用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於聖瑪加利,基督教崇真,福建中學
樓主: bluefriend
go

關於聖瑪加利,基督教崇真,福建中學 [複製鏈接]

Michelle_Hung 發表於 18-1-23 23:20
我係崇小國際部家長,2間都有師兄姐升讀(福中幾鍾意崇小國際部學生,貪佢地英文好),感覺上當然福建 bandin ...
但係基崇只預30 個位比崇小咋喎, 其他120 個位都係街外收返嚟的.  我唔知福中收幾多街外人, 但係如果話基崇英文好過福中, 我係覺得意外的.  不過基崇又冇公佈佢地DSE 英文有幾多拎到4 級或以上, 我其實想知基崇英文平均去到咩水平啫.

愈睇愈吾明白大家討論緊咩,
1. 學校英文語境?
2. 學生英文程度?
3. 學校有多少net teacher?
4. 老師英文程度?
不過, 有以下小小回應: -

如果憧憬著小朋友讀完六年後, 寄望可以說得一口流利英式/美式英文(如native English speaker), 讀任何一間, 也不太可能發生. 英文當然會有進步. 這裹是香港, 若然語境只存在於某一環境(學校), 要學好一種語言(會話), 談何容易呢? ! 要英文好(會話), 要跳出香港或讀國際校(不是東南亞國家那種), 渾入外國人社群, 日常生活只用英語交談, 才有機會學好英語會話,

Net Teacher 多亦吾代表咩, 只係可能多D機會學好英語會話. 聽, 講, 讀, 寫 是學好任何一種語文的基本工. 若然只聽, 吾講, 吾讀, 吾寫, 又點會成功呢? 每一個範疇也是一種學問!

chanwendy 發表於 18-1-24 11:16
但係基崇只預30 個位比崇小咋喎, 其他120 個位都係街外收返嚟的.  我唔知福中收幾多街外人, 但係如果話基崇 ...
如果計DSE英文成績:

聖瑪加利 > 福建 > 基崇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bluefriend 發表於 18-1-24 08:29
你話中文有D担心係指程度太浅或太深或學校支援不足?
另外同學仔之間多用咩語言溝通呢?
我見學校有接近20 ...

我中文都唔係咁好, 所以我都唔知佢係深定係浅, 但係中文DSE 5分成績就比香港平均低 (雖然好多1b直資中文5分成績都比香港平均低), 但係我哋只會向上比較, 而唔會向下比較, 所以從追求卓越的國度來講, 是不能接受的.

但如果只係要求中文3 分, 滿足3322要求, 水平還算是不錯的, 以今年為例. Chinese學生3分成績率 72%, 而NCS 的 GCSE Chinese 又是 100% A*. 即是總合格率大約為 0.7 * 72% + 0.3 * 100% = 80.4% (學校大約有三成是NCS) (所以, 整體嚟講, 我覺得這校的NCS學生成績是比Chinese學生成績要好)

學生平時講英文定講中文, 我小朋友同同學就一半一半, 但我喺校內, 大多數學生都是用英文, 不管是小學部還是中學部都是一樣, 甚至見到學生到校務處問問題, 也是英文, 反而校務處職員的英文口語明顯沒有學生的好.

外籍老師數量, 我估可能係香港其中一間最多的學校, 所以學費也偏高了一點, 老師們教什麼科目, 你可以點擊網站上老師的相片, 便會有資料顯示他是教什麼科目.

總體來說, 以學校教學模式, 英語環境, 以致DSE成績, 其實都相當不錯.

校風:
很多網友都說校風不好, 但係我的親身經驗就看不到, 有點奇怪, 可能大家理解 / 要求不同吧

語言環境
我覺得很不錯, 最少我小朋友的英文進步很大, 小學英語老師說, 他的英文讀寫聆聽都ok, 但是oral就差一點, 但入了這校後半年, 竟然用英文同我鬧交, 真係打得少
BANDING

其實你看他這三年的DSE成績, 都非常不錯 (當然除中文除外, 數學通識就不是很穩定, 一年好一年不好), 我拿他的DSE每科成績, 逐一和別的1b直資, 甚至1a 學校比較, 主要選修科都不會比他們差, 甚至比他們更好. (當然是和一些有提供每科的五分成績學校比, 如只提供整體百分比的就沒法比較了)

老師
關愛:

這個我想一半半了吧, 有些家長說, 某些老師hea教, 小朋友也說, 某一兩個老師也得不太好, 但關愛方面倒是合格的, 因為我小朋友都相當麻煩的, 但他竟然很愛上學, 反而小學時, 他會說我真的不想上學. 所以我覺得他應該很滿意這學校

至於哪間比較好, 真的要自己決定了, 每個小朋友需求都不同, 家長期望也不同, 我是要求不高的人, 很容易就滿足, 所以我覺得SMC 已是不錯的

回覆 chanwendy 的帖子

每級幾十個全校加埋未有一定人數,可以去返學校交流區聽用家講下情況最可信。如果講 DSE 成績英文我無比較過,福中較高唔出奇,但講語境同同學肯講英文嘅情況基崇據我知比福建好,福中似我地以前地區名 band1, 我A-Level 英文都 C, 但上到大學又聾又啞

Michelle_Hung 發表於 18-1-24 11:53
回覆 chanwendy 的帖子

每級幾十個全校加埋未有一定人數,可以去返學校交流區聽用家講下情況最可信。如果 ...
我一直都認為, 福中係一直受人過份吹捧了

以3322率計, 不如B1C津中, 以整體4+成績, 亦只和B1C津中相近.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CheungAA 發表於 18-1-24 11:40
1. 學校英文語境?
2. 學生英文程度?

其實提出咗一個幾有趣嘅問題, 就係乜嘢叫做英文好?

星加坡人英文好冇? (最少香港人唔可以話佢英文唔好, 因為依個係佢mother tongue)

咁澳洲人英國人英文好唔好? 但係美國人一聽就知道佢哋唔係美式英文.

甚至是美國東岸人, 一聽就知道你係咪美國西岸人嘅英文.

咁"渾入外國人社群", 是指那個人群? 星加坡? 英國? 美國東岸? 美國西岸?

其實大家唔需要刻意"渾入"去學什麼呢 native , 因為你去到哪裏人哋都會覺得你不是native. 或者反過來, 人哋根本不介意你是不是 native.

正如北方人一聽就知我是南方口音, 他是湖南口音, 他又是什麼什麼口音....

其實, 只有學外語A的人才會批評或介意人家講外語A是不是native, 相反, mother tongue 外語A的人, 基本上是介意... 在意的事, 你講的外語A他能不能聽懂,

語言基本上是溝通, 好不好, 應是能不能溝通, 而不是native 不 native....

CheungAA 發表於 18-1-24 11:40
1. 學校英文語境?
2. 學生英文程度?

我地其實想小朋友多些機會接触英文,不要求好native,但起碼可以自信地與人用英文溝通就够了。

bluefriend 發表於 18-1-24 13:43
我地其實想小朋友多些機會接触英文,不要求好native,但起碼可以自信地與人用英文溝通就够了。
...

想多機會接觸英文, 首選係多"非華人"既學校

基崇..... 我諗學生9成都係華人
福建.... 學生又係9成都係華人, 高中仲可能有30%以上係母語係普通話既人
聖瑪加利.... 至少有30%學生係非華人

如只在意學懂用英文"溝通", 其實讀local英津中, 甚至中中的英文班也可以達至相同效果
學生對學習用英語溝通的態度也重要. 如果小朋友怕講/抗拒講/選擇性講, 他日也難於用
英文跟別人"溝通", 更好的語文老師/語境也沒有用

crazyhippo 發表於 18-1-24 13:49
如只在意學懂用英文"溝通", 其實讀local英津中也可以達至相同效果
我估可以或者唔可以啦, 主要係睇下英文係mother tongue 嘅老師同學多唔多, 同佢哋講英文, 主要唔係想學佢哋嘅 ascent, 主要係想學佢哋嘅用字. 冇口音唔緊要, 只要用字"慣性"高,
舉個例子, 我有個台灣朋友他廣東話非常"好", "好"是他的口音和我們很接近, 但其實大家聽得有點不太暢順, 為什麼口音都似, 但還是聽得不暢順呢? 因為他用詞不是我們日常用的, 比如, 形容某件東西, 我們會用A形容詞, 但是他卻用B形容詞, 最終我們還是會明白的, 但是明白速度可能慢了半秒, 不知你們有沒有這個體會?

所以, 其實你口音幾好都冇用, 例如去到英國但是用美國的形容詞, 一聽就知道你不是本地人. 所以,
1. 追求口音, 不如追求用詞地道
2. 要用詞地道, 只能是多和外國人傾計. 只是幾個香港人自己用英語交談, 是沒法改變用詞的習慣, 只會變成更加香港式的英語

twhkleung 發表於 18-1-24 14:26
我估可以或者唔可以啦, 主要係睇下英文係mother tongue 嘅老師同學多唔多, 同佢哋講英文, 主要唔係想學佢哋 ...

我成日都話, 追求英語有Native口音, 其實係好Naive既想法

twhkleung    發表於 18-1-24 15:44

我從來唔追求NATIVE ENGLISH, 根本就唔係以英語為母語, 我唔覺得有咁的需要.  我對英文的要求, 只係希望佢將來DSE 最好有 5 或以上, 差極都要有4 咁囉.

twhkleung    發表於 18-1-24 18:18

小時了了 發表於 18-1-23 09:33
福建:運動及DSE成绩好,去年我親身致電學校,學校回覆高中有中文班,原來唔係全英中學,今年有無改就唔知喇 ...

我想請交你,SMC四文三語學校,但點解佢屬BAND 2?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-1-24 15:34
我成日都話, 追求英語有Native口音, 其實係好Naive既想法

彭書瑩 發表於 18-1-27 17:11
我想請交你,SMC四文三語學校,但點解佢屬BAND 2?

四文三之吾同band幾应沒有直接关係

crazyhippo 發表於 18-1-23 08:00
個人吾太鍾意聖瑪加利, 你放學時間到學校附近睇睇, 曾見過吾係中國人果批男女一對一對行, 見過個男的拎住一 ...
其实有冇边间学校冇学生拍拖呢? 記得有一次听講某校发現有男女学生拍施, 結果响早會宣報学生名, 啲蕉真絕(直头有d過左分添), 如果我係果两果學生, 都唔知点再反学好...

請問各位有沒有聖瑪加利近年dse主科的四分或以上 比率呢 謝謝

Bbkingdombb 發表於 18-1-29 14:27
請問各位有沒有聖瑪加利近年dse主科的四分或以上 比率呢 謝謝
我估應不会有, 因学校好似只出過5或己上成績

twhkleung 發表於 18-1-29 16:26
我估應不会有, 因学校好似只出過5或己上成績
thanks. then, any level 5 or above stat.? thank you
‹ 上一主題|下一主題