用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶中學是不是一定要1月26號先知入不入到? ...
go

李國寶中學是不是一定要1月26號先知入不入到?

仔同我地都好喜歡這間中學,不知這一次入不到,申請第二輪有没機會?

Yes, 26 Jan 網上公佈
唔得, 又真係是心儀的, 第二階段再TRY

Ngsharon 發表於 18-1-22 08:46
仔同我地都好喜歡這間中學,不知這一次入不到,申請第二輪有没機會?

關鍵你仔banding係?李國寶特別喜歡旁邊間小學的出品。

wongkaka 發表於 18-1-22 15:14
Yes, 26 Jan 網上公佈
唔得, 又真係是心儀的, 第二階段再TRY
又黎! 好煎熬希望呢次搅掂

我仔的Banding B+,所以最近失眠

Ngsharon 發表於 18-1-22 17:19
我仔的Banding B+,所以最近失眠

1B?定2?

應是2a

回覆樓主

其實band 2生取錄幾會大唔大,而佢地又偏向喜歡收邊類型嘅學生?
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

yesthomas 發表於 18-1-22 16:26
關鍵你仔banding係?李國寶特別喜歡旁邊間小學的出品。
我想第一輪也不是收太多旁邊的小學,大家機會是一樣的,都是看成績和面試,之不過旁邊小學D人(7月)派唔到英中後,才去叩門,所以最後先好似收好多旁邊小學。

叩門都收左十多個,才變成好似收左好多的假像

有同學仔家長分析過, 李國寶應該係睇邊間小學, 同埋睇學生成績表去決定揀邊啲學生入2ND IN, 而2ND IN 就主要問性格方面的問題, 所以2ND IN 似乎就集中選佢地想要的性格.  聽落又好似錯唔晒咁.

我地小學年年都有同學仔入李國寶, 亦可能師兄師姐都讀得唔錯, 今年不論係BAND 1 定BAND 2 同學仔去考都全數入到2ND IN. 我地去2ND IN 時, 個老師只係望咗一眼成績表, 為的只係睇吓邊間小學咋, 冇問過任何同成績有關的問題, 主力問學習態度同課外活動方面的問題.  不過同學有BAND 1 同學仔又問好多成績表嘢.  唔知係咪我地成績唔夠好, 老師都費事問呢?

學校會傾向選的英文口語好的學生嗎?

Ngsharon 發表於 18-1-23 10:48
學校會傾向選的英文口語好的學生嗎?
我地2ND IN 係用中文喎, 一句英文都冇講過, 但係同房隔離組係用英文的.  我地見的老師本身係教中文的, 其實我都唔知老師以咩準則選人.

我女兒 2nd in 都係中文應對,無提成績只提課外活動及要中文自我介紹

我女2nd in 自我介紹要用英文喎!真係唔知咩準則

admiral1008    發表於 18-1-23 11:59

佢禮堂有12個位in, 其它地方有幾多個位呢? 大約1小時完, 8點開始到6點, 扣一小時午餐, 我估有9小時, 其實有幾多人有second ?

chanwendy 發表於 18-1-23 10:42
有同學仔家長分析過, 李國寶應該係睇邊間小學, 同埋睇學生成績表去決定揀邊啲學生入2ND IN, 而2ND IN 就主 ...
咁,LKP想要咩性格學生呢?

HaYi 發表於 18-1-23 11:26
佢禮堂有12個位in, 其它地方有幾多個位呢? 大約1小時完, 8點開始到6點, 扣一小時午餐, 我估有9小時, 其實有 ...
我地在課室見, 一個課室同時時間見兩個學生, 一層我唔記得係5個定6個課室了.  面見時間其實大約二十分鐘左右啫, 我見下午六點, 唔知係咪最後一批.  之前見有個帖話大約六百人入2ND IN.

天長地久 發表於 18-1-23 11:33
咁,LKP想要咩性格學生呢?
我其實都唔知, 不過我女同佢的同學仔都有問有冇幫手做家務, 平日如果分配時間咁, 我估佢想要啲有責任又可以自理的學生啩. 佢兩次面試都唔算太學術性, 真係比較難捉摸.

仲有, 我地一路都冇交六年級成績表, 老師亦都冇問過, 封信話要帶成績表同證書等的正本, 最後又係冇睇過. 而家只係一月, 都拎唔到教育局的排位, 咁即係單睇成績表去決定收人, 但係佢成績又佔50% 咁多喎.