用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位
go

統一派位

請問大家收到了統一派位選學校的信了嗎?

rukanachan 發表於 18-1-21 17:20

還未

not yet, should be this week

not yet

applering 發表於 18-1-23 15:39
not yet
Low efficient.

So late that parents only have around 1 week to consider.

Last year have 1 month to consider.

dreamdream081 發表於 18-1-23 15:45
Low efficient.

So late that parents only have around 1 week to consider.

上年1月20日網上已經有學額資料,2月11日才交表!今年真的遲咗!

可能教育局計唔掂數,仲四圍搵學位,有d學校又未必能夠加班或加派。

Shukyanchau 發表於 18-1-23 17:10
上年1月20日網上已經有學額資料,2月11日才交表!今年真的遲咗!

有咁早咩? 我記得最尾幾日先有新update加位

cattz288 發表於 18-1-23 20:33
有咁早咩? 我記得最尾幾日先有新update加位

上年1/20起碼未update都有大約學額資料睇下,今年到現在咩都未有得睇!仲要係早一個星期(2/3)交表!上年2/11交表!

回覆樓主:

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

加哂位, 例如14網的

好似全港好多都加晒位。

se6b03 發表於 18-1-24 10:15
好似全港好多區都加晒位。

港島只有一半區唔夠要全開大班, 只有11同14, 其餘12, 16, 18都無問題

九龍區集中係西邊, 31, 32, 40, 34, 35..... 仲有觀塘48.... 中間同東邊既41, 43, 45, 46無問題

新界除咗TKO, 葵青同離島...... 荃灣, 屯門, 元朗, 北區, 沙田, 大埔無一幸免
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

rukanachan 發表於 18-1-21 17:20

今天教育局网頁已公佈統一派位選校名單,大家快D去研究。'

dreamdream081 發表於 18-1-24 12:44
今天教育局网頁已公佈統一派位選校名單,大家快D去研究。'

回覆樓主

今日收到了

醒目開學勳章 王國長老

11網借75個南區位

Charlotte_mom 發表於 18-1-24 13:37
11網借75個南區位

14網多咗華小都係唔夠位

九龍區可怕D, 九龍西5個網全部要變大班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

91網就發達啦, 竟然借到88網間一線既位

回覆 dreamdream081 的帖子

發個鏈接在這里吧?