用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有D人仔女讀唔到書?
樓主: yesthomas
go

點解有D人仔女讀唔到書?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-1-25 22:21
我問過老公了,原來不是後生仔,係中年男性。原來是當年DBS畢業,讀大律師的,但做過一段時間後才轉去做銀 ...
HIs career path must be very bumpy.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

leafun 發表於 18-1-25 14:38
回覆 greentea000 的帖子

其實,可唔可以話佢高智低能,定係自認聰明不可一世呢?

我覺得係其他人一路因為佢既衆多優點而唔忍心打擊佢既不足之處,令佢以為自己優勢咁多可以繞過去。老實講,同事求情俾個文職位佢我真係好愕然,好心真係唔可以亂做。

我自己既例子係考密閉空間合資格人士果陣,我揹得起個氧氣樽但繞唔到阿sir書枱行完一圈。阿sir問我係自費定公司錢報讀,只係要証書定真係落平落脚做。我估如果我話自費同只要証書,佢會俾我合格,我就講左相反,無謂害人害己。

IloveJJ 發表於 18-1-25 22:42
我問佢哋有咩結論?佢哋話佢份人唔醒!所以做咩都唔掂。
任何學校都有特殊例子,只係傳統名校可能少啲。

IloveJJ 發表於 18-1-25 22:21
我問過老公了,原來不是後生仔,係中年男性。原來是當年DBS畢業,讀大律師的,但做過一段時間後才轉去做銀 ...
所以讀到書不是必定優越,  大律師而不開律師樓, 已經大約明白個故事.

王家爸爸 發表於 18-1-25 23:44
任何學校都有特殊例子,只係傳統名校可能少啲。
我以前有一個同事係QC出身,再去加拿大讀書。英文比我地d土炮好得多,份人吹得下水而且亦算勤力, 但唔知點解做出來d野就係完全唔掂, 咁多年後仲係散仔位浮浮沉沉中。

IloveJJ 發表於 18-1-25 11:38
最近老公同事個仔考學校,正傾開讀咩學校?咩成績?對將來工作表現的影響。

睇下大家有無咩睇法!

根本工作表現的評價標準就和讀書成績完全不一樣的,不明白你有甚麼可疑惑?

回覆 IloveJJ 的帖子

我之前問過 HKU 交流生,同樣大家都係出年畢業,但係佢完全唔知自己想做咩(只知道自己唔想做咩)。我未考 DSE 阿爸阿媽已經不斷迫我諗將來。我班香港讀書嘅同學都係,只知自己可以做咩但係唔知自己想做邊行。
我讀書成績唔多好,但係一講到有錢收/教學就非常積極,阿媽話我判若兩人,感覺似神棍。

天使麵    發表於 18-1-26 18:57
王家爸爸    發表於 18-1-26 09:18
2jkidsfather    發表於 18-1-26 07:43

做"大律師"(即barrister)其實係自僱人士,無工作就無收入,仲要俾錢租 office請秘書,所以起碼二十年前已經出現了兩極的情況,一係成績好入到大chamber (即好多 barristers 夾份租office, etc), 入到後出名的大律師就可能會帶住細的一齊接case, 細的就慢慢學野,多solicitors識後,慢慢就會接到solicitors 俾的case,這些人通常好忙, 但也好揾錢 (我們常常在電視上見到資深大律師,大部份都收一個鐘6、7千蚊或以上);但另一方面,不是一心做barrister, 但又無律師行請做trainee solicitor, 就通常用一年時間(通常無乜收入)去跟 barrister做pupil , 一年後就做到barrister, 如果錢不是問題, 就算無 case 做(即無收入)都租住office做住先,但這一類的其實很艱難,因他們當初跟的barrister自己都未必有好多case做,帶吾到自己做case, 自己又無乜學過野咁,慢慢就要轉行,好彩的就轉到公司做in house lawyer, 其他的就吾知喇......

小黃豆B 發表於 18-1-26 00:16
我以前有一個同事係QC出身,再去加拿大讀書。英文比我地d土炮好得多,份人吹得下水而且亦算勤力, 但唔知點 ...
其實好睇做邊行,吹得水但係無嘜創意,去做研發一定死;相反去做銷售之類既工作最適合。

GreenMaDad 發表於 18-1-26 08:55
做"大律師"(即barrister)其實係自僱人士,無工作就無收入,仲要俾錢租 office請秘書,所以起碼二十年前已經 ...
其實呢個就係讀名校既優勢,你啲師兄師姊大狀師會去學校講career path,如果你咁啱對嗰行有興趣,你中學師兄師姊會幫你起步。當然最終得唔得,就靠自己既能力。

asweetmom 發表於 18-1-26 07:20
根本工作表現的評價標準就和讀書成績完全不一樣的,不明白你有甚麼可疑惑?
...
讀書可以靠谷攞到好既考試成績,工作唔可以,工作表現需要靠知識(同考試成績無大相關性)加exposure(例如從讀書時搞學會所犯既錯誤中學習)。
呢個就係點解比較谷既學校,會考、高考、DSE成績都好,但係無嘜行業勁人既原因。

小黃豆B 發表於 18-1-26 00:16
我以前有一個同事係QC出身,再去加拿大讀書。英文比我地d土炮好得多,份人吹得下水而且亦算勤力, 但唔知點 ...
1) 唔想埋堆, 唔想擦鞋, 默默耕耘   OR

2) 唔想埋堆, 唔想擦鞋, 唔識做

Dean2013 發表於 18-1-26 09:28
1) 唔想埋堆, 唔想擦鞋, 默默耕耘   OR

2) 唔想埋堆, 唔想擦鞋, 唔識做
吹得下水既人,唔會唔識埋堆,反而會唔會係白鴿眼,睇唔起人,所以唔想埋堆。

王家爸爸 發表於 18-1-26 09:24
讀書可以靠谷攞到好既考試成績,工作唔可以,工作表現需要靠知識(同考試成績無大相關性)加exposure(例如 ...
讀書可以靠谷攞到好既考試成績 ???  20,30 年前既香港就得, 如今要一定要加埋轉數快+天資,你估香港讀書易呀一早已經唔係死背書可以過關, 要有良好分析力+消化, 再寫番出黎, 絕不能搬字過紙了事

回覆 王家爸爸 的帖子

大有可能。 同意!

Dean2013 發表於 18-1-26 09:34
讀書可以靠谷攞到好既考試成績 ???  20,30 年前既香港就得, 如今要一定要加埋轉數快+天資,你估香港讀 ...
其實現在既考試更加要靠死背,通識已經係算需要分析力+消化,但係如果你睇返啲Examination Report,你就知道現實同理想有唔少落差。

joyjoyparent    發表於 18-2-2 23:56
‹ 上一主題|下一主題