用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有D人仔女讀唔到書?
樓主: yesthomas
go

點解有D人仔女讀唔到書?   [複製鏈接]

回覆 Dean2013 的帖子

其實依家都一樣係死背書。連作文都有得背,金句、古今中外例子、引經據典。中文閱讀卷三 d 「正反論證」,活動建議果 d 全部都有得背。通識都一樣,我仲記得講廚餘問題,其中一個建議係搞多 d 廚餘比賽,鼓勵惜食堂,鼓勵電視台錄製多 d 類似 「食平 d」嘅節目,然後仲可以背各建議好壞。
我都曾經以為小學先死背書,中學可以考邏輯推理,原來都一樣係背書背書。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-1-26 07:41
回覆 IloveJJ 的帖子

我之前問過 HKU 交流生,同樣大家都係出年畢業,但係佢完全唔知自己想做咩(只知道自 ...
我仔又係好鐘意錢,小三小四已清楚自己目標。

1998Ruby1998 發表於 18-1-26 07:41
回覆 IloveJJ 的帖子

我之前問過 HKU 交流生,同樣大家都係出年畢業,但係佢完全唔知自己想做咩(只知道自 ...

阿仔從小一有機會我就帶佢同客戶一齊開會,暑假亦會帶佢到外地工作加旅行,遲少少高中時佢亦需要去朋友酒樓做暑期工(做樓面,睇下其他人面色,俾人鬧下),所以佢好清楚錢唔係去撳ATM就會有。

joyjoyparent    發表於 18-2-2 23:58

Soundervolt 發表於 18-1-26 15:24
阿仔從小一有機會我就帶佢同客戶一齊開會,暑假亦會帶佢到外地工作加旅行,遲少少高中時佢亦需要去朋友酒 ...
我細個時父母一到暑假就推我地去幫屋企手,仲要係環境最差體力勞動最辛苦個種,然後同我地講屋企無錢俾你地去外國,你係香港讀到就讀上去,讀唔到就要出來幫屋企手。據聞我哥哥因為咁搏命讀書,成為佢學校當年唯一入到中大既人(佢年代入大學唔係一件容易既事)!

IloveJJ 發表於 18-1-26 12:07
咁你哋覺得佢既問題係咩?
其實佢係勤力但轉數真係唔快,所以做d野成日都唔掂,我地唔知佢係高分低能,定係靠關係(佢屋企都算上等人)入到QC!

小黃豆B 發表於 18-1-26 17:08
我細個時父母一到暑假就推我地去幫屋企手,仲要係環境最差體力勞動最辛苦個種,然後同我地講屋企無錢俾你地 ...

當年香港普遍都係基層市民,我屋企亦唔例外,細個時唔會有零用錢,唔少年青人,都做暑期工賺取零用,弟妹著哥哥家姐尐衫好普遍,我仲有細個時著家姐條褲嘅相,記得高中時媽媽問我有乜打算,我當然想到外地留學啦(我想讀嗰科喺外國讀會更好),不過一想到爸爸媽媽為家姐出國讀書而要向親戚借錢,而且當時一般家長都希望仔女讀一尐搵到食嘅科目,但我想讀嗰科當時被認為唔等洗科目,所以我最後就打消咗念頭,之後成績尚算OK順利喺香港讀到喜歡科目。所以我好希望阿仔珍惜身邊所有及懂得力爭上游。

IloveJJ 發表於 18-1-26 12:09
就係搵下除了讀書,仲有咩重要既地方囉?
你這樣說,即是對自己培育的女兒很有信心?肯定她出來工作會很有 ...

成就?
我發現字眼一直在變,標準不斷提高。
我很難用成就去形容一個普通人,要不是對社會有重大貢獻/對科技有里程碑式突破,配不上這個詞。

王家爸爸 發表於 18-1-26 09:24
讀書可以靠谷攞到好既考試成績,工作唔可以,工作表現需要靠知識(同考試成績無大相關性)加exposure(例如 ...

靠谷就可以有好成績,那真是太簡單了,每個學生都是B1A!!!

IloveJJ 發表於 18-1-26 13:06
知識+exposure

會唔會就係: 如果你自己讀,讀唔識就去補習,咁你就無咗exposure。如果自己讀唔識,你無得 ...
其實更重要既唔係讀書方面學到既野,反而係喺學校搞活動時所學到既野,例如搞一次聖誕舞會,其實可以學到好多野,從事前既計劃、財政、市場推廣、拍片,到現場既節目安排、秩序、場務等。

asweetmom 發表於 18-1-26 19:58
靠谷就可以有好成績,那真是太簡單了,每個學生都是B1A!!!
...
首先要係B1A、B1B,先至谷得起。方法好簡單,唔少地區名校都係用呢招。

IloveJJ 發表於 18-1-26 20:40
每個人的要求不同,目標不同。我想了解,你覺得無需要,就無需要,不必對我有疑問有疑問啊!
...
講得啱,每個人既能力唔同,所以目標都唔同。
‹ 上一主題|下一主題