用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友? ...
樓主: kwokbobo
go

請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友?   [複製鏈接]

回覆樓主:

佢寫字的速度真係好慢,以前幼稚園時都不覺佢咁慢,幼稚園時的功課都多架,當然無小學咁多,當時無現在咁大問題,幼稚園時,老師都有提過話佢慢,但又不是好嚴重果種,因有同學比佢更慢。但到小學,可能其他人大左又會快左,但佢就仲慢左,唔知點解決

capricornbb 發表於 18-1-24 10:12
好奇怪,佢係喺學校肯做、做到和接收到老師指令/要求,心細手快 ,但喺屋企做唔到(未做完嘅功課、溫習、食 ...
你認為自己同小朋友關係好嗎?可能特登同你鬥氣...搵同佢關係最好既人同小朋友傾傾,睇下搵唔搵到原因.

kwokbobo 發表於 18-1-25 23:33
佢寫字的速度真係好慢,以前幼稚園時都不覺佢咁慢,幼稚園時的功課都多架,當然無小學咁多,當時無現在咁大 ...
有啲乜野佢係會快,會提得起勁?

kwokbobo 發表於 18-1-25 23:27
好難樣樣都同佢check, 佢開始長大,好多野我要佢自己做,跟住大約check 下,唔想樣樣都貼住咁check
...
會唔會佢覺你專注放晒係兩個細度,好似冇乜陪佢玩,所以樣樣野都提唔起勁呀?

HK-MAN 發表於 18-1-26 00:02
會唔會佢覺你專注放晒係兩個細度,好似冇乜陪佢玩,所以樣樣野都提唔起勁呀? ...

無呀,因為小學忙,時間通常比晒佢,細果兩個反而無咩理,我都有同佢講,佢唔可以咁慢,仲有兩個細的要睇住

HK-MAN 發表於 18-1-25 23:58
有啲乜野佢係會快,會提得起勁?

玩(自由時間或去公園玩)或者睇電視,我同佢講,做其他野快d,你玩和睇電視的時間就會多d,我同佢講唔係我唔比你睇,係你自己浪費自己玩和睇電視的時間

HK-MAN 發表於 18-1-25 23:49
你認為自己同小朋友關係好嗎?可能特登同你鬥氣...搵同佢關係最好既人同小朋友傾傾,睇下搵唔搵到原因. ...

sorry, 覆錯了

你認為自己同小朋友關係好嗎?可能特登同你鬥氣...搵同佢關係最好既人同小朋友傾傾,睇下搵唔搵到原因. ...

sorry, 我睇錯左你回覆的人,haha

kwokbobo 發表於 18-1-26 00:13
玩(自由時間或去公園玩)或者睇電視,我同佢講,做其他野快d,你玩和睇電視的時間就會多d,我同佢講唔係我 ...
我真係覺得你小朋友同我小朋友係一模一樣, 就算你對小朋友講既說話, 都係正正我日日都講既野....

我自己經驗

慢係因為佢"歎",個人好識享受, 所以由細到大, 特別係食野都慢慢歎.
呢種性格在剛出世時起命盤已特別講, 明顯非常符合!(我自己信)

其他野本來都慢,
如果講考試, 從幼稚園開始適應要默/考, 從經驗中佢得知太慢係適應/生存唔到, 慢慢佢就好快手, 快到好多時考卷都有時間剩, 仲衰到會有時間周圍望(呢點我好反對!)

性格都幾難改
家長同佢分析下, 希望有所改善

mimi222shi 發表於 18-1-27 10:03
我自己經驗

慢係因為佢"歎",個人好識享受, 所以由細到大, 特別係食野都慢慢歎.
我女似係呢種點搞好

我同佢關係正常的,佢喺家真係好他條,以前幼稚園有攝錄觀課,佢喺學校好企理,效率高,反應快,好似另一個人咁,歎慢版,拖拉,只會喺屋企/同屋企人一齊,先會發生,所以其他家長會唔明白,我唯有苦笑

capricornbb 發表於 18-1-28 00:05
我同佢關係正常的,佢喺家真係好他條,以前幼稚園有攝錄觀課,佢喺學校好企理,效率高,反應快,好似另一 ...
attention seeking?

mimi222shi 發表於 18-1-27 10:03
我自己經驗

個命盤可顯示有容忍佢慢既家長?

個人覺得求生係人性。

打仗無野食,唔搶已經好好,有野食快快先質落口。

話說回頭係家長在富裕社會環境下心可以有幾硬?

或者係有些方面無所謂可以容忍更多。

retriever 發表於 18-1-28 11:10
個命盤可顯示有容忍佢慢既家長?

個人覺得求生係人性。
我唔係導人迷信, 個命盤係因為要改名所以起的, 天生性格係改唔到既.

話說當時有3個名揀, 我就揀左個性格樂天(唔揀鬥心強), 似現在連考測時都係開心果.

"個命盤可顯示有容忍佢慢既家長?"正是同阿媽相沖,因為佢智慧高過我好多, 所以成日唔聽教.

呢類野, 通常唔好野易中好多.

kwokbobo 發表於 18-1-26 00:13
玩(自由時間或去公園玩)或者睇電視,我同佢講,做其他野快d,你玩和睇電視的時間就會多d,我同佢講唔係我 ...

其實會唔會父母都係悠閒的類型,身教都很重要。

我自己比較快手快腳,食餐飯可以5分鐘完成;於是阿女都係快快快,無論讀書跑步佢成日都要最快。

我反而成日叫佢要小心一點,慢一點。

kwokbobo 發表於 18-1-21 16:04
我軟硬的方法都試過,佢都係好"之油",哄、鼓勵、獎賞、勸、勁駡、甚麼打都試過,雖然佢有改,但都唔達正 ...

如果寫字慢可能是感統或肌肉等問題,找一個有相關經驗的職業治療師評估寫字速度及改善方法吧。

回覆 kwokbobo 的帖子

我諗慢唔過我小朋友! 佢K3, N 班到而家都係全校最慢, 食飯/著衫/執野/入睡.......佢而家仲識駁我"我已經怏左" 或者"我快唔到".....仲要成日十問九唔應,好似靈魂出竅咁!
寫字都係會有時調轉, 中英都會,字母都會! 我同佢CHECK 過但未夠6歲 唔可以確診係DYSLEXIA, 私人果D話佢唔係! 但我個人覺得佢有輕微讀寫障! 不過可以補救!

我都係咩方法都用過, 偶爾會違到"正常"speed, 仲要非常偶爾! 我而家開始擔心上到小學佢點攪!

megwong1 發表於 18-1-29 13:47
回覆 kwokbobo 的帖子

我諗慢唔過我小朋友! 佢K3, N 班到而家都係全校最慢, 食飯/著衫/執野/入睡.......佢 ...
未必有讀寫問題個人唔集中(ADD)都會好慢的, 因為唔同ADHD, 個人唔多動, 所以比ADHD 仲難界定, 尤其是女仔。  

MrBeast 發表於 18-1-28 07:41
attention seeking?
都有機會,佢喺我哋面前,成日要做返BB,仲話想以後都係BB
‹ 上一主題|下一主題