用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 只靠某區田徑學界冠軍能入好些中學嗎
樓主: 彭書瑩
go

只靠某區田徑學界冠軍能入好些中學嗎  

mcl203 發表於 18-1-25 18:43
自行截左止未? 有無試吓體藝中學,反正又唔佔自行位~~~

體藝以前只靠體育都入到,但而加唔係,佢會睇埋成績,入學表要小朋友寫篇英文作文

littlecath 發表於 18-1-25 20:05
我有聽簡介會,對運動員既支持,係可以請假到海外比賽,期間有固定同學每日send 功課和notes,返嚟有老師 ...

正確

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-25 19:42
成日都有人話DBS對運動支援大......其實點大法?
有運動員精進班。

回覆樓主:

如果靠運動成績入讀書成績好些既中學,會否兩頭唔到岸?

greentea000 發表於 18-1-26 00:16
如果靠運動成績入讀書成績好些既中學,會否兩頭唔到岸?

小朋友當初靠運動而非靠成績入,即小朋友有天份或父母有栽培,若初入去成績一定差,但唔排除一段時間後會好或仍然差,但我信若果靠運動入學小朋友嘅家長會繼續喺運動上支持佢,小朋友某方面有成功感,總好過只跟佢banding入學,即使讀band3都未必會有好成績底下而又無發展佢強項機會導致佢嚟緊讀書生涯都無自信

彭書瑩 發表於 18-1-26 00:52
小朋友當初靠運動而非靠成績入,即小朋友有天份或父母有栽培,若初入去成績一定差,但唔排除一段時間後會 ...

意思是他去B3中學你就不支援他的田徑運動嗎?

彭書瑩 發表於 18-1-25 20:23
體藝以前只靠體育都入到,但而加唔係,佢會睇埋成績,入學表要小朋友寫篇英文作文
...

有完全不看讀書成績的學校嗎?

asweetmom 發表於 18-1-26 07:15
有完全不看讀書成績的學校嗎?

男校,DBS完全不看成績。女校我就唔清楚。

asweetmom 發表於 18-1-26 07:12

我估樓主意思是,band 3學校很難支持小朋友繼續玩運動,始終大部分band 3 學校資源有限,就算有支持,都未必有某些出名支持運動的學校那麼落力。樓主應該不是話家長唔支持。

asweetmom 發表於 18-1-26 07:12

不是,因田徑有D1,D2,D3,band 3中學除校風麻麻外,通常是D2或D3,我女好想跑D1,所以我會繼續支持佢

littlecath 發表於 18-1-26 07:41
我估樓主意思是,band 3學校很難支持小朋友繼續玩運動,始終大部分band 3 學校資源有限,就算有支持,都未 ...

無錯band3學校未必有呢方面發揮機會比佢

彭書瑩 發表於 18-1-26 07:50
不是,因田徑有D1,D2,D3,band 3中學除校風麻麻外,通常是D2或D3,我女好想跑D1,所以我會繼續支持佢
...

我明白你想法,你現在面對的都是我過去所面對的,但你要知道,背負D1名聲為校而戰並不容易,壓力不少。

玩D1嘅學校,唔會一啲學業上嘅壓力都無,一樣測考,太差一樣照肺,呢點希望你能留意。

fionakong2008 發表於 18-1-26 08:16

知道,因我女不是跟學校訓練的,出面搵教練練的,佢而加都係同D1中學生一齊訓練(只得佢一個小學生),協恩,聖心等的學生,佢阿sir有時會比九華啲男仔同佢鬥,所以佢都知D1啲人好勁

彭書瑩 發表於 18-1-26 08:45

知道,因我女不是跟學校訓練的,出面搵教練練的,佢而加都係 ...
其實係咪無需咁介意學校田徑/跑步係咪 D1,咁樣選校彈性仲大好多。
即使某校田徑/跑步係D3,只要跑出快過 D2 時間,咁你知係跑步呢項上,你個人係 D2+。
好想同 D1斗, 剩睇時間咪得囉。唔會 D3 既 一秒鐘,長過 D1既一秒鐘的。
跑步除左學界,仲有無其他認受性機構舉辦比賽?唔駛因體育而令學業受限制?
即使跑步無其他認受性機構舉辦比賽,仲有康民署,2年一屆的全港運動會,這個有甄別,任何人可參加,時間快的便代表該區出賽,勝出的成績不會比D1差。

在某項得冠軍,己証明孩子刻苦耐勞、有恒心、吸收得好、有心機等等好嘅品格。

其實,小學課程簡單,成績好壤,在乎操練分野,band1 band3真係唔係咩嘢。只要不失信心,将運動場上的美德用於學業上,一定追得上。

judy 發表於 18-1-26 10:46
在某項得冠軍,己証明孩子刻苦耐勞、有恒心、吸收得好、有心機等等好嘅品格。

其實,小學課程簡單,成績好 ...

謝謝你的鼓勵

撘上撘資料。朋友個朋友女響DGS讀,佢係游泳考入。DGS會將運動專材編入一班,教既係比其他班淺,而且會就時間畀佢哋練習。朋友女佢每朝早係練一個鐘水先返學,放學再操水,夜晚做功課。不過每年學期開始時,學校阿sir就已經問佢哋今年有信心可以攞幾多塊牌,全年就用呢個做指標。

謝謝你的鼓勵

我是說真的,不只鼓勵咁簡單。

讀書最緊咩?咪係刻苦耐勞、有恒心、有心機.....。這些,小朋友己有。做開運動,佢也日日感受到有努力就有回報;一份耕耘,一份收获。現在雖暫時band3,但只要自信心不失,不難進步。

自信心真的很重要,美國有一KIPP(knowledge is power program)學校,專取成績差但又有心改善自己的學生,佢地嘅教育重點,就係提高學生自信( I think I can)。

香港學生出名勤力,但政府却将1/3人剗為band3,令佢地早早自信受創。

四隻貓    發表於 18-1-26 14:16
October.    發表於 18-1-26 12:26

judy 發表於 18-1-26 12:16
我是說真的,不只鼓勵咁簡單。

讀書最緊咩?咪係刻苦耐勞、有恒心、有心機.....。這些,小朋友己有。做 ...

多謝你,Judy,你好用心打段文字教識同啟發我好多,我應要相信我女終會有呢一日

無知人 發表於 18-1-26 10:36
其實係咪無需咁介意學校田徑/跑步係咪 D1,咁樣選校彈性仲大好多。
即使某校田徑/跑步係D3,只要跑出快過 D ...

D1某些項目,係該項運動員既追求目標,路途上亦多隊友陪伴,從團隊合作支援亦得益良多,當然,D2/3都可以出到優質運動員~~~