用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友? ...
樓主: kwokbobo
go

請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友?   [複製鏈接]

kwokbobo 發表於 18-1-23 22:12
初頭係提佢、鼓勵,後來開始計時又駡下,佢可能會有壓力,有時發覺越駡佢,佢越慌失失不停寫錯字,所以唔 ...

有時係驚小朋友做唔哂當日功課令大人燥,雖然唔好但都是人之常情,standard parenting technique 就同佢做個良好行為記6表,or rather 快手完成記錄表,如之前建議,找一兩様易的to start with. 佢一知道自己有能力做到就可帶動其他area,不過可能要一兩年時間

kwokbobo 發表於 18-1-23 22:19
食得太慢,我直情收左佢唔比佢食
咁又好似唔係咁好,我有試過叫小朋友出大門口食,張小童枱搬出門口turbo就即時著了

kwokbobo 發表於 18-1-23 22:18
有呀,駡到我氣咳,我已同佢講,我唔止要照顧你一個,仲有其他家人要照顧,我仲要照顧埋自己,唔可以比你 ...

初上小學時,我跟“有智慧人士” 講,只要係佢專心做(過程), 做做下慢慢就會快返。所以只要佢專心,你由佢慢。

“智慧人士” 當然抵唔住頸,計時,目標為本。到鬧起上來,明明細路已經做返岩,仲繼續鬧,鬧埋上個禮拜,上個月。攪到細路唔知做錯物,點做先岩,慌失失,到後來又驚佢無自信。

仔係要鬧,態度要鬧,但唔係為個結果。

你要知道佢點解慢,係咪態度問題,唔係一味只嫌佢慢。

我早兩日同細路講。掉返轉頭,我如果天天返工,起身要你叫幾次,WEWE 要你叫,穿衣服要你叫,食早餐要你叫,出門帶八達通要你叫。。。

諗下你仲有無時間準備返學?!

細路佢即刻笑左出來。。。

Jane1983 發表於 18-1-23 08:37
回覆 retriever 的帖子

考試唔慢得,數學成個section無做,點pass?主科肥佬,點升班

時限內慢無問題。自己預多時間去慢,無問題。

最緊要唔好影響他人。

Jane1983    發表於 18-1-24 09:06

回覆樓主:

佢可能根本唔會覺得自慢,因為呢個係佢速度。
我仔都係慢,我有跟佢解釋佢嘅慢會影響其他人,例如去廁所,有話習慣起碼要用3星期方能完成。會唔會嘗試忍耐3星期,每事在佢身旁一齊同佢做。

例如執書包,我會先set 時間,如5分鐘,然後睇住+教佢執,做完話佢知佢係可以時限內完成。
每份功課set timer, 要佢知道佢可以時限內完成。最初幾星期要坐佢身邊睇佢做,自己亦可以了解佢點解慢。 漸漸可以離佢越來越遠,並要佢知道,如果媽媽要時刻坐佢身旁,媽媽就唔能夠煮飯,佢就要每晚食罐頭+烚菜。我亦有詳細跟仔解釋要自制、自律……。
唔會係一時半刻可以改到,可能改好咗,兩星期後或長假後又打回原型都唔定,係長期作戰,我都作戰咗多年,係會氣餒,氣餒時離開一吓,隔天起身再加油,會見到佢不斷進步的,加油。

retriever 發表於 18-1-24 07:23

初上小學時,我跟“有智慧人士” 講,只要係佢專心做(過 ...

起初無駡架,但每日都係咁,日日都咁趕,我心情都受影響,你講的道理我都有同佢講過,佢唔係唔明後果,感覺係佢會覺得我咪做緊丶快緊lor, 佢有跟你說話做,但就快唔來,唔知點幫佢

MrBeast 發表於 18-1-23 22:39
咁又好似唔係咁好,我有試過叫小朋友出大門口食,張小童枱搬出門口turbo就即時著了  ...

佢食飯食成個鐘,食一個半鐘都試過,真係火都來架,所以我限佢半小時,最遲45分鐘收枱,佢快左,一時時做到

S-Kwok 發表於 18-1-24 08:24
我仔都係慢,我有跟佢解釋佢嘅慢會影響其他人,例如去廁所, ...

我仔都係慢日。有日佢同我講:我覺得同學唔中意我。佢地成日係到催、催、催我。我話同學唔係唔中意你,係想你快d啫。阿媽都成日催你,唔通阿媽媽唔中意你咩?咁佢就開心返。

S-Kwok 發表於 18-1-24 08:24
我仔都係慢,我有跟佢解釋佢嘅慢會影響其他人,例如去廁所, ...

謝謝你,我同意佢唔覺得自己慢,佢覺得佢已跟我說話做緊、快緊。有些東西我認為佢做得來的,通常都由佢自己做,因為仲有兩個細的要照顧,無可能樣樣都陪住佢做。有時就算計時,佢知道要幾多分鐘內要完成,但我覺得佢唔識預個速度,好似唔明知以佢速度係會超時完成

kwokbobo 發表於 18-1-24 08:33
佢食飯食成個鐘,食一個半鐘都試過,真係火都來架,所以我限佢半小時,最遲45分鐘收枱,佢快左,一時時做 ...

如果set咗半小時就半小時,唔會比多。
講明唔飽都唔會有零食。下一餐開飯前再提醒佢。

kwokbobo 發表於 18-1-24 08:43
謝謝你,我同意佢唔覺得自己慢,佢覺得佢已跟我說話做緊、快緊。有些東西我認為佢做得來的,通常都由佢自 ...

如果你分身乏術,都要喺時限內每10分鐘左右望下佢嘅進度,提下佢所餘嘅時間,佢應該要已經完成嘅程度,試吓揾1、2日盯實佢,比佢試吓做完功課有時間玩,比佢感受吓,第三日開始就每隔10分鐘提下佢進度。

S-Kwok 發表於 18-1-24 08:52
如果你分身乏術,都要喺時限內每10分鐘左右望下佢嘅進度,提下佢所餘嘅時間,佢應該要已經完成嘅程度,試 ...

明白,就算佢餐食得少時,餐與餐之間都不會要求食零食。我成日同佢講媽媽想你玩多d,但有些事情必須要先完成,做得快,會有更多時間玩,佢就係因為手腳慢,連玩的時間都無埋

kwokbobo 發表於 18-1-24 08:30
起初無駡架,但每日都係咁,日日都咁趕,我心情都受影響,你講的道理我都有同佢講過,佢唔係唔明後果,感 ...

我唔會叫佢“快D 快D”,或者唔會見果樣,催個樣。

我只會叫佢睇鐘 (譬如有時限出門口)。

佢要自己建立左個ROUTINE,自己跟ROUTINE 一步步做。

你見佢慢,催佢呢樣果樣,結果一定錯漏。

AT THE END,佢要知道“為左物” (目的); “為邊個”。

個知道為物,佢會 FIGURE OUT 點做,同埋唔會做D 傻野。

佢在學校你都唔會提到佢,係佢自己處理。

始終,幫少D, 佢醒D。

retriever 發表於 18-1-24 09:09

有比個鐘佢睇住做,就係見到佢d速度,知佢會完成唔到就再提佢快d,不過可能我覺得提佢提到我自己都覺得自己煩

我明白,唯有盡力啦

kwokbobo 發表於 18-1-24 08:59

明白,就算佢餐食得少時,餐與餐之間都不會要求食零食。我 ...

問題係感受唔到佢可以有幾快,然後多咗時間玩。
所以唔可以只講道理,要全程盯實佢1、2日,比佢感受吓自己可以有幾快+原來有幾多時間玩。

如果唔係唔專心中間idle time  太多,

可唔可以將個task set 清楚同簡短些去check speed, 因為佢細個是好難去估計自己speed 可吾可以完成一連串task.

例如目標刷牙是2分鐘+洗面2分鐘完成, 睇佢做唔到係因為咩, 因為刷牙不必要地刷太多次定咩上下動作太慢, 牙膏太難出定咩 ? 教佢省時的方式, 之後提佢用新方式做, 成功才定下一目標.
好搞笑, 似管理學的standard time setting and evaluation. 可能有些效

kwokbobo 發表於 18-1-24 08:59

明白,就算佢餐食得少時,餐與餐之間都不會要求食零食。我 ...

你呢招, “食過時,無得食”。

係幾時開始用?!

如果從細細過開始用,係一定WORK 架,習慣左爽快,唔會而家先來攪。

但養成壞習慣後,細路大左,抗爭又大左,又怕佢返學後多口唱無飯食。呢招效用低好多。

我唔會叫佢“快D 快D”,或者唔會見果樣,催個樣。

認同。佢要清楚知道佢嘅step.
以我仔為例,我會將責任交比佢,我會有張紙貼喺當眼地方,每個step 只畫公仔,放學提佢返嚟望住張紙做,做幾日佢就好清楚知道自己要做嘅步驟,唔洗再睇。唔需要由阿媽每事開口提,阿媽開口提一樣佢做一樣,其實佢係唔會知道佢要做咩。另一方面都要同佢洗腦,要知道自律、自制、自己嘅責任……

kwokbobo 發表於 18-1-24 08:33
佢食飯食成個鐘,食一個半鐘都試過,真係火都來架,所以我限佢半小時,最遲45分鐘收枱,佢快左,一時時做 ...
有d細路係咁,身邊有個fd 見佢做乜都好快,唯獨食反之之油油。我就通常一小時內食完就可看電視和bedtime story,不是獎罸而是有冇時間。大d自然會快,只能接受小朋友特質
‹ 上一主題|下一主題