用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心請教?聖母
go

真心請教?聖母 [複製鏈接]

因本人不是黃大仙區住、所以不太清楚、真心賜教?

想請問黃大仙聖母小學、英語多嗎?成績如何?升中情況?
每人學校心目中band幾都不同、但真的客觀想問聖母小學屬於band幾?謝謝
   2    0    0    0

小學唔分 Band....
不過中學 DSE 成績就 Band 2A,要睇下你接唔接受。

1998Ruby1998 發表於 18-1-24 15:34
小學唔分 Band....
不過中學 DSE 成績就 Band 2A,要睇下你接唔接受。

好多謝你、有人答下我!

回覆樓主:

聖母學術點我唔清楚,但學生比我印象係好乖

回覆樓主

聖母著重品德培養,老師有愛心、會主動跟進小朋友的問題及聯絡家長。
但天主教學校一般較嚴厲,功課、測考、默書都多,每學期2測1考、中英文默書各5次,學生同家長都好充實。只有數學教快半個學期。

回覆樓主:

私小, 要交費, 成績一般, 會吾會津小二線較聖母好。

patpatbb 發表於 18-1-24 12:05
因本人不是黃大仙區住、所以不太清楚、真心賜教?

想請問黃大仙聖母小學、英語多嗎?成績如何? ...
聖母小學係一間極之傳統既學校, 功課量絕對不亞於嘉諾撒會旗下既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

好奇怪咁谷法成績都係一般,有無人知點解

回覆 cl919 的帖子

谷不代表成績會好,好睇收那批學生有無書緣同父母的配合。

cl919 發表於 18-3-14 12:50
好奇怪咁谷法成績都係一般,有無人知點解

要學習好, 先要令學生對學習有興趣, 方法不對, 點會提高到成績。

回覆 cl919 的帖子

這個問題以前我都唔明,點解谷到咁行,學術唔差的小學如聖家、德雅等,中學只得2A。其中一個原因係因為讀得叻的頭一批,會去其他更好的中學。所以只睇中學的banding,並不能完全反映小學的質素。
當然太細咁谷,亦可能有反效果,這個係另一個議題。

回覆樓主:

私校要交費, 谷是其中一個賣點, 有家長中意谷小學。

我覺得聖母小學既學生真係好乖,學術點比較我又唔知,如果你話用中學派位黎比,佢都無公開過幾多學生去B1, 同B2。
另外想講既係,讀得直資OR私立既學生,家長都應該對學生有要求,唔會有D順其自然既學生。
‹ 上一主題|下一主題