用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 只靠某區田徑學界冠軍能入好些中學嗎
樓主: 彭書瑩
go

只靠某區田徑學界冠軍能入好些中學嗎  

回覆 tkhhung 的帖子

DBS今時不同往日, 特異+成績有要求

星島日報2017年4月月3日: 林大輝任體育學院新主席 盼衝擊東京奧運奪取獎牌 https://hk.sports.yahoo.com/news/%E6%9E%97%E5%A4%A7%E8%BC%9D%E4%BB%BB%E9%AB%94%E8%82%B2%E5%AD%B8%E9%99%A2%E6%96%B0%E4%B8%BB%E5%B8%AD-%E7%9B%BC%E8%A1%9D%E6%93%8A%E6%9D%B1%E4%BA%AC%E5%A5%A7%E9%81%8B%E5%A5%AA%E5%8F%96%E7%8D%8E%E7%89%8C-084900588.html

【星島日報報道】林大輝接替唐家,於4月1日正式出任香港體育學院新主席,任期兩年。他期望帶領香港精英運動員衝擊2020年東京奧運奪取獎牌,目前工作重點是提升體院科研及加強與內地合作。

林大輝表示,對於能夠擔任此職位感到光榮及喜悅,形容自己是「福將」,有信心能夠帶領體院做得更好。他又讚揚林鄭月娥注重體育,在競選政綱中已表明會加強精英運動員培訓、改善體育相關的設施,甚至增加額外資源,只有政府的支持,體育發展才有成就。他亦會約見林鄭月娥前來體院參觀,解釋本港體育的發展。

他又表示,下周會到北京拜訪體育總局及中國足協的組織,未來希望加強與內地的合作,認為對本港運動員、教練、場地及訓練都能達到互補效果。

被問到候任特首林鄭月娥有沒有邀請他擔任新一屆政府問責官員,林大輝表示,林鄭月娥至目前為止並無接觸他。他認為自己不適合擔任官職,希望可以在其他平台繼續服務社會,例如體院就是一個合適平台,令他可以為本港的體育發展出力。

喇沙33222好像只有80%,聯招入三大卻有60%,是否100%UGC Degree? :https://www.edu-kingdom.com/foru ... ;page=3#pid45349087

https://www.am730.com.hk/column/ ... F%AB%E4%BD%9C-99085

李慧詩入浸大讀創意寫作 2017-10-12

牛下女車神李慧詩(Sarah)早前話,今年要專注學業,暫時不參與比賽,佢昨日出席浸會大學精英運動員入學計劃的頒獎典禮,終於揭盅係入讀浸大創意及專業寫作二年級,並已經開學,一圓寫作的夢想,特別係寫自傳。Sarah仲自言感覺像井底之蛙,要將勤補拙。佢昨日又將簽名單車戰衣送予校長錢大康教授(見圖)。

浸大昨向12名精英運動員頒發相等於全額學費的入學獎學金,其他11位精英運動員包括陳仲泓、冼展霆、陳卓謙、黃詠欣、潘柏茵、吳嘉茵、陳凱琳、何冬晴、許竣然、彭詠琪、巫穎潔。

樓主小朋友運動(田徑) 強項, 條條大路出羅馬, 唔係只有單一條讀書出路, 夢想/理想唔怕大, 加油樓主

運動員獎學金計劃 - 詳情及報名: https://www.peu.cuhk.edu.hk/zh-tw/scholarship/the-sports-scholarship-scheme

喇沙33222好像只有80%,聯招入三大卻有60%,是否100%UGC Degree?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3546608&page=3#pid45349087
simonwan#45

二零零九年八月九日
中大「運動員獎學金計劃」獎勵培育體壇菁英

香港中文大學(中大)今年錄取的本科生中,有30名同學憑著在游泳、田徑、手球、籃球、羽毛球等項目的傑出表現,獲頒「運動員獎學金」,當中包括前中國女排國家隊成員、雅典奧運金牌選手張萍,以及香港劍擊精英、在多哈亞運會奪得女子佩劍銅牌的周梓淇。

在2004年雅典奧運女子排球項目中代表中國隊奪金的張萍,原在天津工業大學就讀,後經「優才計劃」來港定居,循非聯招計劃申請入讀中大並獲得錄取,主修體育及運動科學。「香港是一個東西薈萃的國際都市,我很高興來港唸書,拓闊世界視野。中大的運動科學課程優秀,對我在體育方面的發展大有幫助。我希望可以將我在國家排球隊取得的經驗與香港的同學分享,並於畢業後將我的運動知識貢獻社會。」
獲錄取入讀哲學系的周梓琪,1999年起已是香港劍擊代表隊成員,2003年獲選為香港傑出優秀運動員,多次代表香港參加國際賽事,包括奧運會、亞運會、世界劍擊錦標賽、亞洲劍擊錦標賽等,皆取得優良成績。在2006年多哈亞運會中,她同時奪得個人女子佩劍及團體女子佩劍銅牌。周梓琪現於國際劍擊聯會中全世界排名14,為歷來排名最高的香港劍擊運動員。

中大於2001年起設立「運動員獎學金計劃」,目的是鼓勵符合大學入學資格的香港代表隊或香港青年代表隊成員,或表現卓越的運動員前來中大升學,並藉此提高校內體育風氣及水平,增強運動代表隊的士氣及團結精神,促進中大的體育發展。得獎者除獲頒發港幣一萬元至五萬元獎學金外,亦保證可獲編配大學宿位。計劃推出至今,已頒獎學金予160多人,入讀各學院不同的學系。

中大向來支持各項體育活動,去年適逢北京主辦奧運會,大學在校園舉辦「中大嘉年華-支持奧運精神」,促進巿民對奧運、馬術,以及中大文化傳統和科技成就的認識。為響應今年12月在香港舉行的東亞運動會,體育及運動科學系將參與「運動、健康與科學匯展」,展示最新的運動科學研究報告及發展。另外,中大不少傑出運動員校友皆積極推動體育活動,如香港隊壁球選手趙詠賢、三項鐵人ASTC亞洲排名第一的李致和、於2008年北京傷殘人士奧運會奪得一金一銀的輪椅劍擊選手余翠怡,以及於2004年雅典傷殘人士奧運會奪得硬地滾球金牌的劉恩賜等。

除林大輝外,ESF 同體院都有合作計劃。

四隻貓 發表於 18-1-31 10:57
0岩, 自己細路自己救.

孩子, 教練, 家長用左好多努力同時間先做到成績, 果d努力同時間絕對唔會比努力讀書 ...

之前孩子試過唔同運動、興趣班,無樣有熱情。系玩佐呢項運動之後,十分喜歡,而且經過幾年努力,欏佐全港分齡冠軍,而家目標向香港隊出發,以後要鬥世界錦標賽、亞運、奧運。

學校唔比放假,叫一星期練少一日。運動ge 野,練少一日即系唔使玩,比賽實輸。亦即系叫孩子放棄目標、理想。教育系要找出孩子的熱情、天賦,加以栽培;唔系打擊孩子的熱情,然後個個變成木頭人,衹識返學放學讀書。香港學校,尤其是官津學校,真系反教育!

有一樣野仲搞笑,孩子早幾個月返大陸比賽,欏佐全國分齡第四。學校規定校外比賽得到頭三名有績點,但孩子第四,所以無績點,全國第四都無;反而康文署的豆泥比賽,衹有幾個細路參加的,欏第三都有績點。孩子今個學期就系差呢個績點,欏唔到小功。

小時了了    發表於 18-2-1 12:35

小Monkey 發表於 18-2-1 09:28

張校長離開咗體藝及DBS之後呢兩間學校嘅學術成績都相繼提升咗唔少。

彭書瑩 發表於 18-1-25 01:08
小朋友成績是band3,很苦惱

為物?!

背著校名,不斷訓練,無瑕學業,欲罷不能。

為何不考慮校風良好的學校,專心增強學業發展?

男仔高中發力大有人在。

千萬不要荒廢。

kwunpa 發表於 18-2-1 11:51
之前孩子試過唔同運動、興趣班,無樣有熱情。系玩佐呢項運動之後,十分喜歡,而且經過幾年努力,欏佐全港 ...

你指打劍?

小時了了 發表於 18-2-1 09:42
樓主小朋友運動(田徑) 強項, 條條大路出羅馬, 唔係只有單一條讀書出路, 夢想/理想唔怕大, 加油樓主

如果一心想單靠體藝入三大,喇沙已經唔係呢類學生嘅最佳選擇。

小時了了 發表於 18-2-1 09:36
喇沙33222好像只有80%,聯招入三大卻有60%,是否100%UGC Degree? :https://www.edu-kingdom.com/forum.php ...
喇沙 收了一批 French boys 和特異功能學生...
特別是傳統上要收一大班 French boys,要他們 DSE中文拿3,mission impossible 吧!!!.
.
所以33222只有80% <<<不能作準..
.聯招入三大有60% <<< 更能反映實際水平..

Soundervolt 發表於 18-2-1 12:56
如果一心想單靠體藝入三大,喇沙已經唔係呢類學生嘅最佳選擇。

為什麼呢?

retriever 發表於 18-2-1 12:50
你指打劍?

唔係。冷門項目, 無校際。升中都唔知當唔當特異功能。

kwunpa 發表於 18-2-1 16:58
為什麼呢?

喇沙重心仍然傾向學術成績嘅學校,書院唔會收B3成績嘅體藝生。學生中五開始就要對課外活動收繮準備公開試,如果只係喺體藝呢一方面嘅精英學生到高中時學校未必能夠配合,所以喇沙嘅學生冇乜係香港代表隊成員。

王家爸爸    發表於 18-2-2 09:40

Soundervolt 發表於 18-2-2 01:26

喇沙重心仍然傾向學術成績嘅學校,書院唔會收B3成績嘅體 ...
成績唔好既運動員,其實考慮福建更適合。

小Monkey 發表於 18-2-1 09:28

DBS、LSC都唔缺讀得書既運動員。

王家爸爸 發表於 18-2-2 09:41
成績唔好既運動員,其實考慮福更適合。
"成績唔好嘅運動員, 考慮福建" --- 想問成績唔好定義係...?

嗯! 福建出名谷, DSE 成績都唔錯. 間學校真係放好多資源係運動上請國家級運動員教練, 成績唔好如樓主所講佢小孩屬 B3, 福建會唔會收呢? 另外, 福建已截晒止了, 已出 offer 階段啊.

小時了了 發表於 18-2-2 10:04
"成績唔好嘅運動員, 考慮福建" --- 想問成績唔好定義係...?

嗯! 福建出名谷, DSE 成績都唔錯. 間學校真係 ...
有興趣收運動員既學校其實唔多,而讀書叻又運動叻既人太多,所以一線名校唔太缺人,B2下游應該無機會。
反而係運動排名上既第四、五既二線直資,更想通過運動令學校出名,所以未必會太考慮成績,運動叻,成績唔太好都會考慮。

王家爸爸 發表於 18-2-2 09:43
DBS、LSC都唔缺讀得書既運動員。

喺體藝呢方面DBS同LSC有尐分別,好似我之前所講LSC重點仍然喺學術上,體藝只係全人教育嘅一部份。但DBS視體藝及學術都係平等嘅才能,佢地理念比較闊,所以DBS唔淨止收讀得又玩得嘅學生,而全港純粹頂尖運動員,甚至高年級時轉校亦一樣會受歡迎。不過近年鄭校長主政之後都漸漸有尐改變,評選升中收生時學術成績所佔比例已提高咗不少。

王家爸爸 發表於 18-2-2 10:35
有興趣收運動員既學校其實唔多,而讀書叻又運動叻既人太多,所以一線名校唔太缺人,B2下游應該無機會。
反 ...

其實坊間係咪出現太多神化論,某些名校現實出現左既留班生,被轉校生,甚或DSE炒炒生,究竟佢地係甚麼類型既學生,定抑或真係非常唔好運炒左DSE既學生,甚麼先才算係B3生~~~