用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 差不多400 元一堂中文堂, 你們會上嗎?
樓主: KITTY0328
go

差不多400 元一堂中文堂, 你們會上嗎?   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 18-9-25 19:57
我唔介意你對號入坐,外國人唔係禮貌特別好,係我個人經驗,你有機會日日去香港嘅機場坐機鐵,或者會明白我 ...

我唔會同你講「外國人」,比「中國人」咁討論。

禮貌,是表面。說人地有禮貌,絕對沒有說出這人的內心如何。

日本人一般在禮貌方面如何,比起一般內地人如何,唔使講出口。

你可以舉幾個沒有禮貌的日本人,有禮貌的內地人,不過有没有代表性,心照了。

你依然認為一般中國人的禮貌和公德心,比美國際標準,也無不可。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 18-9-25 16:40
學習興趣嘅培養,唔係大量唔大量嘅問題,係質素好唔好,日子夠, 火喉足,就會自然自發去追求新知識,同明 ...

shadeslayer 發表於 18-9-25 22:51
我唔會同你講「外國人」,比「中國人」咁討論。

禮貌,是表面。說人地有禮貌,絕對沒有說出這人的內心如 ...
國際標準?
心照啦。我無話特別差,只係話唔係特別好啫。

或者你接觸嘅都係特別好嘅外國人,同好差嘅中國人都未定。

禮貌係表面,我都同意嘅。部分香港人,連表面嘅禮貌都無。

我幫個腳受傷嘅後生仔拉門,連停低望下點下頭示意都無。

ABC-DAD 發表於 18-9-25 23:57
國際標準?

重申,比較「外國人」和中國人無意思的。因為剛果也算是外國人。

shadeslayer 發表於 18-9-26 00:19

重申,比較「外國人」和中國人無意思的。因為剛果也算 ...
唔使《重申》,我無總結過啲咩?
又唔想辯論,更加唔需要定義咩係外國人。

無意思嘅嘢,講少啲好嘅,瞓醒覺先。晚安。

ABC-DAD 發表於 18-9-26 00:29
唔使《重申》,我無總結過啲咩?
又唔想辯論,更加唔需要定義咩係外國人。

是你在上文已兩三次談論「外國人」點點點,「中國人」點點點。你重覆用「外國人」,意思含胡不清,我唯有「重申」。

同意無意思的說話少講。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-9-24 18:14
我同你反轉,只有體育堂有趣。
我實在唔明白點解體育堂係有趣的。小學時, 我已經很努力在跑了, 老師仲要篤我個頭(真係用手指篤), 話我跑得好慢。個木箱到我心口咁高, 有乜可能跳過去!我望住佢, 起跑前已經在想一連串動作:起跑、踏彈板、雙手禁住木箱、雙腳跨過去、雙手唔能夠配合時間鬆開、對腳click到對手、個頭向前中、向前跌然後頭落地斷頸骨死亡.................或者, 雙腳跨過去、雙手太早鬆開、失平衡身體往後跌、後腦著地死亡.................

反正, 中小學十二年來, 除了長假期或暑假, 我要不斷不斷重覆肌肉痛:一星期兩堂體育, 上堂第二日肌肉勁痛、第三日肌肉痛、第四日唔痛但又要上體育, 然後不斷重覆又重覆, 好似入咗阿鼻地獄................

eviepa 發表於 18-9-24 23:39
我一向都認為,無論中英文,小學階段只要有良好的語感、辭彙量就足夠了。這兩種根底,需要很多年的日積月 ...
我已經等咗十年了。培育小朋友真係對家長意志既一大磨練。

除咗作文, 仲有果D標點符號、重組句子, 永遠都係有錯!望完, 你會知答案點解係咁, 但又唔知點解佢聽, 無奈。

國際標準?
video 現實生活版外表隨和禮貌,內心冷漠。
睇完頗有感觸。

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=248571632523998&id=366285370148044

shadeslayer 發表於 18-9-26 08:40
是你在上文已兩三次談論「外國人」點點點,「中國人」點點點。你重覆用「外國人」,意思含胡不清,我唯有 ...
怕你善忘,比較咩人係你嘅題目,唔係我,你自己留意下。
我就覺得有無禮貌,係按時、地、人有唔同行為表現。

你強加自己意思去我簡單嘅表達上係亂套我帽子。

講返補習啦。

little_yolky 發表於 18-9-26 09:15
我已經等咗十年了。培育小朋友真係對家長意志既一大磨練。
機緣巧遇,在lib 見到丘成桐的數學人生,看了頭一兩個chapter,其中提到操練是必要的

MrBeast 發表於 18-9-26 11:40
機緣巧遇,在lib 見到丘成桐的數學人生,看了頭一兩個chapter,其中提到操練是必要的 ...
我咁多年嚟都有叫佢多寫, 但唔聽講有乜辦法? 依家咁大個, 又話青春期, 更加唔會睬你。

hkspiderman 發表於 18-1-26 09:39
朋友個女中文次次都68-75,小4尾搵左個小學老師1對2,收2百,上左10堂發覺唔掂,炒!暑假搵左間1對8中文班,  ...
請問可以pm 補中文的資料?

我仔 d 中文好差, 想補中文, 又唔知邊度好
朋友介紹jolly, 補咗幾堂, 1:1 或1:2, 暫未試過1:6
其實都唔知有咩好, 不過無門路下就補住先............

little_yolky 發表於 18-9-26 11:49
我咁多年嚟都有叫佢多寫, 但唔聽講有乜辦法? 依家咁大個, 又話青春期, 更加唔會睬你。 ...

真是要攪盡腦汁,千方百計、旁門左道都出埋,我小朋友投訴唔肯看書,若我覺得不是能力問題,我有時會remove privilege(唔叫罰),如tv、上網、etc。
至於寫作,有外國回流讀is 小朋友,k3時ort 都未識睇,e加見佢whatsapp 超快,我個呢,諗歺包都寫唔到3個字

國際標準?
我都遇過類似情竟,interestingly,早3-4年前去深圳,地鐵大6青年好多都會讓坐比小朋友,上年去已冇呢支歌仔唱

MrBeast 發表於 18-9-26 12:25
我都遇過類似情竟,interestingly,早3-4年前去深圳,地鐵大6青年好多都會讓坐比小朋友,上年去已冇呢支歌 ...
手機世代,有事都用手機解決其實都係社會風氣,成年人做咩榜樣,後生照跟啫。

ABC-DAD 發表於 18-9-26 09:41
怕你善忘,比較咩人係你嘅題目,唔係我,你自己留意下。
我就覺得有無禮貌,係按時、地、人有唔同行為表現 ...

但我無用「外國人」咁比法。外國人點點點係你寫的(#95,#100),我如何強加你寫的東西在你身上?係你強加我身上才真。

況且我的重點不是比較。

shadeslayer 發表於 18-9-26 12:50

但我無用「外國人」咁比法。外國人點點點係你寫的(#95 ...
係嘩,知道。
‹ 上一主題|下一主題