用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今次上學期考試成績一般, 下學期呈分了…… ...
go

今次上學期考試成績一般, 下學期呈分了…… [複製鏈接]

好驚, 殺到埋身了, 上學期考試成績一般, 尤其英文只有7x, 早輪參觀d中學, 小朋友非常抗拒英文教學, 我的意願亦非 band 1, 只希望保住 band 2, 可以點幫小朋友?
   0    0    0    0

sasafan 發表於 18-1-25 15:15
好驚, 殺到埋身了, 上學期考試成績一般, 尤其英文只有7x, 早輪參觀d中學, 小朋友非常抗拒英文教學, 我的意 ...
幫佢報D英文会話班吖,幾個人一齊嗰D

回覆樓主

了解下學校過往大概咩名次屬band2,再對比下自己名次先

好驚, 殺到埋身了, 上學期考試成績一般, 尤其英文只有7x, 早輪參觀d中學, 小朋友非常抗拒英文教學, 我的意 ...

家長日未, 學校help唔helpful? 因為英文係主科, 好重要, 7X係近頭定近尾? 其他兩科點? 問下班主任科英文既平均分大概係幾多, 睇下係卷深定小朋友唔小心, 再謀對策。有無得申請check卷睇錯邊瓣?

我阿女都係, 考試前我已經千叮萬囑佢要小心, 因為測驗淺, 考試老師一定出得深, 要嚇小朋友勤力, 點知深卷佢無事, 係淺卷佢出事, 俾幾個爬咗佢頭, 激到暈咗。呈分早D預備, 阿女開始預習了, 大家努力!

另外, 通常數學最易殺出條血路。

小朋友抗拒英文科,非一朝一夕的事,好多時是長期英文科「失敗」,揀b2中中,無可厚非,但長遠而言,當他長期抗拒英文科,會造成學習的障礙,宜及早改善他學英文的態度

little_yolky 發表於 18-1-25 17:32
家長日未, 學校help唔helpful? 因為英文係主科, 好重要, 7X係近頭定近尾? 其他兩科點? 問下班主任科英文既 ...

明白謝謝

chun媽 發表於 18-1-27 13:41
小朋友抗拒英文科,非一朝一夕的事,好多時是長期英文科「失敗」,揀b2中中,無可厚非,但長遠而言,當他 ...

明白謝謝
‹ 上一主題|下一主題