用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 只靠某區田徑學界冠軍能入好些中學嗎
樓主: 彭書瑩
go

只靠某區田徑學界冠軍能入好些中學嗎   [複製鏈接]

leafun 發表於 18-1-26 11:47
撘上撘資料。朋友個朋友女響DGS讀,佢係游泳考入。DGS會將運動專材編入一班,教既係比其他班淺,而且會就時 ...

DGS係會將以運動為主既學生集中係某D班別,但亦唔係鉄板一塊咁安排,課程深淺係會分組,係視乎學生學術能力,並非一刀切既安排~~~

leafun 發表於 18-1-26 11:47
撘上撘資料。朋友個朋友女響DGS讀,佢係游泳考入。DGS會將運動專材編入一班,教既係比其他班淺,而且會就時 ...
Emmmm.....DGS泳隊教練好似係蔡曉慧,唔係阿Sir?

edithtsoi    發表於 18-2-2 13:42

無知人 發表於 18-1-26 10:36
其實係咪無需咁介意學校田徑/跑步係咪 D1,咁樣選校彈性仲大好多。
即使某校田徑/跑步係D3,只要跑出快過 D ...

田徑唔係用時間去分D123㗎,係依學校~~~

彭書瑩 發表於 18-1-26 07:52
無錯band3學校未必有呢方面發揮機會比佢
Band1学校如係D1組别亦唔代表阿女有机会發揮……中学好多已入港隊,未入港隊可能未夠班代表学校出賽~你女只係地区性冠軍,甚至未係全港冠軍(未入港隊?)要考慮呢点。

Yanamami 發表於 18-1-26 13:06
Emmmm.....DGS泳隊教練好似係蔡曉慧,唔係阿Sir?

EK 好多以訛傳訛!唔識俾佢嚇死,識就俾佢笑死。

好似男拔,校長都轉咗N年,政策都改了,重係到吹。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 18-1-26 13:47
EK 好多以訛傳訛!唔識俾佢嚇死,識就俾佢笑死。

好似男拔,校長都轉咗N年,政策都改了,重係到吹。
體藝都轉左校長, 收生要求亦都唔同晒, 我都無咁好氣.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-1-26 13:58
體藝都轉左校長, 收生要求亦都唔同晒, 我都無咁好氣.
That's why EK should have some sort of quality assurance of info posted here.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

對不起,我都係將聽到的分享。如有錯誤,請各位指正。

leafun 發表於 18-1-26 14:07

對不起,我都係將聽到的分享。如有錯誤,請各位指正。

Fact or rumour ..... clarify before sharing with us.

對不起,明白了。

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 18-1-26 14:01
That's why EK should have some sort of quality assurance of info posted here.
真係睇到好多 "不知從何而來" 既消息
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-1-26 14:23
真係睇到好多 "不知從何而來" 既消息

話時話。

你係版主,提醒 EK都要做 d 嘢,成日讓人以訛傳訛,會員只會不斷流失去其他社交媒體平台,邊個入股都死。

現在 EK 真係悶,好料少之又少,成日炒冷飯,舊料不斷 downgrade ,其他料則假亦真時真亦假,EK 撐晤得幾耐!

Yanamami    發表於 18-1-26 14:40

Yanamami 發表於 18-1-26 13:06

咁又未知錯與對喎,可能係負責老師,未必係總教練呢,當然,你會清楚D~~~

mcl203 發表於 18-1-26 14:36
咁又未知錯與對喎,可能係負責老師,未必係總教練呢,當然,你會清楚D~~~
...

負責老師都係女……好似HY GH泳隊導師...都係女……而家禁多“Me Too", 泳隊又禁敏感,女校都多数(唔敢講絕对)用女教練同泳隊導師?尤其DG HY GH……自己都出唔少旧生飛鱼。

ANChan59 發表於 18-1-26 14:34
話時話。

你係版主,提醒 EK都要做 d 嘢,成日讓人以訛傳訛,會員只會不斷流失去其他社交媒體平台,邊個 ...
版主还版主,維持秩序啫~~EK生死,真唔到版主粗心~

leafun 發表於 18-1-26 14:22

對不起,明白了。
It's ok. Don't worry.

Yanamami 發表於 18-1-26 14:41

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 18-1-26 14:34
話時話。

你係版主,提醒 EK都要做 d 嘢,成日讓人以訛傳訛,會員只會不斷流失去其他社交媒體平台,邊個 ...
學兄,

你咁睇得起我丫, 我係度做下版務咋~~

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-1-26 14:41
未重投職場都叫多 D 時間糾正, 打埋千字文都無人去 search 黎睇, 我可以點做呢.

學校支唔支援真系重要。不論band 1, 2, 3, 大部分香港學校校長都系好保守。唔好講其他,剩系比唔比你放假比賽或練習已經好唔同。
話說小兒(仲系高小,未到中學)系某冷門體育項目(奧運項目,但無校際)之全港分齡冠軍。我學期初寫信向學校請假(已知該學期邊 D 日子要比賽及訓練),之前讀甘多年校長都無聯絡過我,點知一話請假,佢就直接打電話比我,話唔批準得!我同佢解釋孩子訓練情況,話唔比佢訓練,即系唔駛鬥。難得孩子揾到一樣佢喜歡的運動,又有成績,甘樣做會打沉佢,自信同人生目標都無埋;更何況可以爲學校爭光。我講完一大輪,校長都系話唔得!!!

我收佐綫後,@#¥@#%*&……%¥#@&*!!!睬佢都有味!自己細路自己救!

所以而家我去中學簡介會,會問學校點支援運動員,會唔會比佢地請假去比賽或訓練!
‹ 上一主題|下一主題