用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 F.4 第一次校內考試成績
樓主: qkhui
go

F.4 第一次校內考試成績 [複製鏈接]

有啲科目,例如語文,係繼續性既,基本上中四已經大約知道兩年之後係點樣;有啲科目,例如BAFS,係唔同既獨立既單元,基本上中四、中五、中六係學唔同既野,所以中四既成績同以後有一定既關係,但係關係未必太大。

HaYi    發表於 18-2-5 13:54
ouiwa    發表於 18-1-26 01:12

回覆 王家爸爸 的帖子

仔仔係通識, 中世歷史.

qkhui 發表於 18-1-25 09:22
回覆 王家爸爸 的帖子

通識分六個單元,涉及六個唔同既範疇。

回覆樓主:

留學嘢

LingChiBaBa 發表於 18-1-24 10:35
我諗你想得太複雜。
每一份卷也是獨立的,不存在邊份卷代表邊份卷,即使2018年DSE卷也不能代表2019年DSE卷 ...
對,想得太複雜了。
當然, 想了解考試局Lv5 以下的計分法,可以參考考試局提供的公式,不過我本人就真係唔識睇了。

可惜, 考試局並沒有公佈cut-off score, 就英文而言,每一年的分數根本不相同,例如2016, 17 DSE 的總分為666分, 但2015則為667分。用%無疑能夠測出大部份的Level grading,但是2017就有Paper 1A+B2 為(35+35) 的是5**, 但是(33+37) 是5* 的數據,如果單憑大家也有83.33%就說兩個也是5**,就差之毫釐,謬之千里了。

我十分認同在EK高中版, 的確好多人唔明DSE嘅Grade點計同cut off score嘅關係。

akys 發表於 18-1-24 15:08
可能按PS1 升中估算方法,例如以往有10人5**,40人5以上,100人四以上;咁你校內試考第7咪話你5**囉--- ...
取5**的百分率是年年不同的

ouiwa 發表於 18-1-26 01:14
取5**的百分率是年年不同的
其實有些學校嘅 Annual Report有列各科成績,大致上每年都幾平穩。我自己都係睇呢個報告,對應孩子考試排名;起碼心裏有數,得出邊一科要加力,喺沒有其他方法下,都不失為一個有用的指標。

ouiwa    發表於 18-1-26 23:02

qkhui 發表於 18-1-25 09:22
回覆 王家爸爸 的帖子

同你感受差不多,我仔都係文科人,讀geog同history, 選修科係成績中最低,希望下學期會有進步。

predict grade 只是學校跟自己班學生過往的經驗估? 有冇對比其它同grade學校同科去adjust ?

回覆 mamee 的帖子

噉你仔仔考成點?

qkhui 發表於 18-2-6 23:34

噉你仔仔考成點?

主科滿意,但就係選修科成績打左個突,完全同你仔仔一樣是合格,但同中三時差一截。阿仔一樣係話學習緊點答。

可能文科真係要學點答.

ouiwa    發表於 18-2-22 20:30

醒目開學勳章

中四上學期阿女話俾佢自己試下(唔去補習),點知對卷後佢自己即刻去搵補習

回覆樓主:

我個人較重視校内各科級名次多些,可以作為DSE成績的指標,以大仔學校為例,英文科DSE level 4 或以上有60幾%, 以他中五上學期英文科級名次為一半以上,相信他英文DSE至少有level 4 吧!

YDLFATHER    發表於 18-3-7 10:56
ouiwa    發表於 18-2-22 20:32

Yanamami 發表於 18-1-23 21:30
中四啱啱選好科,課程难度与要求同中三大不同,俾d时间適應,最紧要唔識唔明嘅野要立即清,唔好累積。 ...

我囡都係一上中四
科科啱啱合格
真係要時間適應

YDLFATHER    發表於 18-3-7 10:57

chun媽 發表於 18-2-19 14:00
我個人較重視校内各科級名次多些,可以作為DSE成績的指標,以大仔學校為例,英文科DSE level 4 或以上有60 ...

你嘅方法喺4個core subjects係可以,Elective subjects就要打折,因為有D科可能drop得好緊要。

星期六家長日, 見了老師. 老師是教仔仔英文的. 仔仔VOCAB 唔夠. 又唔肯串字. 老師話仔ORAL 無問題. 肯講, 因不用串字都叫問題不太大. 綜合份PAPER. 聽佢無問題. 但串字就好大問題, 知佢聽到識答. 但串錯字. 好唔抵. 噉綜合另一PART. 佢識抄搵來寫. 所以一路KEEP 上去都應問題不大. 但寫作用唔到太多生字. 噉唔會唔合格, 但唔會高分LO. 老師叫仔要用多O的力去串背生字. 想問下大家, 有咩方法好呢? 仔由細到大都唔喜歡串字, 好麻煩

中四上學期, 求合格先

回覆 crazyhippo 的帖子

真的? 足夠嗎?

qkhui 發表於 18-3-9 09:39
回覆 crazyhippo 的帖子

真的? 足夠嗎?

咁岩我仔又係上星期六見家長。分數是一件事,但看每科全級排名更易睇(同學校dse成績作比較)。
考試後,學校搞左個教寫essay班(History), 放學後話當補課咁上。
英文,我仔反而適合用dse考法,因為無曬vocab同grammar 呢啲分。我不肯定你只否講緊Paper 3 Listening? 我有問過阿仔點解listening考咁耐,佢話分2 parts, part 1寫(幾個)字,要盡量拎多啲分,因為part 2聽完drop notes後,其實係要寫2篇短文。至於Writing,我仔都係普通,通常題目1條是易作,但相對難高分,我仔通常揀安全;另一題難諗,真的勁人會揀,全級英文第一的同學(同阿仔都熟)佢就揀條難題目。

‹ 上一主題|下一主題