用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 只靠某區田徑學界冠軍能入好些中學嗎
樓主: 彭書瑩
go

只靠某區田徑學界冠軍能入好些中學嗎  

mcl203 發表於 18-2-2 12:03
其實坊間係咪出現太多神化論,某些名校現實出現左既留班生,被轉校生,甚或DSE炒炒生,究竟佢地係甚麼類型 ...
自己小學B2運動員,升中之後仲抱住運動員心態,無轉型去讀書,到最後結果可想而知。

王家爸爸 發表於 18-2-2 13:03
自己小學B2運動員,升中之後仲抱住運動員心態,無轉型去讀書,到最後結果可想而知。 ...

若如是,咁咪好大比例負增值,又扯上另一討論點~~~

mcl203 發表於 18-2-2 13:06
若如是,咁咪好大比例負增值,又扯上另一討論點~~~
有運動員心態,點可能讀到書?當然無增值可言。  

王家爸爸 發表於 18-2-2 13:09
有運動員心態,點可能讀到書?當然無增值可言。
咁又要否扯番去就算小學係B1生...但B3生既學習態度呢...

回覆 Soundervolt 的帖子

不過喇沙都系體育學院合作學校
精英運動員友好學校網絡
  • 2014年6月,體院舉行了「精英運動員友好學校網絡」啟動禮,目的是鼓勵及表揚本港中學為精英運動員提供多元化學習支援,讓他們接受運動訓練,又可實踐升學目標。
  • 現時已有27間中學參與。參與網絡的學校會為學生運動員提供功課輔導及額外課堂等學習支援,並以靈活方式編排上課時間表、請假及考核等。(請參閱附件成員學校名單)

精英運動員友好學校網絡成員名單

(截至2015年9月,依英文學校名稱排列)

網絡學校

Soundervolt 發表於 18-2-2 01:26

喇沙重心仍然傾向學術成績嘅學校,書院唔會收B3成績嘅體 ...

請問喇沙會唔會收 B1b - B1c 冷門項目(沒有校際比賽,不能爲學校欏獎)運動員呢?

kwunpa 發表於 18-2-2 23:28
回覆 Soundervolt 的帖子

不過喇沙都系體育學院合作學校

跟SI合作並不代表什麼,正如我所講,初中到接近高中階段學校都鼓勵學生去積極參與體藝課外活動,但學生先決條件都喺係書本上,到高中就要專注應付公開試,你可以唔理學術成績繼續行體藝呢條路,不過學校唔會喺你杯茶囉。所以純運動員喺喇沙唔係咁多,循純體藝呢條路對升大學亦冇乜著數。其實你可以留意一下學界各項D1嘅比賽就知,喇沙喺B及C Grade都好有競爭力,但到A grade(中五/六年級)就影都冇就知學校係乜嘢取向啦!

kwunpa 發表於 18-2-2 23:32
請問喇沙會唔會收 B1b - B1c 冷門項目(沒有校際比賽,不能爲學校欏獎)運動員呢?
...

獎項唔係一定要係學界比賽,如果令公子喺馬術、速度滑冰、甚至飛靶射擊等唔係學界運動都冇問題,不過要水平要十分高,亦要有代表性嘅比賽。

...
現實係運動只係配菜

Soundervolt 發表於 18-2-3 01:33

跟SI合作並不代表什麼,正如我所講,初中到接近高中階段 ...
講得啱,你唔會因為伴碟既配菜好食,而去一間主菜做得唔好既餐廳。

...

其實喺香港用純運動成績入三大唔係咁實際,因為香港嘅大學之間唔同外國(尤其美國)咁重視互相運動比賽,就算運動員學生入到三大,對運動顶目發展空間未必好大,反而一般傳統名校對體藝學生協助申請海外大學較有經驗,朋友囝仔數年喺旺角男神校畢業,以佢當時成績只可以申請理工、浸大等本地大學,但佢因某體育出眾繼而參加該项目喺美國大學聯盟揀蟀大會而被Harvard睇中最後得到Offer。

Soundervolt 發表於 18-2-3 13:08

其實喺香港用純運動成績入三大唔係咁實際,因為香港嘅大 ...

Thanks!

王家爸爸 發表於 18-2-3 08:48
講得啱,你唔會因為伴碟既配菜好食,而去一間主菜做得唔好既餐廳。 ...

D家長咪係追求主菜和配菜俱佳既餐廳為主囉,或許有人為前菜,有人為主菜,有人為甜品,甚或有人為餐後杯咖啡~~~

...

雖然令郎玩一樣學界冇嘅項目,但係未必緊要,因為唔少學生都會同時代表學校參加幾個不同項目,例如玩短跑加跳遠甚至踢足球,所以如果令郎喺田或徑項有質素,學校都可以將令郎transform到參加其他项目,如果學業成績達標而心儀B1體藝強校,亦可能有機會得到offer。

Soundervolt 發表於 18-2-3 22:31

雖然令郎玩一樣學界冇嘅項目,但係未必緊要,因為唔少學 ...

佢田徑同埋游水打波都唔得, 淨係得佢玩嗰樣運動有啲成績咋。

如果對港島聖若瑟書院有興趣,可以去問下,但不清楚學校有否收田徑生,朋友個仔4,5年前畢業,問過佢,學校算支持運動員,不過在學業上並不十分支援,就算足夠支援,個仔都未必有咁嘅精力追成績。

ANChan59 發表於 18-1-26 14:34
話時話。

你係版主,提醒 EK都要做 d 嘢,成日讓人以訛傳訛,會員只會不斷流失去其他社交媒體平台,邊個 ...

如果話討論教育話題, EK就好似大台咁, 一台獨大, 其它呢...... 前超版大頭仔早年都另起爐灶學人攪個討論區, 不過呢, 一年都唔知有冇10個帖, 網站內容可觀性都只係一般, 將舊料無限翻炒.....

其它什麼香討, Discuss.... 都係"沒有最廢, 只有更廢"既廢話園地.

少人分享, 其實同現實改變有關:

1. 多咗人去FB版, 或用WhatsApp開Group (其實更無謂, 更無資訊, 只係方便被人賣廣告)
2. 人心變了.... 近年用家真心分享買少見少, 反而分享都係兩極化, 唔係捧到上天到踩到落地底

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-5 09:37
如果話討論教育話題, EK就好似大台咁, 一台獨大, 其它呢...... 前超版大頭仔早年都叻起爐灶學人攪個討論區 ...

你有些看法都是事實,我建議另外開個 post,講講EK要點改善/改革!

例如你這些「網紅」,EK 要跟你拆賬!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 18-2-5 09:37
如果話討論教育話題, EK就好似大台咁, 一台獨大, 其它呢...... 前超版大頭仔早年都叻起爐灶學人攪個討論區 ...

其實有用嘅資訊經過咁多年唔少都已經出現過,只要撳個search制已經可以搵到,除非某尐學校有任何變動,未必要發帖上嚟討論。

王家爸爸    發表於 18-2-5 10:53

Soundervolt 發表於 18-2-5 10:00
其實有用嘅資訊經過咁多年唔少都已經出現過,只要撳個search制已經可以搵到,除非某尐學校有任何變動,未 ...
要怪只怪人太懶....... 不時見到同一小時內有兩個不同人問類似問題....... 或問題答案係同一版已有答案都仲要問

twhkleung    發表於 18-2-5 14:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。