用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友? ...
樓主: kwokbobo
go

請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友?   [複製鏈接]

回覆樓主:

有時都會影響我情緒

回覆樓主:

有無請教老師改善方法?老師日日面對呢D問題,慢既肯定唔止你小朋友一個。

回覆樓主

做事時專心嗎還是個魂遊左唔知去邊?

我女同妳小朋友差唔多,樣樣要人催問,但喺學校就無被老師投訴,老師仲話佢表現幾好喎,喺屋企,就……真係吹佢唔賬吖

ar_mak 發表於 18-1-22 20:51
要訓練一個咩都慢既人,首先,要搵一個做野比佢更慢既人,做佢隊友。
你講得好好呀!可惜我一家,包括長輩,都係快手快腳嘅人,出咗個滋油大王,做隊友,大家都辛苦。

kwokbobo 發表於 18-1-22 22:55
功課、食飯都有計時,基本上每事都有預時間比佢自己完成,但唔係次次work, 都仲係不停叫住佢快d
...

你覺得你的計時方法對小朋友來說是壓力還是遊戲?
功課有其他因素影響,eg 難度,試下找一様佢做得ok的,可以幾分;鐘內完成,eg 汁書包,要求佢做快d,另外加一些大小肌訓練

Jane1983 發表於 18-1-22 17:10
咁佢考試能唔能够正常地完成整份卷?咁佢平日上堂,又無好慢被投訴? 每日又有做功課做好耐?拖到半夜三更? ...

呢樣我唔認同喎。

點解考試唔慢就得,生活上慢就OK?

係咪太關注成績培養,而忘記生活上既培養?

譬如,細路食飯慢(唔專心), 我會鬧佢阻住人收碗洗碗(我係洗碗果個),影響人哋(下家)無時間做自己野。 其他野如此類推,例如:用廁所。

我都欣賞 “慢活” 但你唔好影響人生活。。。

HK-MAN    發表於 18-1-25 23:32

retriever 發表於 18-1-23 08:00
呢樣我唔認同喎。

好簡單,食得慢自己洗

MrBeast 發表於 18-1-23 08:06
好簡單,食得慢自己洗

係,呢個自負盈虧係好方法。

不過佢未到果個年紀。

分享下,細路而家係自己洗底褲,因為成日整濕,有時一天底褲唔夠用。我要佢自己洗後,無呢個問題。我問過點解,佢話唔想洗。

retriever 發表於 18-1-23 08:16
係,呢個自負盈虧係好方法。

不過佢未到果個年紀。
唔洗勞氣學埋自理

回覆 retriever 的帖子

考試唔慢得,數學成個section無做,點pass?主科肥佬,點升班

生活上的慢,如早d起身,但醒咗就慢慢食早餐,細細嘴嚼,唔係趕到裙拉褲甩。又或者放學回家,睇吓書、hea吓,在食晚飯。唔係安排到每15分鐘一節。慢活唔等於食餐飯要一個鐘,果d係唔想食、拖住睇電視/書,唔係手腳慢。

回覆 kwokbobo 的帖子

關注佢學習情況,慢,係咪唔識做,唸好耐,撞吓撞吓所以慢?或者唔識d字,所以解唔到題,唔明問乜,所以慢?
解決學術問題,我會要佢運動,陪佢跑步、玩馬騮架,鬥快,要佢出晒汗,成個人「活起來」。唔好矇查查,未訓醒咁。

Jane1983 發表於 18-1-23 08:46
回覆 kwokbobo 的帖子

關注佢學習情況,慢,係咪唔識做,唸好耐,撞吓撞吓所以慢?或者唔識d字,所以解唔 ...

好的,我試試,但我發覺佢有時會把字反轉來寫,是讀障嗎? 但又不是次次都係咁,係有時有d字係咁,明明之前寫都啱,但又突然會將同一個識寫的字反轉來寫,例如精,會寫左(青米),課會寫左(果言), 是有問題嗎?

回覆樓主:

如果唔係吾專心或吾識好難會慢到大人頂吾順,所以樓主可能要研究下小朋友的真正問題

HaYi 發表於 18-1-23 20:38
如果唔係吾專心或吾識好難會慢到大人頂吾順,所以樓主可能要研究下小朋友的真正問題
...

佢唔係唔識,係寫字好慢,做野好慢,平時自理放手由佢自己做,佢可以入左廁所成十分鐘,以為佢應該刷完牙,原來先剛剛吱完牙膏開始刷。放學回家洗手、換校服、掛回校服、穿上睡衣呢d事可以搞成廿分鐘都未做好,我每日都好勞氣,佢可能唔可以一心二用,佢換緊衫時如果有人同佢講野,佢會停晒手,我唔知呢d係咪叫唔專心?

greentea000 發表於 18-1-22 23:15
有無請教老師改善方法?老師日日面對呢D問題,慢既肯定唔止你小朋友一個。
...

老師只是提我佢有呢d問題,我咪不停提佢要快d,佢有試改,但好快又唔記得,打回原形

Ocean419 發表於 18-1-22 23:26
做事時專心嗎還是個魂遊左唔知去邊?

佢一時時,但整體來講都是慢,多功課時做得耐都叫正常,但唔多功課時都唔快得幾多。

MrBeast 發表於 18-1-23 06:16
你覺得你的計時方法對小朋友來說是壓力還是遊戲?
功課有其他因素影響,eg 難度,試下找一様佢做得ok的, ...

初頭係提佢、鼓勵,後來開始計時又駡下,佢可能會有壓力,有時發覺越駡佢,佢越慌失失不停寫錯字,所以唔想不停駡

retriever 發表於 18-1-23 08:00
呢樣我唔認同喎。

有呀,駡到我氣咳,我已同佢講,我唔止要照顧你一個,仲有其他家人要照顧,我仲要照顧埋自己,唔可以比你拖住全部人的時間,其實佢比之前已有進步,但仍好像不是正常速度,我想佢起碼趕上正常速度

MrBeast 發表於 18-1-23 08:06
好簡單,食得慢自己洗

食得太慢,我直情收左佢唔比佢食
‹ 上一主題|下一主題