用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 浸大學生會自暴其短 發廣東話聲明回應爆粗 ...
樓主: 小時了了
go

浸大學生會自暴其短 發廣東話聲明回應爆粗  

shadeslayer 發表於 18-1-25 12:54
正正不是粗口問題,係以包括粗口在內的威嚇和不尊重,甚至侮辱。

片段中有一段(大意):
係,講的好好

blc_mama 發表於 18-1-25 09:15
有乜咁奇,睇下幾多家長對學校補習社課外活動中心d教職員既態度就知
...

但社會不應因為咁而認為學生這些行為是正常。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-25 13:13
Agreed

shadeslayer 發表於 18-1-25 13:13

我從來無話咁係正常or acceptable,只係當大家不停鬧大學生幾不濟時為何不反思點解會咁,佢地唔係一出世就入大學,即係過去十幾廿年邊個教成佢地咁?

blc_mama 發表於 18-1-25 14:03
我從來無話咁係正常or acceptable,只係當大家不停鬧大學生幾不濟時為何不反思點解會咁,佢地唔係一出世就 ...

佢地呀媽唔教,有大學校長教,己經好好彩,應該受教。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

係呀!真係好幸運,有校長教,真係好勁!父母真係唔啱,真係冇盡責,校長簡直係再生父母!

香港社會真係越來越進步,好多成年人都擁有高尚嘅品格。

冇教養 are not limited to the youth~

偽善者比癲狗亂咁吠更可怕……

今朝聽電台,其中一個學生話受死亡恐嚇,佢之前一晚巳向校長求助,亦收到用校長名義嘅回覆,但記者之後問校長有冇收到同學對自己人身安全嘅求助,佢答記者話冇;相反個學生老師知道咗個情況,自願留低陪學生仲陪佢連夜返香港,就真係為人師表,值得表揚

Doray 發表於 18-1-25 16:27
今朝聽電台,其中一個學生話受死亡恐嚇,佢之前一晚巳向校長求助,亦收到用校長名義嘅回覆,但記者之後問校 ...
呢位老師抵贊!
不過點解陳同學都話學校不關心?老師唔係浸大老師?

最諷刺係由何君堯批評今次是"红衛兵式"行動喎
咁李慧琼話學生反對普通話測試是表面,抗拒一國才是問題本質,又係咪红衛兵式上線上綱?

大家都係一百步笑一百步,旗鼓相當

b3410 發表於 18-1-25 16:34
呢位老師抵贊!
不過點解陳同學都話學校不關心?老師唔係浸大老師?
佢應該係話校方officially唔關心,佢話老師係自發,not being instructed to do so

Doray 發表於 18-1-25 16:38
佢應該係話校方officially唔關心,佢話老師係自發,not being instructed to do so

咁校長不是學校,老師不是學校,職員不是學校,咁誰是學校?

凝聚態 發表於 18-1-25 16:56
那也未必!
的確有許多偽善者,但他們年輕時也不至好像現時那班年輕癲狗瘋狂,而現時那班癲狗,唔好好教訓 ...
咁你要去睇吓玻璃之城,係導演拍番N年前港大學生在宿社嘅文化年少輕狂……
當然,佢地態度惡劣係無容置疑,處分亦無可厚非,但其實唔駛放到咁大,似乎係呢排media 冇乜talking point 而已……

LSKLTK 發表於 18-1-25 15:34
係呀!真係好幸運,有校長教,真係好勁!父母真係唔啱,真係冇盡責,校長簡直係再生父母!

香港社會真係越 ...

所有人做出這類行為,也是不對。學生年輕,老師不 press charges, 校長停學處分,合情合理。

成年人可能己經報警處理,如果入罪,由懲教署處分。

凝聚態 發表於 18-1-25 14:59
你又搞錯了!他們的罪重點並不是有否説了粗口
威脅看不到 if thats what u mean.  

回覆樓主:

果班學生的言詞、行為和態度,除非佢地第日全職搞抗争,否則好難係商業世界立足。咁既款,吓吓大聲夾惡打横黎,睇到都摇頭