出生率高,競爭氣氛也越趨激烈,當學位冇乜加而考生越來越多,學校有乜比較客觀的方法去比offer 呢?點先可以係幾千人當中脫穎而出成為嗰百幾個?絕對認同語言表達待人接物非常重要,但仍有不少學校有收portfolio/要填奬項表。當然考小過程中運氣佔好大比重,但家長可以預備的部分唯有盡做。

來年出生率回落,但社會競爭風氣形成了並非一兩年間會改變。如果你search 返約5-6年前的 post ,當時k3尾先考starter 去叩門已算不錯的準備。但現在唔小升小群組中k3頭考mover, flyer並不少見。亦有見一足4歳就考starter ,5歲前考埋flyer,k3預備考埋KET(唔止一個)。
樂器考級亦然。十年前,幼稚園考級的極少。今年所見,k3有2-3級算唔錯,4-5級(仲要同時2種樂器)才吸睛。

Cert 貶值已成事實,但大家會放棄對cert的追求嗎?暫時見唔到。忽發奇想,如果我係商人,我會同某某權威機構,合整一個數學能力等級試/游泳能力徽章⋯商機無限

帶返頭盔先,以上只是一個今年考小家長的主觀觀察,冇數據支持,冇代表性。
‹ 上一主題|下一主題