用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 F.4 第一次校內考試成績
go

F.4 第一次校內考試成績

仔仔剛考完F.4第一次考試. 大部份成績都巳出. 想問問大家. 第一次考試成績是否未能作準? 是否只是一個開始作為日後努力的準則? 因雖然仔仔沒有不合格. 但分數又不是高, 都有些擔心. 但仔話, 依家只是初初開始, 學習緊怎樣答題. 所以不用太擔心. 是否真的?

第一次未必作準,睇埋中五都未遲。仲有機會中途發力突圍。

qkhui 發表於 18-1-23 17:53
仔仔剛考完F.4第一次考試. 大部份成績都巳出. 想問問大家. 第一次考試成績是否未能作準? 是否只是一個開始 ...

你仔成績表有無predicted grade?有就大概知道乜嘢水平。

係咪答題技巧問題都要知道D分點失,係技巧問題攞唔足分定唔識答。

擔心都無用,繼續努力!

中四啱啱選好科,課程难度与要求同中三大不同,俾d时间適應,最紧要唔識唔明嘅野要立即清,唔好累積。

October.    發表於 18-1-23 21:53

LingChiBaBa 發表於 18-1-23 19:08
你仔成績表有無predicted grade?有就大概知道乜嘢水平。

係咪答題技巧問題都要知道D分點失,係技巧問題攞 ...
先得中4,點解咁早做predicted grade呢?仲有兩年幾要讀啊。

October. 發表於 18-1-23 21:54
先得中4,點解咁早做predicted grade呢?仲有兩年幾要讀啊。

我女中四開始成績表係有分有grade。

LingChiBaBa 發表於 18-1-23 22:21
我女中四開始成績表係有分有grade。

老師好勤力。提醒同學分數唔夠就要諗諗辦法。

October. 發表於 18-1-23 22:29
老師好勤力。提醒同學分數唔夠就要諗諗辦法。
我諗學校方便好似樓主嘅家長同學生,容易明白呢個分數係大概乜level。
學校用開50分叫合格唔等於DSE嘅合格水平,唔同學校都不一。

October. 發表於 18-1-23 21:54
有d己係5.5星星同dse甘俾grade

我都明白F4 成績好重要,不過學校的卷不能代表DSE的卷,至少我看過很多學校的英文卷, 無乜邊份拍得住DSE。加上,學校對於中四的同學多數不會太深,例如: 有學校未必有B1和B2卷選擇,有的話,也無法使用考試局大數據的模式訂下B1-->B2的grade (一般用80%/70%)
所以, 用學校成績=DSE Grade 是有點兒不切實際。

一點淺見, 請參考

ouiwa 發表於 18-1-24 01:12
我都明白F4 成績好重要,不過學校的卷不能代表DSE的卷,至少我看過很多學校的英文卷, 無乜邊份拍得住DSE。 ...

同意~校內分数當然唔可以代表DSE.就算有d学校成績表用grade都唔代表準,尤其文科。

ouiwa    發表於 18-1-26 01:00

因我見仔仔多數都係唔夠時間做.

我都明白F4 成績好重要,不過學校的卷不能代表DSE的卷,至少我看過很多學校的英文卷, 無乜邊份拍得住DSE。 ...
我諗你想得太複雜。
每一份卷也是獨立的,不存在邊份卷代表邊份卷,即使2018年DSE卷也不能代表2019年DSE卷。

上到高中,我相信家長/同學最想清楚係考試成績相對DSE的水平,正如你說你看過很多學校的英文卷拍唔住DSE卷(這一點我有保留),單看分數又有何用?如樓主說的50分,會是剛合格的Level2還是已有level4的水平?

DSE的 Level 5及以下不是拉curve,何需大數據去支持?

在EK高中版,相信部份家長仍未了解DSE嘅Grade點計同cut off score嘅關係。學校以累積嘅經驗提供一個合理的參考,何解會是不切實際?當然,如果學校無信心提供一個合理的參考的話,那不提供是一個較好的做法。

ouiwa    發表於 18-1-26 01:01

至少我看過很多學校的英文卷, 無乜邊份拍得住DSE。 ...
學校卷太淺? 我都成日懷疑我仔學校卷太淺.

LingChiBaBa 發表於 18-1-24 10:35
我諗你想得太複雜。
每一份卷也是獨立的,不存在邊份卷代表邊份卷,即使2018年DSE卷也不能代表2019年DSE卷 ...
起碼我女既PG係乱黎,山草葯……好彩無信到,唔係会好失望。

Yanamami 發表於 18-1-24 12:29
起碼我女既PG係乱黎,山草葯……好彩無信到,唔係会好失望。

估星星嘅準確度又難D嘅

LingChiBaBa 發表於 18-1-24 12:49
估星星嘅準確度又難D嘅
我只可以話学校太慷慨

Yanamami 發表於 18-1-24 12:56
我只可以話学校太慷慨

可能我女學校殘酷D,我女話有同學攞Level 1。

可能按PS1 升中估算方法,例如以往有10人5**,40人5以上,100人四以上;咁你校內試考第7咪話你5**囉---我估學校係咁樣估。

qkhui 發表於 18-1-23 17:53
仔仔剛考完F.4第一次考試. 大部份成績都巳出. 想問問大家. 第一次考試成績是否未能作準? 是否只是一個開始 ...
好睇係邊啲科目。