用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶中學是不是一定要1月26號先知入不入到? ...
樓主: Ngsharon
go

李國寶中學是不是一定要1月26號先知入不入到?

會唔會1st in 讀野 + 小組合作時冇用廣東話唔得?  

不過間間學校的2nd/ 收生準則都好唔同, 除左神校, 我見好多人估都是未必收最叻的小朋友, 可能睇下配不配合學校的方針. 費時收左又唔來之類.  

唉幾年來去左無數的N1, K1, P1, 而家S1 interview, 真係落差好大, 唔化唔得, 盡人事, 睇天意吧了, 有時唔早收 , 可能柳暗花明, 好的在最後呢。。

HaYi 發表於 18-1-23 12:35
我地可能是最夜的, 見面時間多於20min, 感覺30 min 以上, 都是謂番1st in 的表現, 當時有說我個英文/PTH較 ...
我又冇諗到你呢個point 喎, 我女交去的成績表, 英文同普通話都算唔差, 反而中文係最差的, 就安排咗中文面試.  
第一次真正睇住亞女面試的情況, 真係覺得好似係另一個人咁, 雖然有啲位個心好想喝住佢, 但同時都有啲位係我意想不到點解佢會咁答.  好似突然間覺得自己個女其實都唔差咁.

twhkleung    發表於 18-1-23 14:43

HaYi 發表於 18-1-23 13:04
會唔會1st in 讀野 + 小組合作時冇用廣東話唔得?  

不過間間學校的2nd/ 收生準則都好唔同, 除左神校, 我見 ...
不用擔心你地小學出來的好talk 得及有不錯的OFFER 再加文NPL 有優勢

其實當天 在第二輪面試 校務處外 有張貼面試學生名單 上下午加'起來 大約有550人

HaYi    發表於 18-1-24 12:00

HM168 發表於 18-1-24 10:45
不用擔心你地小學出來的好talk 得及有不錯的OFFER 再加文NPL 有優勢
多謝鼓勵!  我仔都好talk 得.... 不過是亂來個些, 我旁邊睇住佢in .....真係無言滴汗.. (我自己做野都in好多人下, 更加睇出好多野..冇晒計..呵呵.. )
今年NPL first in 又好QK, 快如閃電, 機人對決, 吾知想點 ..

...唉, 自問又唔係同人爭咩1A學位,  做咩找間合適的都好困難呀..

可能有排捱! 只好說同路人加油..!!

HaYi 發表於 18-1-24 12:09
多謝鼓勵!  我仔都好talk 得.... 不過是亂來個些, 我旁邊睇住佢in .....真係無言滴汗.. (我自己做野都in好 ...

..唉, 自問又唔係同人爭咩1A學位,做咩找間合適的都好困難呀..

可能有排捱! 只好說同路人加油..!!>>>同意大家加油!!!!

另發現今年多間都係1ST 考學術多,同之前好不同

今年我校(不方便透露)1A學位暫知離場已有10位, 所以機會大家都有機會

同路人加油!!!!!!!!

回覆 HM168 的帖子

唯有加油啦!

Ngsharon 發表於 18-1-24 12:59
回覆 HM168 的帖子

唯有加油啦!

我 無報李國宝+NPL,騎劫post , 不過如有第二輪收生會試。
今年競爭大間間都多人,大家加油!!

我哋都報咗NP L,但是撞咗LKP就無得去。

Ngsharon 發表於 18-1-24 19:16
我哋都報咗NP L,但是撞咗LKP就無得去。

我都係,希望無揀錯

依家開始緊張了

Waiting list

My daughter also waiting list.
She is 2B ranking

2A,好失望。

still have hope for the second admission
don't worry
i,ll also try again and wait for call
because my girl like the school very much

Ngsharon 發表於 18-1-26 09:19
2A,好失望。
都唔係唔收,仲有希望呀

My son likes this school very much.We think this is the best suitable school for him.We don't know how many students are on the waiting list.

不要放棄,舊年我小朋友都係stage 1 waiting list, stage 2再申請,成功了。

我女大約2b得waiting.  其實係咪冇reject架?
有同學仔1b收咗,未必會讀

Ngsharon 發表於 18-1-23 12:56
We don't know how the school choose the students into 2nd interview.One of my son's friend can speak ...

according to my experience last year, the interview with parents are very important too. i missed the 1st batch of application deadline, but joined the 2nd batch. the teacher spent almost 20 mins to ask me question alone.