用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41net 好頭痛
樓主: HYYU
go

41net 好頭痛 [複製鏈接]

春暉心 發表於 18-1-26 07:39
上一年好多乙二聖家的已經派黃大仙了,完全係自殺式填法

咪就係囉

你估人人乙1放MCS?

有唔少人乙1已經放聖家

放MCS乙1之後,有幾多位俾你去乙2抽聖家?

咁總有人乙2中聖家嘅

問題係係中嘅機會有幾多啫

41之所以利女仔,係因為冇私校backup 又忍到手唔乙1MCS,放乙1聖家好大機會中。而唔係乙1抽唔中MCS就大機會乙2聖家止蝕!

回覆樓主

如果我有九真小或聖母小學之類offer,我先會乙1MCS 乙2聖家

否則後果自負

春暉心 發表於 18-1-26 07:39
上一年好多乙二聖家的已經派黃大仙了,完全係自殺式填法

乙二唔填聖家仲可以填咩?新舊華德、基華、九官間間都乙二有人唔中,好似去年九官乙一都唔中添。要選間乙二必入的學校,即呢間學校乙二都未收夠學生,我諗九龍城除左耀X都冇另一間。女仔乙一MCS乙二聖家,其實都係同一批人再抽過,乙二唔選聖家,即提早棄權。如果樓主好唔鍾意聖母,又好想穩陣,咪乙一KC聖家囉,應該必入。不過有聖母做backup沒理由唔搏啫

WinnieCatCat 發表於 18-1-26 08:38
乙二唔填聖家仲可以填咩?新舊華德、基華、九官間間都乙二有人唔中,好似去年九官乙一都唔中添。要選間乙 ...

所以手揸私小真係易擺好多

回覆 WinnieCatCat 的帖子

乙一我肯定填MCS, 問題係乙二諗唔到填咩
今年入學2012既出生人數91558人其實比2011既 95251低咗少少.. 男女比例係 48777男 / 42781女 大約 12%差別...不過如果唔計雙非2013-2016 既出生數字男/女差別大約7-8%

如果今年800人在NET 41 我計男女差5% 則 380女仔

Case 1

5%

19人

乙一 填 others

15%

57人

乙一 填 聖家KLT

15%

57人

乙一 填 聖家KLC

65%

247人

乙一 填 MCS

Chance  for 乙1 MCS

28%

Chance for 乙1聖家KLT

98%

Chance for 乙1聖家KLC

74%

Chance for 乙2 聖家KLT

-1%

Chance for 乙2聖家KLC

-8%

Case 2

5%

19人

乙一 填 other

10%

38人

乙一 填 聖家KLT

10%

38人

乙一 填 聖家KLC

75%

285人

乙一 填 MCS
Chance for 乙1 MCS

25%

Chance for 乙1聖家KLT

147%

Chance for 乙1聖家KLC

111%

Chance for 乙2 聖家KLT

8%

Chance for 乙2聖家KLC

2%

睇番條數乙二填聖家根本冇咩可能 只要有15%填了乙一已經冇得抽

HYYU 發表於 18-1-26 09:14

但你個case係已有聖母嘛,數字上條數係咁計,但家長心理係冇得計。既然乙1一定MCS,乙2好少少的學校全部要抽,乙2放基華、新舊華德機會唔會大過聖家好多,仲有批唔中LS的男生同你爭,咁不如照放聖家。有人上年乙2中DPS,如果只計條數,都沒可能啦

HYYU 發表於 18-1-26 09:14

有私小backup仲要計? 如果聖母你OK嘅,都鍾意嘅,合埋眼1mcs,2聖家,3已經有聖母係手啦⋯⋯

就係唔like 聖母嘛.....我仲有個2013細B(男仔)....諗諗下不如乙二抽DPS算數....博下乙一冇人填好過

HYYU 發表於 18-1-26 10:11
就係唔like 聖母嘛.....我仲有個2013細B(男仔)....諗諗下不如乙二抽DPS算數....博下乙一冇人填好過 ...

咁不如乙1.DPS (emoji)

剛剛收到email CKY 29號發信出成績.....如果唔收又要頭痛過乙1 MCS 定聖家

回覆樓主

有細佬,同選MCS好似無關喎⋯⋯

回覆樓主

心理戰略,上年乙二DPS,今年正路都多人乙一選啦⋯⋯

HYYU 發表於 18-1-26 10:11
就係唔like 聖母嘛.....我仲有個2013細B(男仔)....諗諗下不如乙二抽DPS算數....博下乙一冇人填好過 ...

乙二中DPS,真係爆冷!
妳覺得今年還會就試吧⋯⋯

其實妳中心已想個女入女校,
如果唔係點會in聖母,想抽MCS!
個仔都係靠自己吧!

p.s.我個仔都是要靠自己

zebrabb 發表於 18-1-26 11:12
我都覺得今年無可能再複製去年的情況了,羊群效應

zebrabb 發表於 18-1-26 11:12

Agree

zebrabb 發表於 18-1-25 23:18
數據估計下,好多人話,抽中LS/MCS就係5中1,不過根據2016入學報告,當區只有7xx人在41網抽⋯⋯假設選抽LS ...

如果男仔
乙一 Ls
乙二 BPs
乙三九官
是否太進取
求意見。thx

Fishma007 發表於 18-2-2 17:31
如果男仔
乙一 Ls
乙二 BPs

今年看來你呢個乙二好危,有冇back up?

如果要留守41校網。男仔係咪唔好去博LS呢?
大約450個學位係41網。但又有150個係43網。
乙一揀完,都唔知放乜係乙二先好!

Fishma007 發表於 18-2-2 17:31
如果男仔
乙一 Ls
乙二 BPs

上年有人話乙一九官已不入,今年可能乙一既人,走哂去其餘果幾間

百畝林 發表於 18-2-2 18:46
如果要留守41校網。男仔係咪唔好去博LS呢?
大約450個學位係41網。但又有150個係43網。
乙一揀完,都唔知放 ...

純運氣,博,當然有私校backup才好來,呢個網好多內地人抽,佢地心態,一窩風⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題