用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 差不多400 元一堂中文堂, 你們會上嗎?
樓主: KITTY0328
go

差不多400 元一堂中文堂, 你們會上嗎?   [複製鏈接]

我響阿女中二時同佢補左三堂作文技巧,馬上令佢D作文判若兩人,睇嚟呢幾堂每堂值幾萬蚊。

文字功力,要 累積,無 速成。
語文嘅內 內涵亦一樣,懂欣賞文章 內涵,產生興趣,自己自發去吸收,化為己用,日積月累方見成積

對中文有興趣嘅就萬事大吉,但現實上好多好多小朋友真的對語文冇興趣,唔少人怕咗科中文去讀IB或者直接出國。走唔甩嘅乜都要做架啦。

出嚟社會,無興趣又唔做囉,有條件去揀,自然會揀,有得揀,當正係老板。
《西遊記》[齊天大聖到此一遊]算走得甩定走唔甩呢?
隨心啦。

akys 發表於 18-4-3 11:41
對中文有興趣嘅就萬事大吉,但現實上好多好多小朋友真的對語文冇興趣,唔少人怕咗科中文去讀IB或者直接出國 ...
都唔知中文考試出咗咩問題?有個B1英中中文級一既學生,都話中文最難、最怕考中文。

回覆樓主:

視乎個老師有冇料

siwongcharles 發表於 18-4-5 04:04
視乎個老師有冇料

Agree

其實咁貴教咩既呢?

唔知會唔會教家長,唔係畀貴啲就高啲回報。

就算肯畀足四舊,唔保證笑到最後。

MrBeast    發表於 18-9-22 13:03

sumsum2010 發表於 18-2-2 22:16
我以前都聽過呢間,當時幼稚園同學去補,唔覺有咩出息,而且咁貴,佢媽媽之後搵咗私補,亦介紹了比我,好好 ...
請問可否介紹私補給我?

一個星期補幾小時才有效果?一個月開支多少,一年用多少,要補幾年?

計畫下點用啲預算去令小朋友喜歡中文係咪實際啲?

ABC-DAD 發表於 18-9-22 10:07
計畫下點用啲預算去令小朋友喜歡中文係咪實際啲?

可以買補習,甚至買成績也相對易,但在香港想用錢「買」中文的興趣?甚難。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-9-22 12:07
可以買補習,甚至買成績也相對易,但在香港想用錢「買」中文的興趣?甚難。
...
我會用的時間同錢去揾口的好嘅讀物同去有文化氣息嘅地方參觀遊歷下,中港台都有,我真係覺得如果一早信左中文好難,係死亡之卷,為左中文吵鬧,就醫返嘥葯費。
咁,我路過啫。消失。

eviepa 發表於 18-4-2 23:16
我響阿女中二時同佢補左三堂作文技巧,馬上令佢D作文判若兩人,睇嚟呢幾堂每堂值幾萬蚊。 ...
補Jolly ?

ABC-DAD 發表於 18-9-22 13:32
我會用的時間同錢去揾口的好嘅讀物同去有文化氣息嘅地方參觀遊歷下,中港台都有,我真係覺得如果一早信左中 ...
最後,把補習的時間用來親子,談天說地,不知幾好,前提係閣下母語係中文。

ABC-DAD 發表於 18-9-22 18:23
最後,把補習的時間用來親子,談天說地,不知幾好,前提係閣下母語係中文。 ...

大部分港人母語係廣東話,我相信大部分緊張孩子的父母也不會閒時「不」和孩子用廣東話談天。但為何對英文有興趣的孩子多於中文?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

我個小朋友不愛看中文書,我就買閲讀理解俾佢讀文章,學習不同的寫作文體,佢都進步好多。

shadeslayer 發表於 18-9-22 18:28
大部分港人母語係廣東話,我相信大部分緊張孩子的父母也不會閒時「不」和孩子用廣東話談天。但為何對英文 ...
好問題,我興幸我嘅方法對自己孩子有效果,而且整體學習慣興趣都高,其他人點,我估我答不上,可能有其他負面因素係父母掌握唔到,故此,我唔會覺得希望遇到好補習老師係我首選。
‹ 上一主題|下一主題