用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點樣可以鋪排入名牌大學?
樓主: healthybaby
go

點樣可以鋪排入名牌大學?   [複製鏈接]

papaof2 發表於 18-1-26 11:02
如果目標係Oxbridge,學生幾年級應該找Consultant ?year9 開始找consultant 會否太細?如果只靠英國學校凖 ...

暫時嚟講 (但唔知將來會否改變),英國d大學只注重學業成績及面試表現等,比較上簡單,故不用咁早搵consultant. 美國大學就麻煩好多,除了學業成績,又要睇你課外活動及leadership quality etc. 又要顧埋SAT/ACT, early decision/early action, 每間大學要寫一份college application essay........等等。  以課外活動為例,你要一早就參與,唔可以到year 11先作狀開始。其實你諗到嘅課外活動都有人做繄,所以想標其立異係好困難。至於運動及debate等,就算係甚麼港隊成員亦唔係甚麼大不了。其實家長最緊要係了解多d。有d野係需要時間累積,唔係有錢就可以補救。我唔係鼓勵家長去搵consultant, 因為亦有好多成功例子唔需要consultant 幫手。只不過我蠢同懶,又驚後悔,所以先搵consultant幫手。Consultant其實嚟嚟去去都係嗰幾間,你如果有興趣,也可以去問吓。至於只靠英國學校凖備夠唔夠?依個真係好難講。首先間間學校唔同。其次我覺得好睇你自己嘅小朋友最終申請的結果 (當然 by then, 一切已成定局)。學校有同學入到Oxbridge唔駛consultant幫手,但唔等於你個小朋友又入到。如果你個細路最終入到,你到時可能會話只靠英國學校凖備係足夠。但若果瓜咗,到時你又可能覺得唔足夠都唔定。最好你向高班同學了解多d,考慮清楚再做決定。By the way, 我只識咁多,再講就會露底。

回覆樓主

同意bobbycheung

bobbycheung 發表於 18-1-26 12:17
暫時嚟講 (但唔知將來會否改變),英國d大學只注重學業成績及面試表現等,比較上簡單,故不用咁早搵consul ...

totally agree.

我覺得用唔用consultant 真係因人而異,每個家庭情況唔同,小朋友自己能力、學校嘅support 同expertise, 家長嘅involvement 都係考慮嘅因素。就算有consultant 都唔可以靠哂佢,無consultant 亦唔係一定唔得。我就一來慳得就慳,二來真係當Oxbridge 係何妨一試嘅dream, 自己同阿仔都明白努力同彩數都好重要,所以從來無志在必得或寄予厚望,所以無諗過請consultant, 唯有靠自己同學校嘅support 試一下。

manning2014 發表於 18-1-26 10:47
以你個囡嘅情況,如想有把握地入英國(或本港)名牌大學,最佳選擇就係轉讀 A-Levels (IB 會更加好,但你女兒 ...
Coz she is more confident on calculations. She is studying at DSS school before so her English is quite good. Her English is top 10 in the form, too. She is only weak at Chinese. It seems that students needs to choose some arts subject in IB curriculum. She is totally not interested.

Ruby1219 發表於 18-1-26 14:25
totally agree.

我覺得用唔用consultant 真係因人而異,每個家庭情況唔同,小朋友自己能力、學校嘅suppo ...
Seems applying UK university is easier. Actually my daughter want to continue her studies in Hong Kong. But being a parent, we want to seek for more alternatives.

healthybaby 發表於 18-1-27 00:31
Seems applying UK university is easier. Actually my daughter want to continue her studies in Hong Ko ...

if her desire to get into top UK unis is very strong, then I would say she has to seriously consider going to UK top school from sixth form, it would bea strong stepping stone. I saw many friends from even local elite IS school complaining about the resources and support from school being inadequate, ma y of them had to hire consultants to help.

回覆樓主

同意 bobbycheung

我路過加把嘴, 我有朋友沒有用 consultant, 到最後孩子沒有入到心儀的學校,於是成日「型」住,早知用 consultant 好d,其實究竟會唔會係,真係無人知。

healthybaby 發表於 18-1-27 00:31
Seems applying UK university is easier. Actually my daughter want to continue her studies in Hong Ko ...

如孩子想留港, 考dse经jupas申請資助大學學位机会最大 (總數约8成给dse學生), 同時申請英國大學相對簡單d。下一步去心儀英國大學看入學要求, 你孩子想讀什麼? 除了 physics and biology 有無第三個選科? 我理解好多一線英國大學要求 core subjects 以外有三科。 IB diploma 可以不選arts subject, 而多選 一科science or individual & society。 但IB 一定要選兩個語文, 你孩子由本地課程轉去,如讀中文好大機會學校要求讀 chi as a first language, 会包括文學,除非學校俾佢選 chi as a second language 或有其他語文, 即使有, 讀 spanish or french a b initio (即從未學過)亦绝不容易

papaof2 發表於 18-1-26 11:02
如果目標係Oxbridge,學生幾年級應該找Consultant ?year9 開始找consultant 會否太細?如果只靠英國學校凖 ...

其實入Oxbridge要睇自己個小孩子的底子,就算profile執好,比機會你考入學試和interview,都要有水準表現先會比CO,而最後公開考試成績又要meet到個CO先得,真係過五關。

回覆樓主

有沒有升學consultant 介紹?知唔知Arch Ed or GR Talent 好唔好?

留毛學野....

咁如果真係想去OXBRIDGE,幾時要準備呢? F5? 要考D咩試? 我真係一頭霧水,只係想博多一個機會,好過最後因為衰左中文入唔到香港既大學。

silvia_ng 發表於 18-2-1 13:00
留毛學野....

咁如果真係想去OXBRIDGE,幾時要準備呢? F5? 要考D咩試? 我真係一頭霧水,只係想博多一個機 ...

你小朋友幾年級?

我仔英國學校中六第二學期(即係一月)開始俾oxbridge briefing, 我哋就二月同佢響英國睇大學(報得UCAS 應該報多幾間), 然後阿仔諗定讀咩科報邊間大學(Oxford 同Cambridge 要選一間). 首先中六尾嘅校內exam 要考得好,predicted grades 先夠高,係報Oxbridge 基本入場費,然後暑假要做personal statement 同extended reading around 你報嘅科,同時操埋admission test 嘅past papers, 我仔仲有做咗兩星期嘅relevant work experience.

暑假後返到學校老師就幫佢哋finalize PS, 出final PG, submit before Oct 15,同時要操同mock admission test, 十一月頭考。十一月就預備同mock 定Oxbridge interview, 阿仔同時間有幾個其他大學嘅inteeviews 要應付。到十二月頭先知道有無被shortlist, 然後十二月第一/二個星期interview...過程終於完成。等一月中嘅final decision.

所以阿仔話upper six 嘅上學期係佢讀書生涯最辛苦嘅。

Ruby1219 發表於 18-2-1 16:03
你小朋友幾年級?

我仔英國學校中六第二學期(即係一月)開始俾oxbridge briefing, 我哋就二月同佢響英國 ...

我仔中三,唔該哂你啲資料。但我有啲confuse, 係咪應該中五下學期準備(即中五那年的一月) ?我唔係睇得好明。請指教。

silvia_ng 發表於 18-2-1 22:06
我仔中三,唔該哂你啲資料。但我有啲confuse, 係咪應該中五下學期準備(即中五那年的一月) ?我唔係睇得好 ...

因為我個仔係響英國讀A level, 所以佢嘅中六即係你仔嘅中五,佢嘅中七即係你仔嘅中六。

Ruby1219 發表於 18-2-1 22:15
因為我個仔係響英國讀A level, 所以佢嘅中六即係你仔嘅中五,佢嘅中七即係你仔嘅中六。
...
IC, 我再研究下先,有問題再請教你呀!

silvia_ng 發表於 18-2-1 22:06
我仔中三,唔該哂你啲資料。但我有啲confuse, 係咪應該中五下學期準備(即中五那年的一月) ?我唔係睇得好 ...

現階段先考慮中四選科,如孩子已有心儀大學學科或範圍,去大學網頁看看有無subject requirement, 一般要3個選修科; 中五升中六暑假考ielts, 準備報名資料,personal statement, 同時問學校reference letter 安排或其他支援,升中六顷Ruby上述報名等

poonseelai 發表於 18-2-2 09:37
現階段先考慮中四選科,如孩子已有心儀大學學科或範圍,去大學網頁看看有無subject requirement, 一般要3 ...

呀仔已揀左phy chem bio, 另上到中四會揀埋M2, 佢未details睇呢兩間咩科佢鐘意,但大方向都係理/工科了。之前有問過佢想唔想第日試下考Oxbridge, 因都驚佢會死一科中文,諗定多條路,佢都表示有興趣。

silvia_ng 發表於 18-2-2 10:41
呀仔已揀左phy chem bio, 另上到中四會揀埋M2, 佢未details睇呢兩間咩科佢鐘意,但大方向都係理/工科了。 ...

As said, 怕衰中文報埋英國ucas 係啱嘅,不過報得ucas 一定報多幾間,最多可以報五間,唔洗俾留位費,讀先俾錢。千祈唔好死心眼淨係諗Oxbridge,因為唔係淨係睇成績,好考你報學校/college/subject 嘅策略、準備功夫同運氣,尤其響香港報過去更加難。而且英國除咗Oxbridge 仲有好多好嘅大學,你個仔想讀STEM 科同我仔當初一樣,咁Imperial, Manchester, Bristol, UCL, Bath, Edinburg....好多好大學,要比心機部署。

回覆 silvia_ng 的帖子

英國依家大學會要求埋 "with Chinese no lower than X"(我之前其中一個 offer 係 5*5*5*, with English and Maths no lower than 5 and other core subjects no lower than 4,心諗:大佬,我考到咁嘅成績鬼洗黎報你!),分分鐘門檻仲高過 DSE 入 香港嘅大學。
除左 Oxbridge,仲有冇邊幾間仔仔會鍾意?Oxbridge 某程度上講運氣。
‹ 上一主題|下一主題