用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學諮詢
go

玫瑰崗小學諮詢

請問玫小校風如何?會唔會因佢比較free style而校風差d?另外,玫小多數升讀邊d band one or two本地中學?(因不打算海外升中或國際學校) Thx

momo0510 發表於 18-1-23 15:26
請問玫小校風如何?會唔會因佢比較free style而校風差d?另外,玫小多數升讀邊d band one or two本地中學? ...

識人讀緊小二,小朋友都乖巧成績不錯。英語頗流利(冇外補),spanish也學得不錯。不過佢父母似乎不是太緊張升中問題,他們應該心儀國際學校希望英文keep得好就可以中學(emoji)校。

momo0510 發表於 18-1-23 15:26
請問玫小校風如何?會唔會因佢比較free style而校風差d?另外,玫小多數升讀邊d band one or two本地中學? ...

手執玫小継續去抽啦,玫小直至現在升中派位都唔算理想~~~

回覆 mcl203 的帖子

咁如果抽唔到呢?

雲牛 發表於 18-1-23 17:06
回覆 mcl203 的帖子

咁如果抽唔到呢?

抽唔到去叩,叩唔到去讀,讀得好一樣得~~~

雲牛    發表於 18-1-23 17:11

mcl203 發表於 18-1-23 17:10
抽唔到去叩,叩唔到去讀,讀得好一樣得~~~

回覆樓主

多謝大家回覆。咁即係玫小升中多是升國際學校?請問升本地中學既表現好唔好?因心儀玫小既英文語境,但擔心致小升中表現唔理想。

RHS 語境好好, 據聞頭30%派到灣仔網BAND 1

momo0510 發表於 18-1-31 09:52
多謝大家回覆。咁即係玫小升中多是升國際學校?請問升本地中學既表現好唔好?因心儀玫小既英文語境,但擔心 ...

玫小升中仍然係以升本地中學為主,其中升玫中佔大比例,自己去玫小網頁慢慢搵資料吧~~