用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求意見 - 英國升學問題
go

求意見 - 英國升學問題 [複製鏈接]

我替兒子apply 了兩間英國中學,今年9 月入讀Yr 9,  Prior Park College 和Blundell's School 已收左我仔 , 請問有無家長有小朋友讀緊, 可比些意見? 但有另一個Agent 建議試考Battle Abbey School and West Buckland School , 有無家長認識此兩間學校? 有何意見? 謝謝分享!
   0    0    0    0

Hunghungmama 發表於 18-1-23 13:22
我替兒子apply 了兩間英國中學,今年9 月入讀Yr 9,  Prior Park College 和Blundell's School 已收左我仔 ,  ...

個人意見:除左聽agent及就讀該校家長意見外,再加上子女自己既想法及自己找資料,如學校全校人數及寄宿人數比例,越接近越好,因可增加對各國同學既認識,英語能力亦可自然增強。
學校GCSE及A LEVEL成績既差距,例如GCSE攞A*-B佔60%,而AL就佔85%,咁就要諗下點解會咁呢?會否請外援呢?
另外子女既興趣,如運動、活動方面是否令子女滿足?學校對寄宿學生既支援如何?…等等。

其實沒有最好,只是選最適合。例如大校寄舍人數多,分散不同地方居住,同學關係可能只是住近的一群,但如果孩子好動周邊容易識朋友,這點又不用顧慮。有些學校星期六日必須參加課外活動,孩子性格寧在房睡覺打機,這又未必喜歡。小班教學関注高,還是喜歡一大班人上課...

謝謝各位意見, 我會認真看看那間比較合適, 最重要是老師要有愛心, 令小兒可以找到自己興趣, 讀得開心最重要!
‹ 上一主題|下一主題