用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一上学期考试成绩单
樓主: Hoho8
go

中一上学期考试成绩单   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-1-25 23:52
我都唔太贊成小朋友花太多時間去補習。

認同! 其實上了中学又要讀好多科以前小学又未接觸過再加上如果係英中都要時間適應㗎!学習求知識不是求分数, 其實不論甚麼中学教既野大家都差不多課程不會距離太遠, 只是由初中隨步漸進, 到了高中課程近接近, 如太大距離可必到中六要全港考DSE同ㄧ份卷呢?  点解英中考DSE成績咁好是因為早些接觸英文基礎好些上到高中冇咁辛苦。
而且能力好些的讀band1中学就適合啲咁解, 因操得勁未必個個学生接受。
除此之外点解band2/band3中学有精英班和較多活動, 因為喜歡讀書的学生不多又或暫時未開䆻所以要些時間给他們適應, 到中三時ㄧ發力肯讀書個啲成绩就會自動上升, 因要成績好才可優先選科讀中四, 選啱科目讀到考DSE就有成績出来啦!
對讀書没興趣的也有其它科目幫佢...我覺條條大路通羅馬, 暫時先至中ㄧ, 中二又不同了。

回覆樓主

Chowying 發表於 18-2-1 22:58
成績表有了,心情有d 矛盾,英文係全級頭幾名,中文就墊底,作文重係全級最差果幾個

有喜有愁咁喇 :wahah ...
我女係中作,中史麻麻。中史我覺得讀多啲書應該都可以進步,作文點樣先可以提升呢?

b3410 發表於 18-2-2 09:12
我女係中作,中史麻麻。中史我覺得讀多啲書應該都可以進步,作文點樣先可以提升呢? ...

我反而覺得喜歡睇图書未必會作文好叻,我女喜歡睇图書,不過系对中文,英文作文無乜作用,咁多年來都是中規中鉅,偶爾會離題重作。現在中學,還是作小学程度,反而唔睇書或睇得少書的還比佢好,仲有,有些大陸同學(唔知小学是否大陸讀書或大陸.家長),佢哋的中文作品常被老師拎出來欣賞。 。不過,我小朋友睇書,我是喜歡的,但必須做好手上的事情先。

細路學校近日教寫描寫文, 老師係帶成班去公園欣賞樹根, 然後回課室教學.   無意景, 又點寫? 紙上談兵?  咁用詞方面, 真係要下點功夫, 不是多看書會攪得掂.

我女係中作,中史麻麻。中史我覺得讀多啲書應該都可以進步,作文點樣先可以提升呢? ...

我女中史還好,不太差。

中作佢直情離題,又揀左最難既題目,不過佢話 feel 唔到喎

我想迫佢作多d 文, 但冇人改都係冇用,我有想過搵人改文, 不過未諗定

Chowying 發表於 18-2-2 15:40
我女中史還好,不太差。

中作佢直情離題,又揀左最難既題目,不過佢話 feel 唔到喎
我都係打算睇多啲書先,不過不讀長篇小說,讀散文,短篇,類似作文題材的書。不是說熟讀唐詩三百首嗎,依家中一,唔使急,儘量採用輕松愉快方法,可能睇的多自然會寫。

J

b

Chowying 發表於 18-2-2 17:48
我有買d大6書,有好多作文可參考,最衰係簡體不過平又多
簡體好呀,應為順便學埋點寫。中學可以用簡體字,簡繁混搭都可以,寫作文快好多。

我都發覺睇書多晤一定寫得好,我女女睇唔少,但唔會記好詞好句,佢地只享受睇書,但未想過要運用返出黎。曾經同個成绩優異的同學家長倾談過,佢形容自己個女係識考試的細路,佢好喜歡睇書,而且還會運用書中的好詞好句寫作,我女女就係唔識考試嘅細路,明明睇左好多,但真係得個睇字羅

數學一般,同時數學要x3, 結果排名跌了很多。數學還是錯太多careless mistake, 都唔知怎解決。

Sophie0804 發表於 18-2-5 09:35
數學一般,同時數學要x3, 結果排名跌了很多。數學還是錯太多careless mistake, 都唔知怎解決。
...
數學要X3咁中,英 呢?
我哋係中英X2。

careless 都幾頭疼,可能要分析究竟careless邊處,讀題?步驟?

b3410 發表於 18-2-5 09:40
數學要X3咁中,英 呢?
我哋係中英X2。

中、英、數都x3. 好彩中英都好、拉到唔少。但中、英8x 已經很高。數學大把人9X 幾

Sophie0804 發表於 18-2-5 09:45
中、英、數都x3. 好彩中英都好、拉到唔少。但中、英8x 已經很高。數學大把人9X 幾
...
滿分100的90幾?真係好高分!

...
学霸真多……

...
勁校!

前日聽到個媽咪講,佢仔中一讀某B2校精英班, 派左卷, 有幾科30-4X分, 話有唔少人唔合格, 有科班最高6X,佢仔5X, 呢間學校設有精英班中既精英班, 如果成績進步 就可以再UP GRADE.

聽到人哋咁講, 就諗到,網友講既中學要合格都唔易, 自從分左英中/中中之后, 學校之間差异真係幾大.  

我兩個學校中英數都係計300,其中數學考卷總分都係300 (呀女學校中文英文我都未係好知),數學真係有人會攞滿分架

語文科反而80-90分以上已經係好高分好高分了。全級可能冇幾多個。

中文科, 普遍吾會高分得去邊. 此終DSE要求吾會咁輕易達標
‹ 上一主題|下一主題