用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 差不多400 元一堂中文堂, 你們會上嗎?
樓主: KITTY0328
go

差不多400 元一堂中文堂, 你們會上嗎?   [複製鏈接]

babycute2009 發表於 18-9-22 16:45
補Jolly ?
我自己同阿女講解作文既要點,並非假手於人。

shadeslayer 發表於 18-9-22 18:28
大部分港人母語係廣東話,我相信大部分緊張孩子的父母也不會閒時「不」和孩子用廣東話談天。但為何對英文 ...
因為有時D老師都好倒米。

好似阿大已經係少有鐘意中文科既學生, 都忍唔住投訴中文科老師上堂悶到爆炸, 佢話尤其食飯後既堂, 好難唔合眼瞓, 讀課文一D高低音都無, 好似念經咁.................

eviepa 發表於 18-4-2 23:16
我響阿女中二時同佢補左三堂作文技巧,馬上令佢D作文判若兩人,睇嚟呢幾堂每堂值幾萬蚊。 ...
原來要中學先得, 睇嚟我太心急了。P5同阿女講完, 連考試題目都捉到正, 但都無乜成果.................

睇嚟, 佢D input 仲未可以output 到。要忍耐, 要等待!

ABC-DAD 發表於 18-9-22 13:32
我會用的時間同錢去揾口的好嘅讀物同去有文化氣息嘅地方參觀遊歷下,中港台都有,我真係覺得如果一早信左中 ...
你仲教人去引導小朋友學習文化氣息? 我已經後悔咗好多年, 點解佢細細個唔引導佢學好英文, 佢依家話歷史好有趣, 第日大學要讀歷史, 我愁到頭髮都白埋, 諗起又胃痛了。

我日望夜望, 小朋友既興趣成日變, 升中後有好多活動, 到時就可能鐘意其他嘢了, 唔會成日話讀歷史。

little_yolky 發表於 18-9-24 09:12
因為有時D老師都好倒米。

好似阿大已經係少有鐘意中文科既學生, 都忍唔住投訴中文科老師上堂悶到爆炸, 佢 ...
早讀後遺症,看過咁多好故事自然覺得課本沉悶,當然老師教法亦是關鍵

little_yolky 發表於 18-9-24 09:20
你仲教人去引導小朋友學習文化氣息? 我已經後悔咗好多年, 點解佢細細個唔引導佢學好英文, 佢依家話歷史好有 ...

歷史考唔唔到ao 呢?可以都好好,又或者正治助理、白宮發言人⋯

MrBeast 發表於 18-9-24 09:34
歷史考唔唔到ao 呢?可以都好好,又或者正治助理、白宮發言人⋯
呢兩星期政府請緊 AO / EO.....

政務主任 https://csboa1.csb.gov.hk/csboa/jve/JVE_003.action?jobid=40683&extractDto.mark=&languageType=1&extractDto.showCheckList=Y&extractDto.onlineGF340=Y
(a) (i) 持有香港任何一所大學頒授的一級或二級榮譽學士學位,或具備同等學歷[附註(1)];或
(ii) 持有香港任何一所大學頒授的學士以上的學位,或具備同等學歷,而其整體的學歷資格須與(a)(i)所列的入職條件相若;

二級行政主任 https://csboa1.csb.gov.hk/csboa/jve/JVE_003.action?jobid=40695&extractDto.mark=&languageType=1&extractDto.showCheckList=Y&extractDto.onlineGF340=Y
申請人須:
(a) 持有香港任何一所大學頒授的學士學位,或具備同等學歷[附註(1)];
(b) 在綜合招聘考試能力傾向測試試卷考獲及格成績[附註(2)及(6)];及
(c) 通曉中、英文。申請人須符合語文能力的要求,即在綜合招聘考試兩份語文試卷(中文運用及英文運用)取得二級成績,或具備同等成績[附註(2)至(6)]。
(註:申請人須在2018年12月8日舉行的政務主任/行政主任/勞工事務主任/貿易主任/管理參議主任/運輸主任聯合招聘考試(下稱「聯合招聘考試」)中考獲及格成績。[附註(7)至(12)])  

MrBeast    發表於 18-9-24 09:46

little_yolky 發表於 18-9-24 09:20
你仲教人去引導小朋友學習文化氣息? 我已經後悔咗好多年, 點解佢細細個唔引導佢學好英文, 佢依家話歷史好有 ...
我中英文都咁做喎,中英文都有好效果。

little_yolky 發表於 18-9-24 09:14
原來要中學先得, 睇嚟我太心急了。P5同阿女講完, 連考試題目都捉到正, 但都無乜成果.................
我覺得如果行project 任,海量寫作是key,e世代樣樣都快幾年,小五六練鵝精差不多ga la

再者我唔會《教》,你用詞不當,我唔係好為人師嗰種。

MrBeast 發表於 18-9-24 09:44
我覺得如果行project 任,海量寫作是key,e世代樣樣都快幾年,小五六練鵝精差不多ga la ...
其實, 我同佢中文老師, 都不約而同講咗, 想作文好, 多寫係基本。不過, 佢唔理解, 無理我哋, 話問咗老師都無用, 老師唔講點改善。方法教咗佢, 佢唔理解, 神仙都難救。

我唔會教仔女點寫作,我引揀啲好文章佢地自己消化,閱讀,咪就係欣賞吸收消化再反覆運用去練筆。

有錢,去補習囉,成年人自己識分啦。

little_yolky 發表於 18-9-24 10:20
其實, 我同佢中文老師, 都不約而同講咗, 想作文好, 多寫係基本。不過, 佢唔理解, 無理我哋, 話問咗老師都無 ...
咁行西式,平日課外個d,肯寫就得,唔使理寫成點,my 2c

MrBeast 發表於 18-9-24 10:28
咁行西式,平日課外個d,肯寫就得,唔使理寫成點,my 2c
咪就係唔想寫LOL。佢唔想寫, 我實在唔會迫佢, 佢自己自求多福吧。

ABC-DAD 發表於 18-9-24 10:20
我唔會教仔女點寫作,我引揀啲好文章佢地自己消化,閱讀,咪就係欣賞吸收消化再反覆運用去練筆。

有錢,去 ...
其實, 去補習都係迫佢寫多D而已。如果小朋友肯寫, 實在無需去補習。正如數學, 去補習都係定期每個禮拜做三份練習, 如果佢哋肯乖乖做練習, 阿爸阿媽實在可以慳返好多錢。依家出面補習, 唔係教你點樣寫好文章, 係教你點樣攞高分而已。

又唔係要佢哋嬴在起跑線, 無所謂啦, 可能消化不良啫, 俾D時間就會有進步了。起碼佢依家睇文言文唔會唔鐘意, 唔會驚, 仲覺得好有趣, 已經係執到了。不過, 我自己本身覺得中文書實在有趣, 唔明白點解咁多小朋友鐘意英文書多過中文書。

little_yolky 發表於 18-9-24 10:37
其實, 去補習都係迫佢寫多D而已。如果小朋友肯寫, 實在無需去補習。正如數學, 去補習都係定期每個禮拜做三 ...
文言文

ABC-DAD 發表於 18-9-23 13:20
好問題,我興幸我嘅方法對自己孩子有效果,而且整體學習慣興趣都高,其他人點,我估我答不上,可能有其他負 ...

我估計,這是因為以下原因:

1. 當一個小朋友同時接觸兩種語言,時間也不少的時候,孩子自然傾向學習比較容易入門的一種。易入門不代表易精。
2. 傾向學習較代表自由平等社會價值觀的語言
3. 傾向學習一種有大量不同類型及有趣讀物的語言。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-9-24 09:32
早讀後遺症,看過咁多好故事自然覺得課本沉悶,當然老師教法亦是關鍵

通常我們用後遺症這詞語,是帶有警告這種活動所帶來的後遺症的意思,多是負面的。勸別人不要做那樣的東西。

例如吸煙有後遺症,踩單車不用頭盔有後遺症。運動超過身體能承受的後遺症。

你的說法,卻好像孩子吃過 fine dining 後遺症,唔肯吃大x樂。當然個厨的手勢好重要。

咁點,唔比佢食好野?咁咪甘心吃麥麥,樂樂,活活咁囉。

little_yolky 發表於 18-1-25 14:38
英文就會, 中文唔會。

我會, 其實中文難過英文
‹ 上一主題|下一主題