用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六學生資料表
go

小六學生資料表

如果已交小六學生資料表給一所直資, 學校應該四月會交教育局, 但之後另一心儀直資有OFFER, 那可否取回到心儀直資註冊 ?

Pekya 發表於 18-1-25 12:51
如果已交小六學生資料表給一所直資, 學校應該四月會交教育局, 但之後另一心儀直資有OFFER, 那可否取回到心 ...
正常4月至放榜前, 會有一段休息期, 等大家去下旅行輕鬆下, 唔會有咁多offer出, 會等到放咗榜音樂椅先再轉, 因為學校知道, 果段時間就算收咗, 學生都可以繼續玩派位, 派得好又quit, 盞搞到自己, 倒不如放榜後再call人。

little_yolky 發表於 18-1-25 13:04
正常4月至放榜前, 會有一段休息期, 等大家去下旅行輕鬆下, 唔會有咁多offer出, 會等到放咗榜音樂椅先再轉,  ...
明白, 那四月前就可以轉另一間 ? 謝謝

Pekya 發表於 18-1-25 17:42
明白, 那四月前就可以轉另一間 ? 謝謝
如果學校未交名單俾教育局, 要轉應該好方便的。

little_yolky 發表於 18-1-25 13:04
正常4月至放榜前, 會有一段休息期, 等大家去下旅行輕鬆下, 唔會有咁多offer出, 會等到放咗榜音樂椅先再轉,  ...

直資四月頭交表去教育局,是否就已成定局?我估因此小朋友亦再無機會參加自行与大抽獎了。

RiboMM 發表於 18-1-26 09:52
直資四月頭交表去教育局,是否就已成定局?我估因此小朋友亦再無機會參加自行与大抽獎了。
...
正常有好直資收, 就唔會諗大抽奬了, 最多小朋友好掂, 就放榜後叩門, 如果小朋友成績一般, 就更唔會放棄直資位, 所以跳船去抽真係搏唔過。

回覆 little_yolky 的帖子

right, I think so too. Thanks a lot

little_yolky 發表於 18-1-29 10:56
正常有好直資收, 就唔會諗大抽奬了, 最多小朋友好掂, 就放榜後叩門, 如果小朋友成績一般, 就更唔會放棄直資 ...
如果係一線直g收左, 更加無理由跳船lor. 一陣兩頭唔到岸咪死.

rayeu160 發表於 18-1-29 11:29
如果係一線直g收左, 更加無理由跳船lor. 一陣兩頭唔到岸咪死.
所以:
叻小朋友 > 一線直資收咗 > 無理由跳船
一般小朋友 > 二線直資收咗 > 亦無理由跳船
成績差小朋友 > 校風好直資收咗 > 100% 唔跳船

所以, 除咗經濟原因, 真係好難想像直資收咗會跳船, 除非係banding唔夾, 即叻小朋友但二線直資收而已。

B1尾>二線直資收咗 > 宜家頭大中...

B1尾>二線直資收咗

其實哩個先係最常見的煩的地方..

回覆 HaYi 的帖子

係呀.....
為佢選, 更怕選錯....

慘在如你是肯定佢band 1, 放棄抽獎搏1A就會好可惜.

如果是marginal 人, 讀落去band 2 頭直資可能同band 1C 的官津相差反而唔會遠. 到中四選科直資通常資源夠些, 選入想讀科目的機會都大些.  

聞一多 發表於 18-2-5 14:59

同你一樣情況煩惱中
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

聞一多 發表於 18-2-5 14:59

唔好意思想問問:1) 住邊區? 2)小朋友校網邊區?B1 位足夠嗎? 3) 除咗王錦輝剛收 offer 外,仲有無邊間直資等緊有無 offer?

回覆樓主:

delete