用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有D人仔女讀唔到書?
樓主: yesthomas
go

點解有D人仔女讀唔到書?   [複製鏈接]

chocolatebean 發表於 18-1-23 21:24
都有好多U grad 中小學成績唔錯既,但高分低能,人際唔掂,上司同事唔 like, 埋唔到堆,平容一生,成日以為 ...
我覺得家長千祈唔好用分數去比較,有d人真係天生讀唔到書,但社會有幾百種工種,只要性格好(勤力、轉數快、不怕苦),一樣可以過得好,隨時可以跑贏死讀書果批。

lojo11    發表於 18-1-24 12:05
天使麵    發表於 18-1-24 11:37
October.    發表於 18-1-24 10:07
leafun    發表於 18-1-24 08:59

little_yolky 發表於 18-1-23 16:20
呢度係升中派位, 又或者個definition係入唔到B1? 入唔到B1A? 定入唔到神校?  ...
對一個普通學生來講,可以喺B1學校,讀到中游以上成績,或者可以喺B2A學校,讀到上游成績,其實已經係可以叫讀到書。

October.    發表於 18-1-24 10:09

王家爸爸 發表於 18-1-24 09:17
對一個普通學生來講,可以喺B1學校,讀到中游以上成績,或者可以喺B2A學校,讀到上游成績,其實已經係可以 ...
所以人人既definition都唔一樣, 我既definition係唔理乜學校, 考到第一就係讀到書, 所以我兩個永遠都係讀唔到書, 我無期望, 就無失望喇。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-1-26 18:35
lojo11    發表於 18-1-24 12:05
October.    發表於 18-1-24 10:10
王家爸爸    發表於 18-1-24 09:24

little_yolky 發表於 18-1-24 09:22
所以人人既definition都唔一樣, 我既definition係唔理乜學校, 考到第一就係讀到書, 所以我兩個永遠都係讀唔 ...
我覺得,小朋友係需要明確地俾啲期望佢,咁先至有啲進步既推動力。

Yanamami    發表於 18-1-24 11:26

王家爸爸 發表於 18-1-24 09:26
我覺得,小朋友係需要明確地俾啲期望佢,咁先至有啲進步既推動力。 ...
咩期望?

chocolatebean 發表於 18-1-23 21:30
我都有個学生係咁,媽媽唔識教,啟發唔到小朋友對讀書興趣,仲拔苗助長,不停打壓,又同人比較,搞到小朋友 ...
所以時不時要上嚟EK, 間中迷失就時, 睇到好似你呢D留言, 真係有如甘露, 沖洗我心靈..............72分就72分, 唔好打壓阿妹咁多, 都係睇多D書, 做做練習算。

王家爸爸 發表於 18-1-24 09:26
我覺得,小朋友係需要明確地俾啲期望佢,咁先至有啲進步既推動力。 ...
我叫佢俾D心機讀書, 唔好成日咁低分, 不過佢次次都係咁低分, 睇怕今個學期實考包尾。

little_yolky 發表於 18-1-24 09:29
我叫佢俾D心機讀書, 唔好成日咁低分, 不過佢次次都係咁低分, 睇怕今個學期實考包尾。 ...
依家父母好包容,好好!

我諗起我女小學時,我要求佢科科9字頭先收貨, 偶而跌落8字,都俾我閙, 我當時諗法係個女幾醒目嘛,冇理由讀唔好書呀?

後尾我自己醒覺,知道自己錯咗, 對仔女係要有要求,但當佢哋做唔到時, 亦唔應該閙,但我冇後悔要求佢9字頭呢個分數,大部份人類的天性是好逸惡勞的, 俾啲...啲壓力佢,佢先會努力嘛 .

October. 發表於 18-1-24 10:23
依家父母好包容,好好!

我諗起我女小學時,我要求佢科科9字頭先收貨, 偶而跌落8字,都俾我閙, 我當時諗法係個 ...
我有叫佢溫書, 佢無努力啫。

佢係醒目, 但唔係語文方面, 可能升上中學有理科會好D。到現時為止, 我見佢會主動練/溫/做既, 就只有鋼琴同畫畫而已。我一般係過程鬧(即係唔溫書), 出咗成績就無鬧喇, 阿大都試過肥佬。

little_yolky 發表於 18-1-24 09:28
所以時不時要上嚟EK, 間中迷失就時, 睇到好似你呢D留言, 真係有如甘露, 沖洗我心靈..............72分就72 ...
客氣客氣!

依家父母好包容,好好!

我諗起我女小學時,我要求佢科科9字頭先收貨, 偶而跌落8字,都俾我閙, 我當時諗法係個 ...
Five me5! 我唔鬧,不过拒绝簽名……

October.    發表於 18-1-24 12:56

依家父母好包容,好好!

唔好用數字來評核, 卷深卷淺都唔同啦!

當全級最高分都係87分, 咁如果84分, 只攞個B, 其實都唔錯架啦! 只係老師出卷深. 咁有D家長真係好CRAZY, 覺得就算全級冇人9字頭, 點解自己個個攞唔到. 我個學生家長咪就係成日只睇分數, 又唔知個女點解唔識, 有咩問題囉! 其實最大問題係佢每次都比壓力個女, 影響佢應考表現

IloveJJ 發表於 18-1-24 11:58

其實我覺得唔喜歡睇書,唔係問題;72分,都唔係問題。問題係 ...

其實依家好多成功人士讀書個時又唔勤力,成績又唔好噶

IloveJJ 發表於 18-1-24 11:58

其實我覺得唔喜歡睇書,唔係問題;72分,都唔係問題。問題係 ...
佢自己都知死, 把口話對今次考試滿意程度OK, 但個樣好唔開心, 尤其數學, 佢好唔開心, 因為係佢拿手科, 但今次阿sir話出得深, 所以大家都考得唔好, 佢得78, 所以好down, 佢已經俾咗不反對通知書, 話每個星期都做一份練習了。原來佢都會知死的。

反而家姐個成績我好唔開心, 英文份卷易咗, 但佢差咗, 真係想暈。

artroboy 發表於 18-1-24 09:26
咩期望?
根據小朋友既能力,定一個可達到既目標。
‹ 上一主題|下一主題