用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一上学期考试成绩单
go

中一上学期考试成绩单   [複製鏈接]

考试成绩出来,大部分都是5和6字头,阿仔说他还好,起码没有不合格,真是无语!

2jkidsfather    發表於 18-1-21 10:41
   2    0    0    0

回覆樓主

語文低分是正常,不過我覺得數學應該可高分。

回覆樓主:

請留意平均分,如果個 mean 唔係 70 80 嗰啲位,佢應該冇呃你。 有啲學校係有1/4以上嘅人唔合格的。

中一算是蜜月期,若是中文小學升上英中,基本上都须要時間適應,第一次考試一般全部合格已算0K。通常中一第一次考試都會考番些少小六學過嘅嘢,所以仲可以少少食老本,樓主除了看分數,最重要是看名次,成績表通常會顯示每科級名次,若名次在中上基本問題不大,但若名次較後甚至不顯示,即代表要努力啦。中學不同小學,不可能再像小學一樣科科 8-9 拾分。

我仔中一時中文6x,其他科大部份7-8拾幾,有些科總分並非100,但化為一百後數學有9x,但我仔是级頭果批學生,中文一般較難取高分,我仔當時须然中文6x但其實該科名次已好前,卷深卷淺绝對有影響,所以以不能只看分數。

回覆樓主:

中學齋睇分數冇意思, 要睇全級嗰mean分。 到高中40分已經合格, 唔合格亦大有人在。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其实係阿媽自己未適應中学生活~

王家爸爸    發表於 18-1-22 21:18

我中一都係除左英文科,科科都 5X、6X(6X 中文係好好了),仲要科數學唔合格。結果考 150/216,有 30% 人考得差過我。

回覆樓主:

到咗中學,我覺得要關注嘅焦點已經唔可以放在分數上,既然佢自我感覺良好,不妨多點與佢談談較長遠的目標,例如中三選科,DSE,大學,又或者到外國升學(如適用),當佢對自己目標有個大概,就會對自己嘅學業上心,父母在適當時候提醒,就可以事半功倍!

策略上我會引導佢一齊做簡單嘅資料搜集,例如學校選科條件,DSE成績,入三大或大學百分比,佢自己現時成績大約所處位置,將來目標要處何位置?各科強弱,有冇需要補習?

我俾仔女嘅底線係一定要明白課文內容,是否高分,是否熟讀就冇咁重要!

leafun    發表於 18-1-22 09:07
LingChiBaBa    發表於 18-1-21 21:13

我見過一間B1中學成績表,考班一果位同學平均分係88.5,間中學冇分精英班。

回覆 October. 的帖子

我中三果年八到隔離粵語菁英班級 20,全班第三張成績表,總分 83.5。然後我 6X 分,排 130/210。

我細路的中學, 科科都有人考到差不多滿分. 包括中文科, (嚇一跳) 份份卷吾淺呀!要做頭1/3, 真要下苦工呀~

親戚個仔(強英中)今期中期試一科理科full mark 呀!! 其它科不用多說了.
8X平均分, 吾奇!

到了中學階段, 大家的長遠目標係在高中可以選修自己有興趣的科目和可以在U入讀自己有興趣的學科. 咁都要中三成績優秀先有優勢架! 要中三成績優秀, 初中都吾懶得呀!

真係要睇咗平均分先可以定到小朋友考得好定唔好。

我個女,中文同通識都係攞68分,老師話佢已經係全級最高分果個。

回覆 Hoho8 的帖子

差吾多啦,八九十分應系級十內,亞仔中一大部分科都系56十分,過得去就算了

YolandaTam 發表於 18-1-21 12:52
請留意平均分,如果個 mean 唔係 70 80 嗰啲位,佢應該冇呃你。 有啲學校係有1/4以上嘅人唔合格的。
...

想請教,請問點先知道全級個mean位?成績表有提到嗎?謝謝!

熊大 發表於 18-1-22 15:06
想請教,請問點先知道全級個mean位?成績表有提到嗎?謝謝!
印在成績單上

crazyhippo 發表於 18-1-22 15:29
印在成績單上

明白!因我是新手中一生媽咪!thank you!

回覆 熊大 的帖子

亦有學校唔出mean,但會將成績分group。我大女果間分五group,如果成績去到group 4 or 5,就知自己排得好後。

leafun 發表於 18-1-22 16:19
回覆 熊大 的帖子

亦有學校唔出mean,但會將成績分group。我大女果間分五group,如果成績去到group 4 or 5 ...

好的,亞女上星期先考第一次試,遲d睇吓學校咩形式出成績表。謝謝!

1998Ruby1998 發表於 18-1-21 17:34
我中一都係除左英文科,科科都 5X、6X(6X 中文係好好了),仲要科數學唔合格。結果考 150/216,有 30% 人 ...

我个仔就是这样和我说,还有其他同学比他差,哎!

回覆 leafun 的帖子

出mean清清楚楚好過, 自己睇到強弱, 不用被人標籤
‹ 上一主題|下一主題