用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何提高英文能力?
go

如何提高英文能力? [複製鏈接]

小女小一,家中講中文,沒有請工人姊姊。
一路以來都有上英文NET的課外班,所以她不怕開口說

問題是:
詞彙量少
讀英文及串字吃力
語法錯誤較多

請問有無好的建議提高這些方面?
   15    0    0    0

回覆樓主:

deleted

https://www.edu-kingdom.com/foru ... =3426269&highlight=英文

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3257901&highlight=英文

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3317412&highlight=英文

nnjane 發表於 18-1-24 13:46

其實最王道都係多睇書。開始時唔好求深,少少生字前文後理會明白,慢慢會識好多生字。

小一應無咁多語法卦?

又係果句,睇書多自然有慣性知道點用。

遇有疑難,我教佢查USEAGE 書。

AMWLee    發表於 18-2-6 12:06
王家爸爸    發表於 18-1-27 20:40

我的情況同你完全一樣,小一,冇姐姐,屋k講中文,每個禮拜一堂Net,我女又是覺得佢語法常日有地方錯,詞彙量唔夠,讀+串蠻強還可以,我地之前學過拼音班丶聖三一丶劍橋,現在學緊文法

回覆樓主

我個人認為,外補班的效,遠不及閱讀帶來的裨益。

回覆樓主:

外補班拖長教. 可以的話, 單對單教有效率好多。

回覆樓主

外面上堂只可作工具式去幫,閱讀是走不了。小說、故事內的用字、寫法,無咩可能用練習、上堂去獲得。睇完還要嘗試用、寫。聽audio books也會有幫助。

nnjane 發表於 18-1-24 13:46
學任何語言都係多讀、多寫、多聽、多講。

王家爸爸 發表於 18-1-27 20:41
學任何語言都係多讀、多寫、多聽、多講。

對,NET最大幫助是聽和説而已。

asweetmom 發表於 18-1-29 06:41
對,NET最大幫助是聽和説而已。
讀、寫、聽、講,呢四樣野當中,讀同聽係靠自己既(落街攞份免費既虎報,已經可以讀;打開收音機已經可能聽),幼兒既講始終係NET好啲,寫就搵華人或者印度人好啲。

回覆樓主:

最好是有一位好英語老師, 從旁指導学習, 如可在良好英語環境学習就更加好。

lambeanmama 發表於 18-1-27 07:55
我個人認為,外補班的效,遠不及閱讀帶來的裨益。

閱讀比其他學習更牢固。不過多數家長發現問題時已經小三丶小四。
‹ 上一主題|下一主題