用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一上学期考试成绩单
樓主: Hoho8
go

中一上学期考试成绩单   [複製鏈接]

Chowying 發表於 18-1-24 18:00
多謝你用心回覆  

唔想去補習其實係覺得小朋友好淒涼,又要挖個時間出黎,都補左咁多年,我亦好用 ...
我都唔太贊成小朋友花太多時間去補習。

回覆 sammag 的帖子

我學校高中英文閱讀卷,6 成人係低過 50% (我地份卷係 DSE 卷 2 倍份量+深好多,但係一樣作答時間),但係我都可以高企。
記得中三果年考地理,我收到分卷 35/50,我好唔開心,點知派中期業績,我個分數原來係頭 20%。

我班有個同學不論數學卷深淺都可以考到 98%,我真係好佩服!

我仔小學時都都keep住五日補習,升左中學都keep住補3日,其餘兩日都係學校打波,放學返屋企玩,而家補3日佢完全唔抗拒,反而考得都幾好今次試後派卷成績都唔錯,佢仲更加會自己準時落去補習,我覺得我仔唔係自發係屋企溫書型,而且呢個補習老師都好錫佢,既然佢唔炸型我由佢,我自己又唔識教佢,到中學補唔補習真係睇個人須要,有d人唔補都考得好好,有d補極都唔合格大有人在,所以真係要睇須要,同埋我自己覺得佢有唔明佢會問補習老師,問我都唔識我當年都係讀職先如果form one都跟唔到一路讀上去都幾辛苦--不喜勿插

Bubu0526 發表於 18-1-29 07:59
我仔小學時都都keep住五日補習,升左中學都keep住補3日,其餘兩日都係學校打波,放學返屋企玩,而家補3日佢 ...
個個小朋友情況唔同,有啲需要人睇住,有啲可以自己搞掂。

suliyah    發表於 18-2-2 13:50

回覆 王家爸爸 的帖子

無錯我個個絕對要困住哈哈

sammag 發表於 18-1-25 21:31
我仔Maths 拿177/200 , 我覺得都好不錯啦,點知佢今日同我講,隔里班有人200/200 , 嚇 c 我,勁成咁。
...
睇咩中學,如果係B1A學校,呢個分數只係中上,因為叻既人大把,大家分數不分上下,重疊既唔少,有心理準備排名一定唔會前,但放心,小朋友絕對唔係差,只係堅叻既人太犀利,佢地係精英中既10%,科科分數可以接近滿分/9字頭。

sammag 發表於 18-1-25 21:31
我仔Maths 拿177/200 , 我覺得都好不錯啦,點知佢今日同我講,隔里班有人200/200 , 嚇 c 我,勁成咁。
...

有些同學有奧數底,有些同學自修中五,中六嘅数学,上课自己做自己野,老師計錯佢分,佢同老師講,我用左這個方法…………。所以,那些勁人真系好勁!但是有些勁数的其他科未必勁,只是可能佢好喜歡數學。

gracelam 發表於 18-1-21 13:31
中學齋睇分數冇意思, 要睇全級嗰mean分。 到高中40分已經合格, 唔合格亦大有人在。
...
請問mean分係咪即係全級平均分?黎緊星期六家長日派成績表,通常要問班主任d咩?又怕問太多好小學雞

kkhon 發表於 18-1-29 23:49
請問mean分係咪即係全級平均分?黎緊星期六家長日派成績表,通常要問班主任d咩?又怕問太多好小學雞 ...

有D中學會將每一科全級考試平均分數登出作參考。

亦有D中學會將每科全級排名, 但只排全級的頭50%,如中文科69分, 係考到全級15/120。

我舊年第一次見家長問下上堂表現, 同學之間相處, 有咩可以改善如品格上, 或學術上咁。

gracelam 發表於 18-1-30 08:29

有D中學會將每一科全級考試平均分數登出作參考。
明白!仔叫我問下班主任對仔有冇吾滿意的地方要改善,我話咁老師講完咪又不由自主態度照舊

kkhon 發表於 18-1-30 08:37
明白!仔叫我問下班主任對仔有冇吾滿意的地方要改善,我話咁老師講完咪又不由自主態度照舊 ...

我嗰個咪又係咁 態度照舊
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Bubu0526 發表於 18-1-29 07:59
我仔小學時都都keep住五日補習,升左中學都keep住補3日,其餘兩日都係學校打波,放學返屋企玩,而家補3日佢 ...

請問你仔現在補3日係私人補, 定出去補習社補?
如私人補是否補全科? 有邊科唔明就問咁樣?

回覆 sammag 的帖子

我仔係補習社補,大包圍咁報補習社社每科都會溫,臨考前兩星期都日日番,每次番去操paper,返學有咩唔明再問,整體都仲可以,我自己唔想太快放手,我怕佢太hea

Hoho8 發表於 18-1-21 09:36
考试成绩出来,大部分都是5和6字头,阿仔说他还好,起码没有不合格,真是无语!
...

他説得對因上了中学成績好難合格的

kkwy719 發表於 18-1-30 18:48
不會 吧?!

October. 發表於 18-1-30 21:33
不會 吧?!

我意思5字頭6字頭算好了起碼合格

除非學校刻意教深啲考深啲,否則合格應該不會太困難吧!要高分就未必容易啫,若孩子沒有選錯不合程度的學校嘅話,合格應該是最基本的要求。

不可能!应該係搏入左间唔啱程度既中学。正正常常讀,合格唔难,要高分就要d天份。
‹ 上一主題|下一主題