用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問扣門/考直資/考私校要具備那些証書呢 ...
go

請問扣門/考直資/考私校要具備那些証書呢 [複製鏈接]

真心求教, 小朋友現在k1, 咩都無學, 希望而家能做好準備, 謝謝!
   6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

個人睇法,唔係為叩門而儲cert(有嘅!閱讀計劃、慈善活動果d cert唔該儲下,係學校都鐘意家長多角度教小朋友,尤其德育方面)
學野係為增值自己,學阿媽話齋學左嘅野係自己,cert只係去到某一階段嘅recognition,比賽亦係,唔係為張cert去比賽,係為挑戰、証明自己同觀摩而參加
所以兩文三語,學左一定無壞
其他興趣運動,睇資源同緣份啦!小朋友興趣都好重要,迫唔黎。我話5級鋼琴唔夠考神校,唔通迫到8級?每個人天賦唔一樣呀

Nomos 發表於 18-1-25 10:22
真心求教, 小朋友現在k1, 咩都無學, 希望而家能做好準備, 謝謝!

直接幫助真係無,特別係英文,普通話。

如版友所言,攞CERT 過程係咪得益先重要。

我考小時,公共圖書館閱讀,幼稚園既CERT 都有。

儲cert...waste time

市面上好多無代表性的體肓、朗誦比賽, waste time and money

回覆樓主

我都剛出左同一post 問相似問題,都明好多直私會唔睇cert,但到萬一考唔到叩門階段,津校又好似會憑多唔多cert既小朋友而揀人in ,所以好矛盾

不過好同意係儲cert過程小朋友會學到野,好似學英文咁,如果只想小朋友聽講能力ok 就搵net操下,但為考cert又變左要上Cambridge / trinity course 所以都唔知點做好

baoyeah2014 發表於 18-1-25 19:17
我都剛出左同一post 問相似問題,都明好多直私會唔睇cert,但到萬一考唔到叩門階段,津校又好似會憑多唔多c ...
叩門唔同考直私。以我去年既經驗,每間學校叩門位最多十鬆啲個,你考外面既cert只係裝飾。
叩門試基本上係要拳拳得分,唔可以花拳繡腿得個姿勢,無不切實際。

一個閒人 發表於 18-1-25 20:20
叩門唔同考直私。以我去年既經驗,每間學校叩門位最多十鬆啲個,你考外面既cert只係裝飾。
叩門試基本上係 ...

明白機會好細,想請教學術要好,家長係咪要同小朋友操卷認字,聽講能力要好?可以怎樣由k1開始培養小朋友?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我兩睇
叩門有時第一輪已揀人見,點排除佢無睇cert呢?我又唔會一口咬定零意義。唔係間間都筆試鬥高分定輸贏的

Charlotte_mom 發表於 18-1-25 21:47
我兩睇
叩門有時第一輪已揀人見,點排除佢無睇cert呢?我又唔會一口咬定零意義。唔係間間都筆試鬥高分定輸 ...

除非果D係人去叩都有得in嘅學校如st Mary(男仔除外),否則揀人嚟in果D學校唔通收到妳封信寫幾隻字話要嚟叩你門就俾你in咩?

其實有咩証書並唔重要,學校想收嘅叩門生一定有學術要求,考叩門試嘅時候就會選到出嚟,但大前提要攞到入場券去in,必定會睇嘅係家長有冇多方面栽培子女,有人會寫篇文兼圖文並茂去話俾校長知自己點樣落力栽培,有人會選擇用証書去証明自己有幾多方面去栽培而非靠口講,至於用咩方法,大家自行決定,並無對錯。
‹ 上一主題|下一主題