用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果讀緊龍幼,CCKG收左你讀唔讀
go

如果讀緊龍幼,CCKG收左你讀唔讀  

老老實實,係人都知佢多人升男女拔係因為佢收得多舊生子女同教友。咁如果你兩樣都唔係,男女拔會唔會真係因為CCKG而俾番幾分薄面你呢?
如果都係將你同其他名幼一視同仁,咁其實真係跳番出個公海周圍頻撲咋喎。
講真讀K2一年就考小學,我唔信係幼稚園特別出眾可以令學生出類入拔萃囉~

我問定先係費事到時有得揀先問,又俾人話唔讀你考黎做咩,無心就讓番個位俾人啦

視乎邊間龍幼,小朋友嘅性格,仔定女…就咁好難討論…

如果讀緊SPK,我又真係唔會轉去CCKG!

又系個句  睇你想要D咩

garlicsalt 發表於 18-1-22 11:26
又系個句  睇你想要D咩
我係覺得響CCKG讀一年會唔會真係好大進步到名校都收先。我覺得無咁大威力。可能讀龍校加自己教或出面補習,水平都係一樣。
而如果D名小唔會特別加分俾CCKG, 咁其實係咪值得跳龍出公海。

回覆樓主:

樓主講得好好。如果N 無,我會留在龍幼。除非自己小朋友好明顯比起其他人脫穎而出,對考直私志在必得。

另外,唔知非db dg 的小學對 cckg 生的觀感如何。我個人覺得小學可能就覺得 cckg 學生其實考其他小學根本作為後備。唔知會否影響錄取機會。

比我會留向龍幼, 再去考神校

回覆樓主

我地係N無,唔讀,有龍揀龍。

回覆樓主

唔好意思,想問cckg 同spk 即係咩學校?

而家大部分都半龍

well said, if your kid is studying in kindy affiliated to primary/secondary school (aka dragon school), there's too much risk to take if you switch your kid to CCKG. There's no guarantee that your kid will get into DGJS or DBS but in terms of downside risk, you may end up got into a school which is worse than before.

However, if your kid is currently studying in other popular kindys such as Victoria, St Cat, KV etc, there's no harm to try out CCKG (if you get a spot).

王雨瑩 發表於 18-1-21 19:43
老老實實,係人都知佢多人升男女拔係因為佢收得多舊生子女同教友。咁如果你兩樣都唔係,男女拔會唔會真係因 ...
唔讀

gelatpl 發表於 18-1-22 15:10
唔好意思,想問cckg 同spk 即係咩學校?

應該search下都好易找到答案

Cckg 基督堂
spk 聖保祿

回覆樓主

事實上今年CCKG 入男女拔比往年少咗好多。亦可能是龍年效應。

回覆樓主

請問幾時知結果?

dd_bb_kf 發表於 18-1-24 18:00
轉咗校長之後已經少咗好多入到男女拔喇!

你指 CCKG轉校長還是 DGJS轉校長 or both? 現在兩校關係仍然友好嗎? (emoji)(emoji)

dd_bb_kf 發表於 18-1-24 18:45
I mean CCKG. 自從Mrs Fielding 走咗後已少咗好多「成功例子」。
至於Dgjs 只係今年剛剛轉校長,只知道佢來 ...

Thanks for the info!
你認為少了offer給CCKG ,是龍年效應還是 DGJS 收生方向有大改變?