用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 浸大學生會自暴其短 發廣東話聲明回應爆粗 ...
樓主: 小時了了
go

浸大學生會自暴其短 發廣東話聲明回應爆粗   [複製鏈接]

LSKLTK 發表於 18-1-26 14:10
我個內容係講緊成年人嘅指責,代溝梗係有,咁即係點,成年人面對代溝嘅態度又如何?

另外,你所講嘅尊重 ...

冇錯,扶持。係要令同學知道自己錯係邊,如何勇於承擔,何為有勇氣有擔當,何為正確的態度,行為,處理問題方式。

繼續講年輕人血氣方剛,一時失控哉,邊個唔會講粗口呢?係學校校長老師無能,成年人只會指指點點。。。。。。諸如此類,只會害了幾位同學。越錯越多。

同護短的家長有何分別?

同學繼續為自己辯護,還無比委屈,錯不在己,再無限聯想放大,為自己開脫。

慈母多敗兒!

LSKLTK 發表於 18-1-26 14:10
我個內容係講緊成年人嘅指責,代溝梗係有,咁即係點,成年人面對代溝嘅態度又如何?

另外,你所講嘅尊重 ...

尊重是雙方面的,對。但片段所見,老師氣定神閒,學生大聲叫喊,目中無人。

唔係小學生,大學生己成人。做錯事,唔指責,呵番好唔好? 如何處理,是學校應做的事。指責,處分己是輕微。

浸大老師不受威嚇的權利何左。老師報警,學校也不能阻止。

cow 發表於 18-1-26 13:38
我覺得語文中心主任李贏西和同學溝通不好, 回應不了學生的問題, 也導致這次事件。 ...

這不是重點。現階段不用考慮。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-26 18:31
這不是重點。現階段不用考慮。
咁咪你贏哂?

shadeslayer 發表於 18-1-26 08:24

尊重是雙方面的,對。但片段所見,老師氣定神閒,學生 ...

Delete

MrBeast 發表於 18-1-26 19:24
咁咪你贏哂?

唔明你咩意思。  

做事分不開重點或支折,分不開先後緩急,只會成事不足。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

原睇最初收到段片覺得學生真係好惡...

但睇呢段片其實學生都幾理性去討論,邏輯係幾OK,相信惡霸或黑社會做唔到呢D層次討論。

https://www.youtube.com/watch?v=DB5UMJV6vPw

資訊發達既年代,相信所有人...包括老中青一代.....都要小心去睇資訊,同要判斷...就要有心去睇成個故事前文後理,無時間...唔想咁深入去睇既,就要有保留自己判斷可能出錯或被誤導。

主觀又好咩都好,有利益衝突既普通話老師去決定要有幾多同學去讀普通話,70% fail係可以理解....好有機會係飯碗問題。

(PS: 片中提及普通話比賽冠軍、被評為流利普通話之同學,我有理由相信佢普通話已係相當好之水平,最後個試都fail,似乎個試有機會係set死幾多人係fail,去支持幾多普通話班,同幾多個普通話老師。事實以依家香港中學生之普通話水平,加上入浸大呢類文科為主既大學,唔似會70%不達標。)

Vanadium 發表於 18-1-26 23:08

但睇呢段片其實學生都幾理性去討論,邏輯係幾OK,相信惡霸或黑社會 ...

睇完C HING這段片,才知道校方一直有回應學生訴求, 也有發放合格準則, 更常與學生直接對話, 只是學生始終不服和咬住唔放.  原來學生一直在講大話.

若懷疑普通話老師為飯碗去fail學生, 應向校方甚至教育當局反映. 成班人去欺凌English teachers, 什麼理由都講唔通!

youma 發表於 18-1-26 23:25
睇完C HING這段片,才知道校方一直有回應學生訴求, 也有發放合格準則, 更常與學生直接對話, 只是學生始終不 ...
我相信你睇到既同我應該好唔同。

似乎佢地應該第一次開呢個豁免試,學生會會長有參與討論學校要求之普通話能力係咩(佢係學校校務會議上),校務會議接受左,豁免試考核佢地有否達到呢D能力,但出黎既結果似乎係.....要求遠比開會議決既能力要求高得多。

幾十個學生一齊咁嬲衝上去一定不尋常,當然佢地做法十分值得商榷,但相信好多前文後理我地一定會miss左。

Vanadium 發表於 18-1-26 23:34

似乎佢地應該第一次開呢個豁免試,學生會會長有參與討論學校要求之普通話 ...

學生經常高舉學術自由, 但對Examiners的學術自由和審評自主卻不斷踐踏!

請不要忘記, 學生求合格, 本就是利己行為, 這也同樣是有利益衝突!

社會已畸形,這樣的事件,還有人在為學生辯論,已經是非不分,這樣說911的恐怖份子站在他們自己的立場又有何錯,他們有自己的道理,所以他們委屈,所以他們害死這麼多人也情有可原。這是小事放大來看,換位思考,當有一日你的子女同你有了矛盾,他覺得有理,同你溝通不了,他不管你幾十年操勞養大他 不理你對他的付出,給你一拳你再想想。

Vanadium 發表於 18-1-26 23:34

似乎佢地應該第一次開呢個豁免試,學生會會長有參與討論學校要求之普通話 ...

乜前文後理都不能 justify 他們的所作所為。

joyce76123 發表於 18-1-27 00:20
社會已畸形,這樣的事件,還有人在為學生辯論,已經是非不分,換件事說911的恐怖份子站在他們自己的立場又 ...
社會如何畸形? 主流仍覺得學生對老師態度唔啱而批評,而學生亦無話自己當時態度啱,亦已公開道歉。呢d情況仍覺畸形? 香港仍有咁好價值,應珍而重之。
但我想指出,中年人對呢代年青有個誤解,覺得佢地無知,但我覺得相反,佢地唔少就係知得太多,睇得太透,如呢次70%人不合格,你睇佢地聲明,就知佢地估到發生咩事,所以嬲成咁。

當你教識一班人野,就要小心唔好當佢地無知,只可說社會經常用管理無知既手法,去對待看得穿你既人,衝突難免。

Vanadium 發表於 18-1-26 23:08

(PS: 片中提及普通話比賽冠軍、被評為流利普通話之同學,我有理由相信佢普通話已係相當好之水平,最後個試都fail,似乎個試有機會係set死幾多人係fail,去支持幾多普通話班,同幾多個普通話老師。事實以依家香港中學生之普通話水平,加上入浸大呢類文科為主既大學,唔似會70%不達標。)

語文考試, 從來都是主觀和視乎臨場表現. DSE中文科全港只有大約55%合格,口語部份也是50-60%左右合格. 見過不少同學曾中文朗誦和辯論比賽冠軍, 一樣不合格. 普通話標準試, 也只有10-20%合格, 豁免有30% 也已不錯.
在英國, 大把本土生, GCSE English和  IELTS 都不合格.

Native speakers
從來都並非老馮一定合格!

Vanadium 發表於 18-1-27 00:40
社會如何畸形? 主流仍覺得學生對老師態度唔啱而批評,而學生亦無話自己當時態度啱,亦已公開道歉。呢d情況 ...

做人做事要分緩急輕重。十年來只有五人因為普通話要求而要延遲畢業。學生入學已知有普通話要求。學校提供課程給同學修讀,又列明多個豁免學歴,一般學校就止於此。但浸大(好衰唔衰太好人)上年還「加設」豁免試。叫得豁免試一定唔易,70% fail 有乜出奇。

咁情況下,學生涉嫌威嚇老師,梗係處理在先。

所以唔好講年青人點,大人世界點做野、講唔講道理都好重要。我睇完上文下理,發覺佢地殺上去語文中心前,近全體浸大各學會已發出公開聲名,舉出三點,但得不到回應,以下首兩點:

1. 要求評核比校外無利益衝突人做

即學生無抗拒評核,無抗拒普通話要有一定水平,只感覺語文中心班老師唔老實,為飯碗硬要佢地明明得都要讀。原來副校長早前亦透露,學生唔使讀普通話班,會令好多普通話老師離校。
PS: 呢個相信亦係佢地對語文中心老師態度咁差原因,若然為保自己飯碗而做數要你讀,正常人唔口講都心裡講粗口。

2. 要求有補考,評核有準則。

呢點原來按副校長與學生代表早前開會,副校已應承,但去到成績放榜一刻,突然無左補考安排。

早前有人好憤慨鬧中小學老師為飯碗為自己,害小朋友,若大學語文教師真係咁又如何呢?

浸大早早應該如IELTS,資助學生考外間普通話試成績作為豁免,就唔使咁多利益衝突。

其實社會不公,做事偏私有私心,一直都經常存在,上一代逆來順受,加上知識水平唔高,唔敢亦唔識批判人地。

社會提升左年青人教育水平,又教佢地批判思考,遇到有人佔佢地便宜要發聲要say No,咁社會就要配合,做野正正常常,有理有據,唔好成日比佢地搵到話柄先得掛。

Vanadium 發表於 18-1-27 05:40
其實社會不公,做事偏私有私心,一直都經常存在,上一代逆來順受,加上知識水平唔高,唔敢亦唔識批判人地。 ...

社會教你批判思考,不是教妳批鬥。批判思考,也要對自己批判反省,不是別人都不對,自己就做什麼都對。你話社會不公,哪個地方公?人一出世就已經不公,或者說無法做到公,你認為公我認為不公,我認為公的你認為不公,是否個個都不理法律,不理次序?對於你說的上一代人知識水平不高,我認為上一代大學生無論知識還是做人方面都高過這班大學生幾層樓,EQ不在一個水平。上一代大學生,生活艱困,自主奮發,真是靠自己勤力為自己博一個未來,現在的大學多了,入大學相對容易了,家中兄弟姊妹不多,個個都是父母掌中寶,導致誕生一些不知人間疾苦,不懂父母辛勞,自我為中心,知識面不廣,眼界狹窄的雞精操題大學生。普通話朗誦拿冠軍就一定普通話流利啊?我子女英文朗誦都曾拿冠軍,實情是他幾個月操讀這一段得來,社會不畸型?那就用衰老吧,惡性循環正在開始,政府和議員們忙於政治鬥爭,整個香港社會缺乏開拓進取的人才,望到前景的唯有醫科,最拔尖的大學生都去做了醫生,衡量一間中學夠不夠名就是出了幾個醫生,若干年後社會好難出現倪匡,黃霑和文學泰斗金庸,科學泰斗高錕、崔琦般人物。社會沒有活力,而大學生不是為了提高自己知識,為前程為將來拼搏,而熱衷政治,遇事講道理時,只懂得好似辯論會為駁倒你而駁,不懂得道理要講到引起人共鳴,或者講不出就比大聲鬥人多。好似一位老母親病入膏盲,兒子還在為要不到錢玩遊戲發爛渣。

Vanadium 發表於 18-1-27 05:40
其實社會不公,做事偏私有私心,一直都經常存在,上一代逆來順受,加上知識水平唔高,唔敢亦唔識批判人地。 ...

我真的想不到要你學多一些,將來有更大競爭力,大學可以佔你什麼便宜,最多僱主請的學生多一些,大學佔了僱主最喜歡請的大學生聲譽便宜。百分七十不合格就要鬧?每年不能入大學的都大把啦,難道也去鬧。到真的百分七十不能畢業再來鬧吧!
‹ 上一主題|下一主題