用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 數學和英文好?
go

數學和英文好? [複製鏈接]

問??

YDLFATHER    發表於 18-4-3 18:13
   21    0    1    0

回覆樓主

我都想知

英文一係私補,一係補kris lau,佢最教到學生點考試,但只適合程度高嘅同學

Vanessatyl 發表於 18-2-5 02:50
英文一係私補,一係補kris lau,佢最教到學生點考試,但只適合程度高嘅同學 ...

私補有冇介紹?

我之前補間小型數學補習社,教好多 Band 1A 學生,個導師都好有心機。佢話過,只要肯做齊曬佢 d 練習,最差都有 4。雖然真係好多份練習,做到殘殘地,不斷加堂返去操卷,但係結果如佢所言,連平日經常唔合格嘅同學都攞到 4。我學校好多勁人都係佢教。小型補習社好處就係有唔識可以即刻問,唔明問到明,而且練習一定會被督促完成,冇得偷懶漏做/抄答案。
所以我覺得搵小型補習社補數學可以提升到成績。

1998Ruby1998 發表於 18-2-8 07:14
我之前補間小型數學補習社,教好多 Band 1A 學生,個導師都好有心機。佢話過,只要肯做齊曬佢 d 練習,最差 ...

咁英文呢?目標5以上

Acatmom 發表於 18-2-8 18:51
咁英文呢?目標5以上

補充:想靠自己唔補,想知道除做pp 因為一定會做,之外有乜書或練習可以更有幫助

回覆 Acatmom 的帖子

睇你係本身英文勁,定係你係操練靠 grammar 果種「叻」。
如果係英文本身好好,嘗試認識多 d 同義詞(例如:唔用 say,可以用 blurt out、point out、mumble),同埋試下同一個句子用唔同方法表達,例如 There is not enough space for children to play and run around-> The space for children to play and run around is not enough. 如果係鍾意寫 short story 嘅,可以試下全篇文章唔用 adjectives 或者對話,用動作/reported speech 去描寫。

如果係本身英文唔太叻,係靠努力背書、背金句果種。卷二記得操好 letter format,果 d standard 句子例如 "I am writing to you with regard to..." 要夠熟。文法唔好錯。同樣要認識多 d 同義詞,但係要搞清楚係咪一樣用法。例如 rash、impulsive,兩者有輕微分別。

卷三 listening 就係「見好就收」,人地話寫就寫,唔洗就真係唔洗寫。如果佢字數提議係 150 字,寫 200-250 左右其實已經係夠曬字數去列出所有 points。

QOOGIRLZOE    發表於 19-3-7 14:07
2jkidsfather    發表於 18-2-24 09:30

1998Ruby1998 發表於 18-2-8 19:24
回覆 Acatmom 的帖子

睇你係本身英文勁,定係你係操練靠 grammar 果種「叻」。

Thank you so much !!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

中六学生,如果紧張自己成績,自然会自己周圍问同学自己尋名師,唔洗家表係度问……禁被动就算揾埋老師俾佢,佢亦未必有心机補……又变成:其实係阿媽要我補。如果心态係禁,補習效果未必好理想。

王家爸爸    發表於 18-3-5 11:26

Vanessatyl 發表於 18-2-5 02:50
英文一係私補,一係補kris lau,佢最教到學生點考試,但只適合程度高嘅同學 ...
睇下小朋友鍾意留言既xxforum、X登等討論區,就知道報佢係超級中伏。

Yanamami 發表於 18-3-4 15:54
中六学生,如果紧張自己成績,自然会自己周圍问同学自己尋名師,唔洗家表係度问……禁被动就算揾埋老師俾佢 ...
講得啱,小朋友唔自己主動點可能會得。

andywmama 發表於 18-1-24 18:14
問??
以數學而言,前問過细路究竟有冇做齊課本練習和pp 先啦。不是做一次,錯左就算。是真的明白,多做一遍,已好好!

‹ 上一主題|下一主題