用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友? ...
樓主: kwokbobo
go

請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友?   [複製鏈接]

capricornbb 發表於 18-1-29 17:43
都有機會,佢喺我哋面前,成日要做返BB,仲話想以後都係BB
試下講d肉麻野,佢永遠都是,心中的BB,晚晚和只要佢想都可以聽故事,其他的做得好讚下

MrBeast 發表於 18-1-30 06:38
試下講d肉麻野,佢永遠都是,心中的BB,晚晚和只要佢想都可以聽故事,其他的做得好讚下 ...

吓,咩話?

capricornbb 發表於 18-1-29 17:43
都有機會,佢喺我哋面前,成日要做返BB,仲話想以後都係BB

我返而間唔中會話返佢,而家唔係BB 啦,你大個仔要自己解決問題,諗下件事為左物。。。

MrBeast 發表於 18-1-30 06:38
試下講d肉麻野,佢永遠都是,心中的BB,晚晚和只要佢想都可以聽故事,其他的做得好讚下 ...
MrBeast,多謝您的建議,我都覺得佢係尋求我嘅關注,愛錫呵護,因宜家剛升小一,真係一下子要由幼稚園學生,變成大姐姐,佢喺學校做到嘅,但返到嚟屋企,突然變返BB,樣樣都要人催問提醒,做任何嘢都要痴住我,係我放工後,覺得攰啫,本身我都享受佢嗲吓我,同時我亦想佢學識自動自覺,做自己應該做嘅嘢,和自己睇吓書。

retriever 發表於 18-1-30 07:51
我返而間唔中會話返佢,而家唔係BB 啦,你大個仔要自己解決問題,諗下件事為左物。。。
...
如果我個係仔,可能同你教法一樣,我個係女,唔多唔少都會照顧吓佢。

capricornbb 發表於 18-1-30 12:54
如果我個係仔,可能同你教法一樣,我個係女,唔多唔少都會照顧吓佢。

明白。

很多時我在這裡指出的是,唔少媽媽當仔好似女養。 或者白D, 佢想人點對佢,就點教養個仔。

但要留意,“港女” 既樣野,唔係源於“港男” 口臭,而係家長以個女為中心照顧太多。

retriever 發表於 18-1-30 12:58
明白。

很多時我在這裡指出的是,唔少媽媽當仔好似女養。 或者白D, 佢想人點對佢,就點教養個仔。

尤其我個係獨女,我哋都注重佢品德發展。
不過佢本身性格貪玩,已經唔算”公主”,(游水,球類,單車,滑板車,遊樂場爬架鞦韆,捉迷藏),唔會主動睇書,我只係想佢睇多d書,快d食飯、沖涼之類咋。

retriever 發表於 18-1-30 07:49
吓,咩話?
肉麻廣東話

capricornbb 發表於 18-1-30 13:17
不過佢本身性格貪玩,已經唔算”公主”,(游水,球類,單車,滑 ...

可能有D 得罪。。。

你隨佢自生自滅,佢真係可以做到好多野俾你睇。。。

當然前題係心硬得起,仲有女被愛果種感覺有幾重要。

最後,狠心要趁細,細路大左習慣左,反抗力大,承受唔起。

capricornbb 發表於 18-1-30 12:51
MrBeast,多謝您的建議,我都覺得佢係尋求我嘅關注,愛錫呵護,因宜家剛升小一,真係一下子要由幼稚園學生, ...

天生咁要多好多effort,和要由小朋友角度出發,thats why we have child psychology. 有時要以退為進,ek高手mami 分享過一些好方法,36計其中一招:借尿頓,ie 讀讀下借家e去廁所,小朋友想知劇情發展如何就會自己睇

retriever 發表於 18-1-30 13:21
可能有D 得罪。。。

我想佢有d書卷味,斯文d,企企理理

自生自滅,邋邋遢遢我頂唔順嘛,所以咪催佢沖涼,食飯食乾淨d,d嘢用完/玩完擺好,要求佢做好d……但佢喺屋企,做唔到

retriever 發表於 18-1-30 13:21
可能有D 得罪。。。

自理重要但自生自滅會不會怕neglected 小朋友大細唔識講出囗做成心理障礙

MrBeast 發表於 18-1-31 11:24
自理重要但自生自滅會不會怕neglected 小朋友大細唔識講出囗做成心理障礙

"自生自滅" 係個方向. 當時唔等於放在叢林荒島...

好有印象係細路剛上K1, 我去佢地幼稚園講故事. 我在坐等待時見到D 細路走來走去做自己野. 相信好父母見到都好驚訝.

"心理陰影" 呢樣野, 我覺得好多時係誇大左.

唔係無, 而係太在意反而唔正常!

retriever 發表於 18-1-31 11:51
"自生自滅" 係個方向. 當時唔等於放在叢林荒島...
The silence of the lambs 都有去了解主角細路時經歷,環境和生活經驗對性格絕對有影響,可以好可以壞,若小朋友天生自理好,「刻意忽視」is s good way

capricornbb 發表於 18-1-30 13:17
不過佢本身性格貪玩,已經唔算”公主”,(游水,球類,單車,滑 ...

其實所謂“公主病” 唔係指活躍定斯文,係指細路自我中心慣咗,覺得事事以佢喜好為先,覺得其他人應當佢係“公主” 咁摸拜。

MrBeast 發表於 18-1-31 12:40
The silence of the lambs 都有去了解主角細路時經歷,環境和生活經驗對性格絕對有影響,可以好可以壞,若 ...

野獸先生你都幾鍾意借“電影”來發揮。

但需知到電影就係將小事化大,加油添醬,弄假成似真。

豈可盡信?

retriever 發表於 18-2-1 07:58
野獸先生你都幾鍾意借“電影”來發揮。

但需知到電影就係將小事化大,加油添醬,弄假成似真。

我都自稱自己為movie dad,不過至少我唔會引用武俠小說
有時用作metaphor 都幾好用,西片/外國小說事實上做足 research ,cctvb 就真的唔好睇咁多。

言歸正傳,有次和一位major psycho 的導師講我小朋友一些行為問題,佢聽完第一句真是問我小朋友幼兒時有冇被neglected

retriever 發表於 18-2-1 07:56
其實所謂“公主病” 唔係指活躍定斯文,係指細路自我中心慣咗,覺得事事以佢喜好為先,覺得其他人應當佢係 ..
我女未去到需要膜拜程度,其實宜家小學生活咁匆忙,想佢快手快腳做晒日常如沖涼,食飯,功課,執書包之類,佢慢條斯理,講玩就精神兼反應快,呢樣係我頭痕嘅地方。
至於喜好,佢喺屋企最細,有時都避免唔到自然以佢為先,如食烏冬,佢想食都會煮,只係唔係餐餐食,想玩玩具,想大人陪玩,做父母覺得都應該陪佢,一個月只係得幾日,如星期四,五晚(玩吓大富翁,煮飯仔),去街揀自己鍾意嘅衫顏色款式,我覺得都可接受。

回覆樓主

腦部缺氧,多飲水,另外要有適當運動量,我學生都會咁,有時突然叫佢跑幾步再返回位完成功課
‹ 上一主題|下一主題