用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 浸大學生會自暴其短 發廣東話聲明回應爆粗 ...
樓主: 小時了了
go

浸大學生會自暴其短 發廣東話聲明回應爆粗   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-1-26 08:37
忽然奇想,若今次是英文課程,粗口是用英文,事情又會如何發展呢

我估計大學及社會人士會低調好多。

現在最開心的是鄭司長,香港人是善忘的,放生了她!有些說話比粗口更難聽的是冇問題的,冇家教,冇誠信都可以。

因為她的地位有更高層撑腰,所以得到包容,俾時間,不用停職。因為你冇地位,冇校長撐就被圍毆,停學!

雙重標準!

我估計有人飛撲出嚟講,一件還一件,不要包庇學生 ......

我是相分別什麼是「包庇」,什麼是「包容」?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

kfy 發表於 18-1-26 00:33
多謝你尊重我可以有自己的推論。我不是想幫學生,只是作為一個納稅人,又是一個父母,孩子幸運的話將來或 ...

謝謝你詳述事件中各細節,不能否定閣下的分析和推論,我亦希望學生是基於閣下所指原因而作出當日種種行為,成人世界和社會制度充滿不同的不公,政治計算更醜惡得無已復加,表達不滿可以通過種種手法,學生會會長更擁有更多的話語權,但我們作出任何行為時必須有度,尊重自己身份,我們可以接受球場上的粗俗語言和肢體衝突,但不能容忍發生在學校或家庭(emoji),有些個人行為,我們不能忽略自己背負的身份。
社會上不少歪風,我自己不會用此作個人不當行為開脫,別人不當並不代表自己也可以不當,我教育孩子,要是非黑白分明,別人粗陋,自己也粗陋,就顯沒頭沒腦。

無論這件事结果係點, 我認為普通話測驗應取消(連IELTS都應取诮) . 大學不是職業培訓所,只要提供資源,令有心學習的獲益己是做足本份。

如真要搞普通話課程,全考又好過搞咩免試測驗。報讀人數加減,大大影響教師工作機會,瓜田李下,大學搞呢個測驗實属不智。

有人說,律政司司長瞒僭建就包庇,但對學生粗口就不能包容。其實呢啲人唔係認知碍礙,就係邏輯白痴,再不然就是存心不良。

一件還一件。律政司司長瞒僭建不應包庇,”學生粗口” 的罰則輕重可以討論。但不能因甲做了初一無事,乙做了十五就理應同情。

如果此邏輯成立,今日律政司司長瞒僭建包庇引去怒火,學生就可有”粗口” 事件。現在連”粗口” 也得不到認可同情,怒火唔係要更大,咁由怒火引至嘅殺人放火你又點?

我教育孩子,要是非黑白分明,別人粗陋,自己也粗陋,就顯沒頭沒腦。

同意。

忽然奇想,若今次是英文課程,粗口是用英文,事情又會如何發展呢

ing文課程,一定冇事。ing文粗口是有文化有地位嘅象徵。

回覆樓主:

我相信所有人都覺得 學生 今次做錯
做錯事就要接受 懲罰
不過 佢哋就算唔係初生之犢 都只係本科生
懲罰應該係以教育為主 如果唔係就枉為人師

如果`食肉獸'係一頂帽子
嗰啲話要打打殺殺,殺一儆百 ,有 hidden agenda 嘅人 ,請隨便帶上。

wcu 發表於 18-1-26 11:08
做錯事就要接受 懲罰
問題係兩位同學唔覺得自己有錯,唔知錯係邊,唔覺得應該受到任何懲罰。只覺得被打壓,再被加上種種政治目的又好,中港矛盾又好,各方人士再出來抽水。佢哋更加覺得自己做的非常之正確。

b3410 發表於 18-1-26 12:25
問題係兩位同學唔覺得自己有錯,唔知錯係邊,唔覺得應該受到任何懲罰。只覺得被打壓,再被加上種種政治目的 ...

不是已公開道歉了嗎?冇睇,當然可能只是sorry 雀

MrBeast 發表於 18-1-26 12:39
不是已公開道歉了嗎?冇睇,當然可能只是sorry 雀

做show 咁好想問佢哋自己的內心,有冇覺得自己有錯?
好快話鋒一轉,繼續撐自己冇錯。

BTW,你真係覺得之前條片冇感受到威脅?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1118345/

睇一次心痛一次!

wcu 發表於 18-1-26 11:08
做錯事就要接受 懲罰

無論學校裏的記過或趕出校,或社會上犯罪坐牢,也有教育涵意。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

現今年輕人似乎有一種想法,以為手握真理,一切手段也可 justify。影響別人?唔理。正常程序途徑?唔理。老師感受,唔理。時間地點是否合適?唔理。

更不説他們的所謂真理是否合理,是否有考慮到別人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

呢度多數成年人/父母,都係正義之士,在眼中全都是青年人嘅不是。左一句現在嘅年青人,右一句依家嘅後生仔,呢啲咪代溝,矛盾產生囉! 成年人往往將自己放得高高在上,品格高尚,喺度指指點點。

每個時代,年青人都有自己嘅成長嘅背景同經歷,你唔係當事人,你唔係嗰個年紀,你唔係有同樣成長嘅大時代背景,我唔係話支持學生。喺度不停嘅指責,指指點點,請恕我只係睇到高高在上嘅成年人。
每代人之間嘅關係係溝通、了解、聆聽、扶持成長,指責無補於事。

b3410 發表於 18-1-26 12:46
做show 咁好想問佢哋自己的內心,有冇覺得自己有錯?
好快話鋒一轉,繼續撐自己冇錯。

真唔覺,兩位當事人at that moment又隔幾個人位。hate to brag, 見得惡人多,有舊同事比老闆照肺照到暈倒,另一個比user xyz 到要告上hr,當然位老師覺得被威嚇可以理解,每人的tolerance level 唔同

我覺得語文中心主任李贏西和同學溝通不好, 回應不了學生的問題, 也導致這次事件。

shadeslayer 發表於 18-1-26 13:01
現今年輕人似乎有一種想法,以為手握真理,一切手段也可 justify。影響別人?唔理。正常程序途徑?唔理。老 ...
青春期少年executive function 未fully developed,不可作為excuse for bad behaviour .  但都唔係唔正常

cow 發表於 18-1-26 13:38
我覺得語文中心主任李贏西和同學溝通不好, 回應不了學生的問題, 也導致這次事件。 ...
其實大部分人天生唔識處理這類情況,老師工作又唔係customer support,唔會有相關training,都唔怪得佢。

cow 發表於 18-1-26 13:38
我覺得語文中心主任李贏西和同學溝通不好, 回應不了學生的問題, 也導致這次事件。 ...

實質性嘅嘢 用八個鐘都搞唔掂班靚仔 佢嘅能力一定有啲問題

LSKLTK 發表於 18-1-26 13:17
呢度多數成年人/父母,都係正義之士,在眼中全都是青年人嘅不是。左一句現在嘅年青人,右一句依家嘅後生仔 ...

代溝梗有,但有代溝不代表不要講理智。一些基本的尊重,human decency 過多十代也應該一樣。

shadeslayer 發表於 18-1-26 05:54
代溝梗有,但有代溝不代表不要講理智。一些基本的尊重,human decency 過多十代也應該一樣。
...

我個內容係講緊成年人嘅指責,代溝梗係有,咁即係點,成年人面對代溝嘅態度又如何?

另外,你所講嘅尊重,無論哪一代都應該係相互,而唔係單方面嘅。講多次,我唔係支持學生嘅態度,只係唔欣賞呢度成人嘅指責,因為無補於事。指指點點,個個都識啦!

如何解決呢件事,扶持下一代成長,先至最重要。
‹ 上一主題|下一主題