用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點樣可以鋪排入名牌大學?
樓主: healthybaby
go

點樣可以鋪排入名牌大學?  

1998Ruby1998 發表於 18-2-2 11:26
回覆 silvia_ng 的帖子

英國依家大學會要求埋 "with Chinese no lower than X"(我之前其中一個 offer 係  ...

同意。
其實唔應該當英國大學做back up, 尤其是Oxbridge.除非你考醫科。
如果STEM, 好多英國大學好過HKU/CU/UST.

silvia_ng 發表於 18-2-1 13:00
留毛學野....

咁如果真係想去OXBRIDGE,幾時要準備呢? F5? 要考D咩試? 我真係一頭霧水,只係想博多一個機 ...
" If " you are just concern the higher possibility of getting into Oxbridge? My advise is to go to study at one of the top UK boarding schools (as stated below) as early as possible. The chance of getting Oxbridge offer (and admission) is by far better any top schools in HK. The best Oxbridge offer rate in HK school (which is SPCC), only between 10 - 15 max every years.
Here is the result for some popular schools discussed here for 2018.
Brighton 30+
Bromsgrove 4
Caterham 13
Cheltenham Ladies College 21
Concord 21
Epsom 4
King’s Canterbury 21
Lancing 7
Oundle 20
Sevenoaks 42
Shrewsbury 14
Ruthin 8
Roedean 5
Warwick 17
Wellington 22
Wycombe Abbey 29
Ipswich school 7

揾左agent 都入唔到嘅應該不在少數。
咁我唔反對揾agent幫手嘅,但期望要好好管理下。

個人睇法,就算有agent,學生參與嘅程度越高,在升學過程中嘅得着越大。獨立能力嘅培養是海外升學要得着的一大元素。

Ruby1219 發表於 18-2-1 16:03
你小朋友幾年級?

我仔英國學校中六第二學期(即係一月)開始俾oxbridge briefing, 我哋就二月同佢響英國 ...

想請問如果無relevant work experience,只有其他工作經驗,會不會無咁好?
例如想讀Phy ,但無機會搵到相關的工作經驗,就會比下去?
Hong Hong Ma  :-)

honghong_ma 發表於 18-2-3 09:42
想請問如果無relevant work experience,只有其他工作經驗,會不會無咁好?
例如想讀Phy ,但無機會搵到相 ...

除咗Medicine 同Law, work experience 其實唔係必要,如果唔relevant 就唔洗寫響PS. 好似我仔報Materials Science,佢只係響PS寫咗響MTR Materials Lab 嘅work experience, 而無寫其他(PR firm, eSports company).

我仔好幸運Materials Lab 嘅經驗好有用,可以show 到佢對materials 嘅passion 之外,幾個interviews 都被問到佢嘅工作情況,我覺得應該好有幫助。

另外聽佢講差不多個個interviewer 都對佢個extended project 有興趣,問好多有關問題,所以做EP 同埋interview 前familiarize 個EP 內容亦好重要。

Ruby1219 發表於 18-2-3 11:19

除咗Medicine 同Law, work experience 其實唔係必要,如果 ...

明白,那麼我就無咁擔心了,謝謝你
Hong Hong Ma  :-)

Ruby1219 發表於 18-2-2 11:19
As said, 怕衰中文報埋英國ucas 係啱嘅,不過報得ucas 一定報多幾間,最多可以報五間,唔洗俾留位費,讀先 ...

除左Oxbridge, 仲有想試Imperial, 不過都要好好研究下其餘選擇,你list out既名單我都會參考下呀!多謝你!(好彩仲有兩年慢慢研究囉!)

1998Ruby1998 發表於 18-2-2 11:26
回覆 silvia_ng 的帖子

英國依家大學會要求埋 "with Chinese no lower than X"(我之前其中一個 offer 係  ...

除左中文科外,呀仔對其他科都有把握既。。。如果考得入香港既三大,佢都未必肯離開香港呢。

Ruby1219 發表於 18-2-2 11:53
同意。
其實唔應該當英國大學做back up, 尤其是Oxbridge.除非你考醫科。
如果STEM, 好多英國大學好過HKU/C ...

唉。。。我仔其實唔想過外國讀架!佢話妹妹比佢更有需要,啲錢比妹妹用喎。但而家我見佢中文都一直危危乎,所以先問佢要唔要搵多條路,唔好單靠DSE入香港啲大學囉。如果佢攪得掂中文科,佢應該都唔會走架啦。除非Oxbridge /Imperial收,佢可能另計(因佢本身諗住Master去imperial讀的)

manning2014 發表於 18-2-2 13:15
" If " you are just concern the higher possibility of getting into Oxbridge? My advise is to go to s ...

thanks, 我地會再睇定啲而決定,謝謝!

回覆樓主

其實大家心目中,怎樣才算名校?其實我有點迷惘。
QS頭二十位?

rogerlam123 發表於 18-2-3 21:28
其實大家心目中,怎樣才算名校?其實我有點迷惘。
QS頭二十位?

如果英國,應該係講緊Oxbridge, Imperial, LSE 同UCL?

Ruby1219 發表於 18-2-3 23:50
如果英國,應該係講緊Oxbridge, Imperial, LSE 同UCL?

在英國,coop課程會否都競爭激烈?英國本土學生會否被優先考慮?

silvia_ng 發表於 18-2-3 17:48
唉。。。我仔其實唔想過外國讀架!佢話妹妹比佢更有需要,啲錢比妹妹用喎。但而家我見佢中文都一直危危乎 ...

你個仔好懂事!

Radiomama 發表於 18-2-4 10:13
在英國,coop課程會否都競爭激烈?英國本土學生會否被優先考慮?

you meant joint course e.g. physics and philosophy?
i dont know wor, sorry.

healthybaby 發表於 18-1-25 11:07
阿女在BAND 1 中學讀緊中四, PHYSICS 全級第二, BIOLOGY全級第一, 數學頭5名, 但中文都係大概拿到3, 研究過 ...

見到樓主呢個post,一路都想講下個人感覺。你女兒成績其實好標青,入好大學係好大機會。我女兒今年喺劍橋第一年,佢讀完中四過英國,本身香港一樣讀DSS,成績中上,我估約級三十內(因中學未試過入全班十名);舊年佢好多香港中學同學都直接入左英國大學,好多係出名如LSE, UCL, KCL,有不少係以前班十名內,有幾個有報oxbridge,不過唔成功。雖然我唔知佢地最後去英國讀大學嘅原因,但我諗如果佢地自身環境許可,可以好似我女兒一樣去英國讀中學,佢哋成績和自身心態一定好大機會入到oxbridge。所以,正如其他家長提議,如果入名牌大學係你女兒一大目標,去英國學校讀sixth form會係最重要嘅第一步。

WeiSB 發表於 18-2-6 22:09
見到樓主呢個post,一路都想講下個人感覺。你女兒成績其實好標青,入好大學係好大機會。我女兒今年喺劍橋 ...

同意去英國讀sixth form 對考英國top unis應該有幫助,但亦唔好只為呢樣嘢而去。阿仔有同學就係HK top local school 去佢英國學校讀sixth form, Cambridge interview 完無offer, LSE 仲等緊deferred decision, 有UCL CO. 個同學話佢響香港考英國應該都攞到UCL CO, 而家呻早知唔洗過英國讀兩年先。所以我話唔好太死心眼,考唔考到Dream Uni 真係都有啲靠彩數,我哋做家長最緊要係manage 小朋友 expectation 同情緒。

回覆樓主:

其實如果唔係中文差,DSE都幾啱佢讀。而家佢成绩咁好,我都怕佢如去英國keep唔到D成绩,就好唔抵了。

回覆樓主:

幾時考IELTS好?

回覆樓主:

幾時考IELTS好?