用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選搬屋校網 41/34
go

選搬屋校網 41/34

9月九龍塘升K1,將會搬屋,男仔15分,有妹妹跟住。目標考直/私,但想搵個合適校網大抽獎可backup. 求教!

個人覺得34 多選擇好多...如果你目標考直/私, 咁你41一定係博 LS, 但 妹妹又不能跟住

過兩三年先算吧!

唔使諗, 一定41網.

lolojai2 發表於 18-1-25 15:23
9月九龍塘升K1,將會搬屋,男仔15分,有妹妹跟住。目標考直/私,但想搵個合適校網大抽獎可backup. 求教!
...

任何情況都係41

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

聽講41係天地網,34較平均但黎梗啟德一大班公屋私樓人口加入。而且,作為backup, 我唔知心態應該穩陣d還是進取d target LS.....

adriantai 發表於 18-1-25 15:29
過兩三年先算吧!

都可以,但只可以先租,如果考慮買樓,宜家要決定。

lolojai2 發表於 18-1-25 15:53
聽講41係天地網,34較平均但黎梗啟德一大班公屋私樓人口加入。而且,作為backup, 我唔知心態應該穩陣d還是 ...

41網係天地網, 34網係無間地獄網

34網二線小學放乙1都會入唔到, 原區寶校都可能不能放遲過乙3

mshopuiyin    發表於 18-3-8 00:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-1-25 15:55

34網二線小學放乙1都會入唔到, 原區寶校都可能不能放遲過乙3

無間地獄網, d名越黎越辣

Charlotte_mom 發表於 18-1-25 16:22
無間地獄網, d名越黎越辣

34網未借位時, 已經至少連續4年榮登全港獲派首3志願比例最低既校網

借咗位情好似好D, 不過現實係殘酷.....

天地網, 勉強仲有一個策略: 只要甘心放間二線係乙1都乎必入

但無間地獄呢? 放間二/三線學校係乙1都會入唔到, 真係純鬥運氣無策略可言

hkpapa852 發表於 18-1-25 16:26
34網未借位時, 已經至少連續4年榮登全港獲派首3志願比例最低既校網

借咗位情好似好D, 不過現實係殘酷.... ...
34網合一堂是否係一個例子?乙一都可以話唔入,但呢間又唔似一線喎

hkpapa852 發表於 18-1-25 16:26

借咗位情好似好D, 不過現實係殘酷.... ...
34網合一堂是否係一個例子?乙一都可以話唔入,但呢間又唔似一線喎

cloudcloudrobot 發表於 18-1-25 16:43
基道, 合一道..... 2/3年前都已經話乙1入唔晒

我由41搬左去34, 我覺得41好少少, 其實都係天地網, 但34個天同地好似相距得再遠D, 而且34網D學校比較散, 係土瓜灣就集中少少, 但41如果住九龍城啲學校會集中啲...但如果你唔介意坐校車, 其實都冇咩所謂

hkpapa852 發表於 18-1-25 16:51
基道, 合一道..... 2/3年前都已經話乙1入唔晒
仲諗緊好唔好放合一堂係乙二, 陳瑞褀乙一...唉, 我真係度唔到乙二放咩
其實合一堂係咪會易過陳瑞祺呀?

小貓精靈 發表於 18-1-25 17:22
仲諗緊好唔好放合一堂係乙二, 陳瑞褀乙一...唉, 我真係度唔到乙二放咩
其實合一堂係咪會易過陳瑞 ...
上年會員透露, 以下學校未見過有人乙2入到:

HY, 聖羅撒, 福馬, 農官, CSK, 基道, 合一堂, 兩間獻主會, 何壽南

乙2仲見有人入到:

聖十架, 牧愛, 聖匠, 領島, 李炳, 信義, 靈光

自己諗吓點解我會叫佢做無間地獄吧!

hkpapa852 發表於 18-1-25 17:40
上年會員透露, 以下學校未見過有人乙2入到:

HY, 聖羅撒, 福馬, 農官, CSK, 基道, 合一堂, 兩間獻主會, 何 ...

之前㨂41網,乙二都仲有D好少少可以諗下,乙三就叠埋心水揀黄大仙,點知搬左黎34,真係乙二已經冇得揀

小貓精靈 發表於 18-1-25 18:14
之前㨂41網,乙二都仲有D好少少可以諗下,乙三就叠埋心水揀黄大仙,點知搬左黎34,真係乙二已經冇得揀
...

34網乙二入到的,都差過41任何一間男女校,可能除了一間啦⋯⋯41網入到男女校的機會率,真係有數得計架,易計⋯⋯

hkpapa852 發表於 18-1-25 15:55

好一個「無間地獄網」。34網,父母一定要做好最壞既心理準備;入唔到乙一就要有叩門既打算。

zebrabb 發表於 18-1-25 19:34
34網乙二入到的,都差過41任何一間男女校,可能除了一間啦⋯⋯41網入到男女校的機會率,真係有數得計架, ...

其實41都有好幾間覺得ok嘅學校,本來我都可以留到㨂左學校先搬,但我想就近返學,唯有轉埋校網,如果乙一唔得,可能都會試下叩門,都唔得就算喇