用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有D人仔女讀唔到書?
go

點解有D人仔女讀唔到書?  

首先:

強調小女子不是輕視任何人或晒命,只是想探討下各位自己(或身邊)的讀唔到書個案例子的成因。

那麼,我們可以提供「前車之鑑」讓大家留意,令仔女可以考取更好成績。

親身見失敗例子,同父母有好直接關係。其中一個例子係見過一個資質唔差小朋友,個老豆淨係識玩同hea,小朋友有樣學樣一齊懶,過左一個完全無壓力既童年,後來因為一些原因中五去左我一個讀書好叻朋友家𥚃暫住,我朋友已經出盡力幫佢,可惜根基、性格同價值觀已經成左型,結果DSE成績慘不忍睹。

yesthomas 發表於 18-1-22 18:17
首先:

強調小女子不是輕視任何人或晒命,只是想探討下各位自己(或身邊)的讀唔到書個案例子的成因。

沈迷打機

家長晚晚追劇集,打牌

父母有食煙飲酒習慣, 生個BB多大腦反應慢唔聰明

YDLFATHER 發表於 18-1-22 20:31
未出生已經中咗一氧化碳毒、酒精毒。

小黃豆B 發表於 18-1-22 19:04
親身見失敗例子,同父母有好直接關係。其中一個例子係見過一個資質唔差小朋友,個老豆淨係識玩同hea,小朋 ...
見過既失敗例子多數都係父母高估小朋友既潛能,變成過一個完全壓力大既童年,後來長期係級內既下下游,成績唔得,自信心又無埋。所以兩極都唔好,中融之道最好。

josewing    發表於 18-1-23 11:56
小黃豆B    發表於 18-1-22 21:51

王家爸爸 發表於 18-1-22 21:32
見過既失敗例子多數都係父母高估小朋友既潛能,變成過一個完全壓力大既童年,後來長期係級內既下下游,成績 ...

高估之下小朋友真的好辛苦

王家爸爸    發表於 18-1-22 21:48

王家爸爸 發表於 18-1-22 21:32
見過既失敗例子多數都係父母高估小朋友既潛能,變成過一個完全壓力大既童年,後來長期係級內既下下游,成績 ...

最怕細路失去學習的興趣和動力,一個級只有一個級一,無需任何事都和他人比較,因材施教,才是皇道。

王家爸爸    發表於 18-1-23 10:41

yesthomas 發表於 18-1-22 23:35
最怕細路失去學習的興趣和動力,一個級只有一個級一,無需任何事都和他人比較,因材施教,才是皇道。
...
可惜唔係個個家長都識得咁諗。

yesthomas 發表於 18-1-22 18:17
首先:

sorry, 可唔可以定義一下點樣為之讀唔到書? 因為要知你咩叫讀唔到書既標準, 至可以發表。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我都想咁講,define下咩叫讀唔到書先。係中學都畢唔到業?定夾硬中學畢業但升唔到學?定唔入神科先!每個人解釋唔一樣wor

Charlotte_mom 發表於 18-1-23 15:56
我都想咁講,define下咩叫讀唔到書先。係中學都畢唔到業?定夾硬中學畢業但升唔到學?定唔入神科先!每個人 ...
呢度係升中派位, 又或者個definition係入唔到B1? 入唔到B1A? 定入唔到神校?

我朋友小學係包尾,升band 3中學,捱過中學畢業。佢好鍾意打波,畢業走咗去考乒乓波﹑羽毛球教練,仲走去台灣考埋球拍穿線牌。如果以中學做full stop,佢可以叫讀唔到書。但今日你問我,我覺得佢響體育/球類運動嚟講,佢係專業人仕。

咁我朋友個例子可以點計呢?

YDLFATHER 發表於 18-1-22 20:31
好多上一代爸爸都係咁

leafun 發表於 18-1-23 18:06
我朋友小學係包尾,升band 3中學,捱過中學畢業。佢好鍾意打波,畢業走咗去考乒乓波﹑羽毛球教練,仲走去台 ...
都有好多U grad 中小學成績唔錯既,但高分低能,人際唔掂,上司同事唔 like, 埋唔到堆,平容一生,成日以為自己懷才不遇,咁讀到書但我又唔想自己小朋友係咁。

小黃豆B 發表於 18-1-22 19:04
親身見失敗例子,同父母有好直接關係。其中一個例子係見過一個資質唔差小朋友,個老豆淨係識玩同hea,小朋 ...
我都有個学生係咁,媽媽唔識教,啟發唔到小朋友對讀書興趣,仲拔苗助長,不停打壓,又同人比較,搞到小朋友冇自信,冇動力,冇學習動機。但佢本身唔係咁差,可惜我幫忙有限,提升左佢自信,之後又比媽媽打壓番

回覆樓主:

基因遺傳三分之一
父母引導家庭環境影響三分之一
後天學校老師同學朋友貴人相遇導致價值觀人生觀形成三分之一

懶惰, 做野求其, 對自己無要求.  
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主:

凡事,天時地利人和。

leafun 發表於 18-1-23 18:06
我朋友小學係包尾,升band 3中學,捱過中學畢業。佢好鍾意打波,畢業走咗去考乒乓波﹑羽毛球教練,仲走去台 ...

各人头上一片天

十隻手指有長短